Houding cello klein postuur

Discussie in 'Cello' gestart door Newbie, 16 dec 2022.

  1. Newbie

    Newbie

    Lid geworden:
    16 dec 2022
    Berichten:
    4
    Hoi iedereen,

    Ik ben nieuw op dit forum, dus even kort over mijzelf. Ik ben 38, moeder van 3 prachtige kinderen en beeldend kunstenaar.

    Ik heb onlangs een cello aangeschaft en mijn eerste les is inmiddels een feit! Waar ik nu thuis bij mijn oefeningen al tegenaan loop is het vinden van de juiste houding. Ik ben maar 1.56 m, maar heb relatief lange armen en handen. Ik heb dus wel voor een 4/4 cello gekozen.

    maar nu: hoe hoog hou ik de cello nu idealiter tegen mij aan? Het comfortabelste voelt voor mij om de cello vlak onder mijn borst te houden, maar de docent gaf aan dat hij dan te laag zit. Als ik hem hoger zet dan port de cello op allerlei plekken vrij oncomfortabel. Is dat een kwestie van wennen of gaat het vooral om wat fijn voelt? Want van wat ik erover gelezen heb is comfort vrij belangrijk ivm ontspannen kunnen spelen. Graag hoor ik jullie advies :)
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Eerst een instrument aanschaffen en dan pas les nemen is eigenlijk de omgekeerde volgorde. Een docent zoeken en je dan laten adviseren over een (voorlopig huur-)instrument van het juiste formaat zou beter zijn geweest. Mogelijk is een kleiner instrument (7/8? ) hier toch een betere optie.
    Hubertus is nu wel wakker denk ik!
     
    Sita vindt dit leuk.
  3. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Ik ben inderdaad wakker, nog wel maar heb heerlijk een kerstdiner op de hotelschool achter de kiezen, zal er eens een nachtje over slapen en dan verder reageren. De eerste reactie van Bert kan ik onderschrijven.
    Eerste ideeën:
    (gisteren had ik trouwens een nieuwe leerling, die best de lengte heeft voor een volle cello, maar ik laat leerlingen met kleine handen beginnen op een driekwart, omdat het strekken van de vingers meteen spanning met zich meebrengt. Het hangt dus ook sterk af van je spreiding tussen de wijsvinger en de pink).
     
  4. Newbie

    Newbie

    Lid geworden:
    16 dec 2022
    Berichten:
    4
    Bedankt voor jullie reacties alvast. Ja, eerst goed advies was beter geweest, maar dat station zijn we gepasseerd. Zal hier niet helemaal gaan uitleggen waarom, maar dit had ook niet mijn voorkeur.

    Wellicht dus alsnog een 7/8 nemen dus. Maar qua vingerspreiding, hoe meet je dat? Met recht of gebogen vingers en met of zonder te rekken. Als ik een beetje druk kan ik met rechte vingers vrij makkelijk 17 cm halen.
     
  5. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Goede vraag, hoe meet je dat? Ik vraag de leerling even te vergelijken met mezelf (met rechte vingers) als er een flink verschil is, adviseer ik om op een driekwart te beginnen. Als je 17 cm haalt op een ontspannen manier, is dat voldoende voor de mensuur van een 4/4. Als het duidelijk minder is moet je eerst ontspannen leren spelen, en dan kun je later een iets grotere maat aan. Eerst moet je namelijk zuiver leren spelen terwijl de linkerhand op dezelfde plaats blijft, als dat lukt, kun je ook leren om de handpositie een beetje aan te passen om niet te veel te hoeven strekken. Cello spelen, en muziek maken in het algemeen, begint inderdaad met ontspanning, zoals je al aangeeft.

    Als het probleem in de lichaamslengte zit, er zijn cello's in allerlei verhoudingen en maten. Veel Franse cello's zijn ranker gebouwd en hebben een wat kleinere corpus (klankkast) dan Duitse. De breedte aan de onderkant moet comfortabel tussen de knieën passen, dus niet te breed zijn. Het achterblad moet niet te lang zijn om tegen het borstbeen te kunnen leunen. Het is wel zo dat een kleine corpus ook een wat zachtere toon op kan leveren.

    Wat ook te proberen is, is een hogere stoel, als de hoek die je bovenbenen met je rug maken groter wordt, neemt de afstand tussen de knie en het borstbeen natuurlijk ook toe. Dan past zich als het ware meer cello tussen... Ik probeer altijd minstens één keer les bij de leerling aan huis te geven, en dit is een van de dingen waar ik op let. Klopt de stoelhoogte met de houding en lichaamsbouw.

    Een topic wat te maken heeft met lichaamslengte: https://strijkersforum.nl/threads/hoogte-cello-pin.4772/#post-51387

    Een oplossing voor het laatste probleem kan zijn om staand cello te spelen, niet algemeen gangbaar maar heel comfortabel en bevorderlijk voor een goede (en grote) toon. Hiervoor heb je een standaard nodig, een paar leerlingen bevalt dit heel erg goed, spelen met een tweepoot of driepoot standaard, die ik in de aanbieding heb. Ik heb hier ooit een vraag over gesteld en dat is een topic geworden maar ik kan hem niet meer terug vinden. Neem gerust contact op via een conversatie als je hier interesse in hebt.
     
    Laatst bewerkt: 17 dec 2022
    Newbie vindt dit leuk.
  6. Newbie

    Newbie

    Lid geworden:
    16 dec 2022
    Berichten:
    4
    Dankje, hier kan ik wel wat mee, een hogere stoel ga ik ook proberen. Staand spelen zie ik mezelf nog niet zo snel doen :)
     
  7. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dit ook heel moeilijk vond in het begin.
    De cello kan hoger en lager, de cello kan platter of meer rechtop en dan kan de cello ook nog iets gekanteld worden of niet.
    Ik vond het allemaal heel ingewikkeld in het begin, en het heeft mij heel wat lessen en tijd gekost voor ik een prettige houding had gevonden.
    Mijn advies:
    Luister in eerste instantie heel goed naar jouw docent.
    Bespreek waar je tegenaan loopt.
    Zorg voor een stoel waarvan de zitting helemaal recht is en niet schuin naar beneden loopt.
    Ik heb toen ik eindelijk een goede stoel en goede stand had gevonden de lengte van de pin en de plaats van de penhouder op de grond opgemeten zodat ik in ieder geval thuis steeds de zelfde houding had.
    Veel later heb ik de houding steeds meer aangepast aan wat ik prettig vond.
    In de praktijk betekent dat, dat ik mijn cello behoorlijk laag heb zitten.
    Maar in eerste instantie is het denk ik goed om je docent zijn aanwijzingen te volgen voor je zelf aanpassingen gaat maken.
    En geef jezelf de tijd om een fijne houding te vinden die bij jou cello en jou lichaamshouding past.
    Mij heeft dat maanden gekost, maar uiteindelijk vind je wel een houding die jij prettig vind.:thumbsup:
    (En deels zal het oncomfortabel ook gaan wennen en minder oncomfortabel worden.)
     
    Newbie vindt dit leuk.
  8. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Opmerking: een stoel mag wel naar voren aflopen maar absoluut niet naar achter (of je moet helemaal op het voorste randje gaan zitten). Er zijn ook driehoekige kussens voor die je daarbij helpen.
     
  9. Newbie

    Newbie

    Lid geworden:
    16 dec 2022
    Berichten:
    4
    Dankjewel Marloes, ik heb thuis nu in elk geval een betere stoel erbij gepakt, dat scheelt al een stuk. En ik moet gewoon geduld hebben inderdaad, ik wil te snel volgens mij.

    Ik zal het donderdag ook met mijn docent bespreken. Nu eerst weer verder met de flageoletten oefenen, dat lukt al aardig :)
     
  10. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Experimenteer met meerdere soorten stoelen als je die hebt, een kruk kan soms ook een goede oplossing zijn.
    En het liefst dusdanig dat je je voeten plat op de grond kunt zetten en je knieën en heupen in een 90 graden hoek hebt.
    Succes.
     
  11. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Als je klein bent, zeker met een relatief korte rug, zou ik zeggen dat die hoek minimaal 90° moet zijn, maar ook zeker groter mag zijn. Of je zou een wat andere positionering van de cello kunnen uitproberen.
     

Deel Deze Pagina