Café Viool: starters podium

Discussie in 'Viool' gestart door Elisse, 3 jul 2020.

  1. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Vraagje : hoe lang duurt het vooraleer je kan gaan experimenteren met versieringen aanbrengen?
     
  2. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ik zou zelf zeggen op het moment dat je de basis van het nummer goed beheerst.
     
    Beginnertje vindt dit leuk.
  3. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Das het moeilijke,ik vind dat ik nog niets echt beheers want alles kost me moeite het foutloos te spelen.
     
  4. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ik denk dat je voor de lat niet te hoog moet leggen. Het leuke aan versiersels is dat je niet echt fouten kunt maken, alhoewel het een een stuk beter klinkt dan het ander. Begin met twee soorten, ga lekker spelen en kijk wat er gebeurt.
     
  5. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ik ben zelf nog steeds aan het worstelen met Bacewitz en eigenlijk verwaarloos ik mijn andere partijen een beetje. Het is nog lang niet waar het moet zijn, maar het begint langzaam in de goede richting te komen.
    Ik zag gisteren weer een meisje van 4 op Instagram, dat echt belachelijk mooi en netjes speelt. Er zal wel een hoop oefening achter zitten, maar ook zeker veel talent en muzikaliteit (Zie Freya.violin op Instagram voor de liefhebbers).
     
  6. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Die dubbele snaren ga ik volledig laten het zou al mooi zijn als ik enkele snaren kan zonder dat er ergens iets bijklinkt haha. Maar heb lesgeefster al laten weten dat ik volgende les eraan wil werken en kijken naar de techniek erachter. Drunken Sailor is keuleuk, maar snel is moeilijk! Zelfs als ik kleine boogjes neem.
     
  7. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Over die dubbele snaren: heb berichtje gehad, volgende les een beetje info over 'dubbelgrepen'. Spannend! Ik laat zo graag twee snaren samen klinken omdat het een beetje op samenspel met mezelf lijkt. Nu gaan we kijken naar de techniek erachter. PS valt het op dat ik hier negen dagen verlof heb? Ik ben er een vioolverlof van aan het maken en beetje lezen en posten hier is dan mijn pauze :D
     
  8. Fabian

    Fabian

    Lid geworden:
    2 aug 2020
    Berichten:
    60
    Ik ga vandaag weer voornamelijk op de rechterhand letten. Het strijken dus. De linkerhand is voor nu al lekker op weg. Dat komt waarschijnlijk door mijn ervaring met andere strijk- en snaarinstrumenten. Het strijken is nu hetgeen dat als eerste geleerd moet worden. Afgelopen week was het erg druk qua werk, maar heb wel elke dag even kort kunnen oefenen. Vandaag heb ik hopelijk gelegenheid om wat langer te oefenen.

    Zo'n vioolverlof, lijkt me ook wel fijn Beginnertje!
     
    Beginnertje vindt dit leuk.
  9. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Ik denk dat ikzelf net wat beter moet letten op linkerhand, soms druk ik snaren niet tegoei in en dat stoort dan. Rechterhand is net wat hier beter begint te gaan. Ik voel nu hoe de stok over de snaren lijkt te trekken en duwen, trekken en duwen als een vorm van glijden , vind even het juiste woord niet,maar ik voel iets dat ik eerst nog niet gewaar werd.
     
  10. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    468
    Ik zou graag wat nieuwe stukken voorstellen aan mijn leerkracht om te oefenen. Momenteel speelde ik steeds Bach Partitas en ik heb eigenlijk wel zin in wat afwisseling, hebben jullie nog tips voor viool muziek met een gelijkaardige (liefst net wat hogere) moeilijkheidsgraad als de Gigue van partita nr 3, de Gigue van partita nr2 en de allemenda van partita nr2?

    Ik ben vooral geïnteresseerd in iets minder bekende componisten en verborgen pareltjes.
    Verder ben ik absoluut geen fan van Mozart, om 1 of andere reden klikt het voor mij niet met zijn muziek, ...
     
  11. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    De ellende met werken voor soloviool uit de Romantiek is vaak de moeilijkheidsgraad. Ik verwijs maar even naar bedenksels op dit punt van Reger en Ysaÿe. En dan heb ik het nog niet eens over bewust voor virtuositeit geschreven muziek. Of die eigenaardige solosonate van Arthur Schnabel. Min of meer opgedragen aan Carl Flesch die het overigens vertikte dit, in zijn eigen woorden, 'monstrum' in het openbaar uit te voeren.

    Als het nadrukkelijk over soloviool gaat komt de Barok uit een oogpunt van speelbaarheid aanmerkelijk eerder in aanmerking. Speelbaar is overigens niet synoniem met 'makkelijk'. En dan gaan mijn gedachten uit naar de twaalf fantasieën van Georg Philipp Telemann en/of de caprices van Franz Benda. Telemann heeft overigens ook zes sonates voor viool gecomponeerd. Maar daar hoort een klavecimbel bij. Of een piano als een fenomeen als 'authenticiteit' je geen moer zegt :p

    En dan is er ook nog, zij het wat grootschaliger, de Chaconne van Vitali. De discussie of Vitali inderdaad verantwoordelijk is voor dit variatiewerk dan wel dat het (volledig) uit de pen vloeide van Ferdinand David, laat ik maar achter mij. Er bestaan, of bestonden, de nodige bewerkingen van dit stuk. En sommige bewerkers uit de 19e eeuw hebben dit stuk wel erg opgetuigd met, bijvoorbeeld, octaafsprongen naar de 7e positie dan wel 'bewerkelijke' cadensen. Iemand als Léopold Charlier. Daar zou ik voorlopig bij uit de buurt blijven. Bij die bewerkingen bedoel ik, want Charlier is al lang geleden gaan hemelen.

    Tenslotte wil ik nog wijzen op Franse en Italiaanse vioolsonates zoals van Leclair, Senaillé, Locatelli, Tartini en Nardini. En wat je schreef over Mozart heb ik maar overgeslagen. In ieder geval succes!
     
    Satch vindt dit leuk.
  12. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    468
    Bedankt voor de verschillende tips, ik ga hier zeker mee aan de slag!
    Wat Mozart betreft moet ik misschien iets verduidelijken, het is niet dat ik niet houd van de muziek op zich. Ik houd vooral niet van het spelen van zijn muziek, ik heb enkele stukken van hem proberen spelen zoals het concerto nr.3 in G groot en concerto nr 2 in D groot, technisch lukt dit wel maar om 1 of andere reden vindt ik mijn draai niet in melodie en ritme, mogelijk mis ik nog het muzikaal inzicht om zijn muziek goed te spelen, ...
    Zijn muziek voelt structureel heel anders dan die van zijn tijdsgenoten (en andere componisten tout court) althans voor mij.
     
  13. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Betreft een vergelijking van de solowerken voor viool van zowel Bach als Telemann. Misschien wel aardig om te lezen.

    https://espace.library.uq.edu.au/da...nal.pdf?dsi_version=7420be5cac6f11201800a05be

    Voor wat betreft Mozart: misschien is het Rondo uit de Haffner-serenade KV 250 wel een goed begin:)
     
    Satch vindt dit leuk.
  14. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    468
    Bedankt voor de tip betreffende het rondo, bij de link die je hebt gepost wordt me gevraagd om aan te melden maar ik zie niet meteen hoe ik een account kan aanmaken, ...
     
  15. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    324
    Zonet al met demper nog eens Waltzing Matilda en Drunken Sailor geoefend, het begint aanvaardbaar te klinken. Om kwart voor twaalf les en gezien ik even autoloos ben gaat het drie kwartier reizen worden met de bus en dan vijf minuutjes stappen. Gelukkig heb ik tijd op zaterdag. Ik ben benieuwd naar de les , het is nodig!
     
  16. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Vreemd, want mij lukt het ook niet meer. Dus een andere benadering: ga naar

    https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:363240

    Onder ‘Files’ zie je dan de betreffende publicatie staan. Het gaat om ‘The solo violin works of Bach and Telemann: a comparison of formal and stylistic models and fugal writing for solo violin’ (The University of Queensland, Australia)
     
  17. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    468
    Bedankt, nu is het wel gelukt, weer wat interessante lectuur erbij :D.
     
  18. Fabian

    Fabian

    Lid geworden:
    2 aug 2020
    Berichten:
    60
    Zometeen heb ik mijn tweede vioolles. Ik heb er zin in.
     
  19. Fabian

    Fabian

    Lid geworden:
    2 aug 2020
    Berichten:
    60
    Mijn tweede vioolles was wederom zeer inspirerend. Ik heb weer voldoende dingen om op te oefenen de komende 2 weken. Naast het steeds beter leren strijken, heb ik ook een eerste poging tot het gebruik van spiccato gedaan. Verder zal ik aandacht moeten besteden aan het leren lezen van muziek van schrift. Daarvoor zal ik beginnen met langzame eenvoudige dingen.

    Ik heb mezelf het eerste boekje van Louis Metz aangeschaft, waarin dit soort oefeningen staan. En omdat het uiteindelijke doel toch is dat er muziek op de viool wordt gespeeld, zal ik nog een kort liedje oefenen ter afwisseling van de meer technische oefeningen.

    Hoewel ik denk dat vioolles op afstand met videobellen best redelijk kan werken, ben ik ontzettend blij dat ik het geluk heb gehad dat ik nu al twee keer fysiek les heb gehad. Een kleine correctie in het hanteren van de strijkstok of zelfs even 'meestrijken' door de docente heeft me goed op weg geholpen.
     
  20. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Spiccato in de tweede les al? Dat vind ik heel bijzonder.
     

Deel Deze Pagina