Is er een bepaalde “truc” voor om bij het opzetten van een nieuwe snaar ervoor te zorgen dat -tbv stemmen zonder fijnstemmers- het bedieningsvlak van de stemsleutel ongeveer verticaal staat bij gespannen snaar? Of is het een kwestie van trial & error?
Mij is geen 'truc' bekend. Dat komt denk ik mede doordat de positie van iedere stemsleutel anders is. Voor een stalen E is een fijnstemmer wel erg handig. Het zal dus inderdaad neerkomen op uitproberen en zonodig aanpassen. Mocht er iemand zijn die er wél een truc voorheeft, dan lees ik dat graag.
Welbedankt Frits. De achtergrond van mijn vraag was dat mijn viooldocente me onlangs zei dat ik de drie laagste snaren maar eens zonder fijnstemmers moet leren stemmen. Van de vioolbouwer van wie ik mijn viool destijds kocht begreep ik dat hij de bedieningsvlakken van de stemsleutels altijd zo goed mogelijk verticaal zet. Dat wil ik dus nu zelf doen en vandaar mijn vraag. Nogmaals welbedankt voor het vlotte antwoord.
Hulde aan de docente! Ik lees de laatste jaren steeds vaker dat het stemmen niet goed wordt aangeleerd. Men draait zelfs fijnstemmers lam omdat het stemmen met de sleutels niet wordt aangeleerd. Los van het leren stemmen met de stemsleutel, is de stand van de stemsleutel niet van zo heel groot belang. Ik kan in alle standen van het bedieningsvlak de stemsleutel draaien. De uiteindelijke stand maakt mij niet zo veel uit. Misschien dat het handig is wanneer de stand van de E-sleutel verticaal staat? Maar mogelijk kan dat voor een ander wel wat uitmaken?
Ik vind dat stemmen overigens nog niet zo eenvoudig. Je moet immers met je linkerhand de sleutel nauwkeurig iets verdraaien en er gelijktijdig voor zorgen dan de (immers conische) sleutelsteel voldoende houvast krijgt/houdt in de boring. Soms zit de stemsleutel wat te vast (dus wat losser zetten) en soms schiet de snaar/sleutel weer los (dus zit de sleutel dan weer wat té los). Het zal wel een kwestie van oefenen/ervaring zijn. Misschien wat sleutelsmeerzeep (?) gebruiken?
Ik neem aan dat uw docente u ook aanleert hoe de stemsleutel te verdraaien is met gebruikmaking van een lichte druk naar binnen toe om de stemsleutel vast te laten lopen? De pink speelt daarbij een belangrijke rol, zeker daar waar het gaat om de G. De pink wordt dan aan de rechterkant van de buitenste winding van de krul gelegd terwijl de stemsleutel met wijsvinger en duim verdraaid wordt. Iets soortgelijks kan worden toegepast voor de D waarbij de ringvinger de winding gebruikt als steunpunt. Als uw docente deze techniek kent kan ze het u laten zien en voordoen. Hier een filmpje dat heel aardig laat zien wat ik hierboven schreef: Toepassing van sleutelzeep maakt een slecht passende sleutel niet opeens juist passend! Als een stemsleutel niet goed past en niet blijft zitten moet die passend gemaakt worden. Dat is een precisie werkje.
Ik heb er geen enkel probleem mee! Ik denk dat de voorgestelde standen van Kevin Lee een persoonlijk inzicht betreft. Als iemand dat prettig vindt, gewoon doen. Maar, vooralsnog wordt ook in het filmpje geen 'truc' aangeleverd hoe in één keer de gewenste stand van de stemsleutel bereikt wordt.
Ik zet de stemsleutels hij altijd redelijk rechtop inderdaad, ongeveer net als Kevin Lee, als ik nieuwe snaren op mijn viool heb gezet. Heb er nog geen trucje voor ontdekt, maar ik ben er wel aardig handig in geworden. Als de sleutel nét niet lekker staat, dan weet ik vaak precies wat ik moet doen om hem helemaal fijn te zetten. Je wordt er waarschijnlijk dus vanzelf wel handig in.