Strijkstok...

Discussie in 'Cello' gestart door Studentje, 14 mrt 2022.

  1. Studentje

    Studentje

    Lid geworden:
    30 nov 2017
    Berichten:
    28
    Hoi
    Vandaag wou ik oefenen (zaterdag nog geoefend en geen probleem) maar mijn strijkstok is 'stuk'. Ik kan de haren niet meer opspannen, blijft maar ronddraaien dus vermoed ik dat ik hem ofwel dien binnen te brengen voor herstel ...
    Super vervelend natuurlijk want dan ben ik hem een eindje kwijt en dit binnenbrengen doe ik liever samen met de cello zodat alles eens bekeken en gepoetst kan worden...

    Dus : ik ga een nieuwe kopen (dan heb ik die andere anders in reserve)
    Welke kunnen jullie me aanraden van deze site?
    https://www.thomann.de/be/cello_bows.html?smcs=e81cd7_2521&rating[]=5&feature-57535[]=4/4&oa=rat&gk=TRSTCZBW&sw=cello bows&filter=true

    of
    https://www.4strings.be/nl/strijkst...min=0&brand=0&filter[]=502328&filter[]=502352

    Geen al te dure, ben student...dus rond de 100-150€ zou meer dan voldoende zijn.?
     
    Laatst bewerkt: 14 mrt 2022
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Dat lijkt op een versleten slofmoer c.q. een versleten slofas: reparatie is voor een vioolbouwer een "fluitje van een cent". Complete onzin om dan een nieuwe te kopen! Het is zeker geen erg dure reparatie.
     
  3. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Hoi Studentje.
    Ik begrijp uit jou verhaal dat je graag en 2e strijkstok wil aanschaffen om als reserve te hebben .
    Als er dan 1 voor reparatie moet dan heb je nog een 2e.
    Ook voor een reserve stok kun je bij je vioolbouer terecht.
    Dat hoeft geen dure stok te zijn, maar we eentje die in iedergeval goed is.
    Persoonlijk zounik er niet eentje kopen via internet .
    En in dit geval gewoon je strijkstok naar de vioolbouwer brengen voor reparatie.
    Jekunt van te voren vragen wat de reparatie ongeveer gaar kosten.
    En als ik de reactie van Bert lees kost het waarschijnlijk minder dan her kopen van een andere strijkstok.
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Een nieuwe stok heeft alleen zin wanneer hij aanzienlijk beter is dan de eerste die dan tot tweede wordt gedegradeerd. Met het budget dat ik destilleer uit uw suggesties kan dat niet het geval zijn. Bij vioolbouwers bestaat bijna altijd de mogelijkheid van een leenstok tijdens de reparatieperiode, dus een tweede stok zuiver voor het geval er eentje kapot gaat is echt onzin. Meerdere stokken voor verschillende toepassingen is natuurlijk wél logisch.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ook een arme student kan zijn geld maar één keer uitgeven. Een strijkstok voor dat geld zal geen al te beste kwaliteit hebben. Het is daarom raadzaam een hoger bedrag te reserveren voor een eventuele aanschaf.
     
  6. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Wat er aan de hand is kun je vrij snel zelf controleren: als je de spanschroef er uit kunt halen zonder dat je hoeft te draaien is de draad van de slofmoer helemaal versleten, als je ' er alleen maar uit kunt halen door de schroef helemaal los te draaien, kun je ook zien of de schroef zelf een versleten plek heeft, beide onderdelen zijn vrij gemakkelijk te vervangen. Het kan echter ook zijn dat het helemaal niet meer lukt om de schroef uit de stok te halen, en dan is het probleem wat groter.

    Of je iets aan een stok van 100 tot € 150 hebt ligt aan de kwaliteit van je huidige stok. Ik begrijp dat er bij de goedkopere carbon stokken best nog wel eens heel bruikbare exemplaren kunnen zitten, terwijl er in die prijs categorie niet veel soeps te krijgen is als het om houten stokken gaat. Tweedehands is het nog wel eens mogelijk om tegen een voordelig juweeltje aan te lopen. Het is wel zaak bij een nieuwe strijkstok om de kans te krijgen om die uit te proberen, en terug te ruilen met een andere tot je een stok hebt die je echt bevalt. Een aantal internet bedrijven biedt die mogelijkheid in ieder geval wel (met 30 dagen geld terug garantie).

    Een extra overweging is om een tweede stok met een ander karakter te kopen, ik heb bijvoorbeeld een vrij lichte stok voor dagen dat ik lekker lyrisch weg willen zwijmelen bij mijn cello, en één om met veel volume te spelen. Daarnaast gebruik ik een barokstok op een moderne cello als ik een leerling wil begeleiden, waarvan ik het geluid niet wil weg drukken, maar die wel een heel goed ondersteunend geluid geeft.
     
  7. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    @Studentje , stel dat de reparatie niet veel inhoudt en niet zoveel kost (misschien kun je er zelfs op wachten en de stok zo weer mee krijgen!) en je bepaalt daarna of je die 2e stok nog steeds wilt .... .
    Hoe dan ook: veel succes en plezier (met lage kosten) wens ik je!
     

Deel Deze Pagina