tips vioolboek 5e positie e.v.

Discussie in 'Viool' gestart door Sebe, 7 jul 2021.

  1. Sebe

    Sebe

    Lid geworden:
    20 mrt 2009
    Berichten:
    10
    Hallo,
    Ik ben op zoek naar een fijn vioolboek waaruit ik zoveel mogelijk zelf aan de slag kan met vijfde positie en verder - evt met wat hulp van youtube. Heeft iemand tips? Of zelfs iets liggen ter overname? Ik hoor het graag!
     
  2. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Laatst bewerkt: 8 jul 2021
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.284
    Homepage:
    Als het gaat om alleen Pos. V heb je aan Ševčík een goeie.
    Maar waarom niet in combinatie met de andere posities? Dan zou Kreutzer toch ook een goede kandidaat zijn. Heeft bovendien het voordeel dat het wat minder saai is, want Ševčík, dat is echt taaie kost hoor.
     
  4. Sebe

    Sebe

    Lid geworden:
    20 mrt 2009
    Berichten:
    10
    Dank! Sevcik is niet echt wat ik zoek, inderdaad wel erg saai en ziet er als ik er zo even doorheen kijk ook niet uit als een introductie tot de hogere posities, maar alleen als oefeningen om tussen posities te wisselen.
    Van Kreutzer kan ik maar 1 boek met etudes vinden wat wellicht heel nuttig voor me kan zijn, maar dit ziet er helemaal niet uit als een introductie in hogere posities.
     
  5. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Kan je misschien aangeven wat je juist wil leren? Ik ging er vanuit dat het inderdaad vooral ging om het leren wisselen tussen verschillende posities vandaar Sevcik, saai maar als je het wisselen tussen de posities eenmaal in de vingers hebt kan je snel overschakelen naar enkele leukere stukken. Kreutzer 's 42 études zijn ook echte klassiekers. Hier zijn zeker enkele te vinden waarbij de hogere posities geoefend kunnen worden (kreutzer 2 met alternatieve vingerzetting?), Heifetz en Milstein zeiden ooit de je geen ander etude boek nodig hebt dan de 42 etudes van Kreutzer.

    Je zou ook wat stukken kunnen leren waarin de hogere posities gebruikt worden maar dat leek me ook niet meteen je vraag. Misschien kan je ook even aangeven wat je niveau is en wat je graag speelt mogelijk ook welke leerboeken je in het verleden gebruikte en waar je goede ervaringen mee hebt, zo uit de losse pols wordt een advies anders moeilijk.

    Allesinds kan ik ook nog Schradieck boek 1 aanbevelen:
    https://imslp.org/wiki/School_of_Violin_Technics_(Schradieck,_Henry)

    Ook kan je eens kijken naar opus 18 7 divertimenti van Campagnoli:
    https://imslp.org/wiki/7_Divertimenti,_Op.18_(Campagnoli,_Bartolomeo)

    Je kan natuurlijk altijd richting een online cursus kijken, ik heb wel eens gehoord dat volgende ok zou zijn maar heb zelf geen ervaring:
    https://www.onlineviolineducation.com/category/violin-left-hand-technique/violin-positions/
     
  6. Sebe

    Sebe

    Lid geworden:
    20 mrt 2009
    Berichten:
    10
    Dank voor het meedenken. Ik bedoel een methode waarmee ik de posities zelf kan aanleren en oefenen, dus eerst de positie zelf en dan ook in combinatie met andere posities. Heb met 2e-4e positie veel gehad aan Adam Carse boek V, zoek nu iets min of meer gelijkaardigs voor posities vanaf de vijfde. Ik heb inmiddels ontdekt dat er een boek van Metz "de hogere posities" met 5e, 6e en 7e positie bij de bibliotheek op de plank staat dus ga daar binnenkort eens naar kijken, en als dat hem niet is staan er op diezelfde plank wellicht nog andere interessante dingen.
     
  7. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Klinkt goed! Mogelijk dan nog een aanbeveling die ik van mijn lerares kreeg, Harvey S. Whistler introducing the positions v2:
    https://www.amazon.com/Introducing-...istler&s=books&sr=1-4&text=Harvey S. Whistler
     
  8. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Hoi, ik heb nog het boek 100 studies van Sitt liggen, boek IV voor 6e en 7e positie. Die mag je hebben als je wilt, ik doe er toch niets mee. Overigens heb ik er zelf veel aan gehad om de wat makkelijkere liedjes die je al een beetje kent en dus weet hoe het moet klinken in de hogere posities van bladmuziek te spelen. Vond ik stukken leuker dan die saaie oefeningen en helpt het zo goed om zowel je handpositie en afstanden hoger op de toets te leren als ook om de noten te leren lezen. Bijvoorbeeld ook als je muziek voor fluit erbij pakt, is vaak in de hogere posities en je leert dan de noten te lezen en te vinden. Ik deed dat overigens erbij, niet alleen in plaats van de gewone oefeningen. Stuur me even een pb als je het boek wilt hebben. Ik zal komende week nog even checken of je iets hebt laten weten.
     
    Satch vindt dit leuk.
  9. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    De meeste spec
    Als ik het allemaal op mij laat inwerken heeft 'regulier' vioolles met een leerkracht wel wat voordelen ................

    De meeste leerboeken gericht op positiewisseling gaan tot en met positie 7. De enige uitzondering, het spijt mij echt voor sommigen hier, is Sevcik want die gaat tot positie 10. Volledigheidshalve: de positieoefeningen vind je terug in zowel boek 3 van opus 1, als 'Lagenwechsel' onderdeel in opus 8.

    Het bijzondere aan Sevcik is het feit dat hij het vioolspel ontleedt tot in basisbewegingen en die vervolgens omzet in een logisch bewegingspatroon. Op den duur liep het echter uit de hand want je kunt je afvragen wat de toegevoegde waarde is van het van achteren naar voren oefenen van vioolcomposities.
    Maar het is een feit dat acht tot tien uur Sevcik per dag leidt tot een onberispelijke techniek. Zijn eerste leerling, Jan Kubelik, maakte hem dan ook als docent in één klap wereldberoemd, want zo'n Paganini had nog nooit iemand gehoord. Alleen: Sevcik is een hulpmiddel en niet het toverwoord voor in alle gevallen. Want wat overblijft is muzikale bloedarmoede.
    De snelste en meest efficiënte manier positiewisseling onder de knie te krijgen is dus de onverdoofde Sevcik. Maar niet meer dan een kwartier per dag. En of dat ook betrekking moet hebben op alle mogelijk rare toonsoorten met veel kruisen dan wel mollen zal mij een zorg zijn.

    Heifetz dweepte met toonladders. Ik heb thuis 8 DVD's met zijn master class-bijeenkomsten. En ja hoor, iedereen mag met een toonladder beginnen. En nee hoor, niet gewoon in drie of vier octaven maar in chromatische decimen. En nee, begint u maar halverwege. 'Hebben we dat de vorige keer al gedaan?' Speelt u de toonladder dan maar van achteren (boven) naar voren (onder). Ik geloof niet eens al de DVD's te hebben 'afgewerkt') :D
     
    Satch vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina