Vandaag ga ik de C snaar vervangen en ik twijfel of ik de snaar nu wel of niet zal kruizen tijd na het opdraaien van de stem knop. Wat doe jullie? En verder ben ik benieuwd of jullie alles snaren in 1 keer tegelijk vervangen of alleen de snaar die nodig is. Dus wat doen jullie? Kruizen of niet? En snaar voor snaar vervangen of alle snaren in 1 keer?
Beetje afhankelijk van de plek van het gaatje in de sleutel t.o.v. de binnenwang van de krul. Kruisen is geen probleem bij 2 of meer windingen na de kruising en wanneer er genoeg ruimte is om te voorkomen dat de snaar keihard tegen de binnenwang wordt geperst. Dat de snaarwinding de binnenwang raakt is niet zozeer het probleem: hij moet een beetje vrijheid houden Cellosnaren verschillen nogal in levensduur: een A is eerder af/gaat eerder kapot dan een C. Het is geen probleem om snaren te wisselen op het moment dat ze er aan toe zijn. Sommige snaren kunnen er niet zo goed tegen wanneer ze met het buitenste metaaldeel op de sleutel komen: het keiharde wolframbandje snijdt dan in de kern met meestal breuk tot gevolg. Fabrikanten waarschuwen hiervoor soms. De C snaren van Corelli Crystal (helaaas ruim ondergewaardeerd, ten onrechte, want ze klinken vaak prachtig, evenals de G. - A en D zijn niet best) worden hiertoe zelfs naast de normale variant in een speciale korte versie geleverd.
Ik heb gisteren mijn C snaar vervangen, wat een verschil in klank, ongelofelijk. Zo mooi helder, en een mooie lange nagalm. Ik heb blijkbaar veel te lang door gespeeld op die oude snaren. Dit was voor nu alleen de C snaar de andere snaren ga ik de komende maanden ook vervangen.
Zijn de C-snaren goed "evenals de G-, A- en D zijn niet best"? Terwijl ze "ondergewaardeerd worden". Ik begrijp het niet helemaal.
Gelukkig kan Hopf niet alleen goed lezen, maar is hij ook nog snel van begrip. Als toelichting: de A en D cellosnaren van Corelli Crystal zijn aluminium gewonden en dat is voor cellosnaren met een staalkern m.i. geen goed recept. Van de ruim tachtig huurcelli die ik destijds had, waren er nogal wat bespannen met A en D Larsen en G en C Crystal en dat voldeed vaak prima en was een stukje goedkoper dan 4x Larsen en minder saai dan 4x Jargar
Valt er iets zinnigs te zeggen over hoe vaak een snaar gemiddeld vervangen moet worden. Na hoeveel speeluren ongeveer of na hoeveel maanden/jaren?
Ik mag dan in de ogen van Boon stekeblind zijn, maar ik kan toch nog wel een koppelstreepje onderscheiden van een punt in de zin: Wat die daar dan doet is mij een raadsel, maar ik ben ook erg traag van begrip, dus dat zal het wel zijn. Gelukkig hebben we een hele slimme vioolhandelaar uit NH. Die zal er vast wel een leuk verhaal van brouwen.
Ongetwijfeld ergens anders op dit forum ook al eens beantwoord. Cellosnaren vervangen voor professioneel gebruik: aanbevolen jaarlijks, A snaar meestal vaker. Het ene merk gaat langer mee dan het andere. Amateurgebruik: A snaar jaarlijks, overige snaren tweejaarlijks, D wellicht iets vaker. Dat zijn natuurlijk arbitraire "waarden". Anekdotisch: Een klant die zijn set Jargar gedurende 14 jaar niet had vervangen wist niet wat hij hoorde na het vervangen van de set door een nieuwe! Dus als het sprankelende resultaat dat je gewend was is verdwenen, een nieuwe set monteren!
Ja, de kerstgedachte in praktijk brengen valt niet mee als je van Rijkswege opgehokt zit in Noord Limbabwe!
Het zou prettig zijn als er wat minder wrevelige opmerkingen worden geplaatst door enkele vioolbouwers. Het stoort mij echt.....overweeg om dit forum te verlaten. Volgens mij is een forum bedoeld voor info en discussie, maar niet voor flauwe opmerkingen! Ik hoop antwoord te krijgen op de door mij gestelde vraag...........
"wrevelige opmerkingen .. geplaatst door enkele vioolbouwers". Statler and Waldorf waren voor mij belangrijke attracties van de Muppet show... (samen met pigs in space...) die horen er gewoon erbij...
Niet elk streepje is een koppelteken. Hier is het een gedachtestreepje, en zo kun je zien dat het helemaal niet over een A- of een D-snaar gaat. Maar goed denken is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
Zo zie je maar weer: wat voor de een een reden is om weg te lopen vormt voor de ander juist een extra attractie!
inderdaad. Knorrigheid kan ook grappig zijn. Vermoedelijk vond ik daarom zowel die mannetjes als pigs in space leuk. Van miss Piggy was ik weer wat minder gecharmeerd....
Ook kun je ervoor kiezen bepaalde opmerkingen links te laten liggen en je te focussen op de mensen met wie je wél fijn ervaringen kan uitwisselen.