Klassieke les, maar fiddle ambities

Discussie in 'Viool' gestart door Marthe, 5 dec 2022.

  1. Marthe

    Marthe

    Lid geworden:
    5 dec 2022
    Berichten:
    2
    Hee strijkers!

    Ik ben Marthe en nieuw op dit forum. Hallo! Ik ben net 34 jaar en ik ben twee jaar geleden (weer) begonnen met vioollessen. Als kind ook een tijdje klassieke les gehad, maar zoals dat gaat met sommige kinderen, hield ik dat niet vol. Toen mijn eigen muzieksmaak zich ontwikkelde kwam ik erachter dat ik houd van veel soorten folkmuziek. Het liefst zou ik daarom fiddletechnieken leren. Ik denk dan aan bluegrass, countryblues, en dingen zoals jigs, reels en hornpipes.

    Ik heb nu 1 keer per week klassieke les van een goede docent waar het mee klikt. De lessen motiveren me om te oefenen en ik bouw volgens mij een goede basis op. Ik vind het ook niet per se vervelend om klassieke stukken te spelen, ik hou van de viool. Maar ik vraag me wel af of ik niet een beetje op het verkeerde paard aan het wedden ben.

    Mezelf folktechnieken aanleren zou natuurlijk kunnen, maar ik denk ik de structuur van de lessen in deze eerste jaren wel nodig heb om beter te worden. Alleen vrees ik nu een beetje dat ik straks vast zit in de klassieke techniek en dat ik die dan weer moet afleren.

    Hebben strijkers hier advies over wat ik het beste kan doen? Ideaal gezien zou ik op een gegeven moment ook lessen kunnen volgen bij een fiddledocent maar die zijn schaars in NL krijg ik het idee als ik op internet zoek.
    Zal ik gewoon doorgaan met de klassieke lessen en daarnaast mezelf ook andere stijlen proberen aan te leren via YouTube?

    Zijn er mensen die hier ook tegenaan lopen? Of mensen die hebben ervaren dat de klassieke ervaring niet per se in de weg zit bij het spelen van andere stijlen?

    Alvast erg bedankt! Ik ben benieuwd naar de andere strijkers op dit forum :)
     
  2. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Hoi Marthe, wat leuk dat je weer opnieuw begonnen bent met viool spelen! Ik ben ook van klassiek overgestapt op wat meer andere stijlen. Heb me even gericht op fiddle, maar toch niet zo ver doorgezet dat ik nu helemaal in die wereld zit, maar kan wel mijn ervaringen met je delen. In de VS hebben ook steeds meer fiddlers een 'klassieke stijl' opleiding. Ik bedoel dan alleen niet persee die muziek, maar vooral de manier van spelen. Dit is een soort van universele basis die je helpt om een goede techniek en beheersing te krijgen. Ik heb 3 jaar les gehad van Alex Depue, de Amerikaanse violist en fiddle champion. Ik dacht dus bij hem vooral die stijl te leren, maar kreeg vervolgens een bootcamp Flesch toonladders en Kreutzer etudes haha. (Maar wat héb ik in die 3 jaren veel geleerd!) Er zitten wel echt andere technieken in fiddle stijl en vooral ook een andere manier van ritmes strijken. En in mijn ervaring (en belangrijker dan het op eerste gezicht lijkt) een heel andere mentaliteit over omgaan met je viool en muziek maken, bijvoorbeeld over je viool anders stemmen etc. Wat je ook veel minder leert bij 'gewone' klassieke vioollessen en wat mij echt heeeel veel tijd heeft gekost is om te leren denken in, en spelen van, akkoorden. Dat gaat je echt enorm helpen om andere stijlen en ook fiddle te spelen en zelf solo's te spelen. Daarnaast gaat muziek maken vooral ook om elke week lol te hebben, juist ook in het thuis studeren, wat mij betreft. Dus mijn advies: je hebt een goede basistechniek nodig, op welke manier je die ook leert, die is (tegenwoordig) niet anders voor klassieke viool of fiddle. Maar wacht niet te lang met ook andere muziek toe te voegen. Je kunt een goede basistechniek ook leren met fiddle stukken, dat hoeft echt niet alleen met de klassieke muziek die hier in Nederland op het leermenu staat.En ik zou echt je docent vragen om ook te leren van akkoorden te spelen en zelf te improviseren, echt nu al. Helaas is dat voor veel Nederlandse viooldocenten zelf ook onbekend terrein, maar je zou het eens kunnen bespreken. En ook dubbelgrepen oefenen gaat je helpen.
    En ik zou zelf wel al op zoek gaan naar een fiddle docent, dat kan in mijn ervaring ook buiten Nederland. Ik heb van heel wat mensen in Amerika lessen of workshops gevolgd via Zoom of Skype en dat werkt prima als je een stijl wilt leren. Er zijn ook veel mogelijkheden om cursussen te doen online. Vooral de touch en rechterhandtechnieken zijn echt anders en heel erg leuk om te oefenen en leren, en het helpt je om een betere violist te zijn in zijn geheel in mijn ervaring.
    Nou, zomaar even een eerste reactie op de vroege ochtend. Veel plezier en succes!
     
  3. Marthe

    Marthe

    Lid geworden:
    5 dec 2022
    Berichten:
    2
    Hee snelviooltje,

    Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie, een heel bruikbaar advies volgens mij. Ik heb sowieso nog een hele lange weg te gaan wat betreft de universele basis, maar goed om te weten dat het een het ander niet uitsluit.
    Ik denk ook dat ik me meer mag uitspreken naar de docent over mijn verlangen meerdere stijlen te spelen. De tip van de akkoorden neem ik meteen mee, super!

    Wat zou jij het grootste verschil in mentaliteit noemen tussen fiddlestijl en klassiek? En wat voor dingen speel jij zelf nu graag?

    Nogmaals dank!
     
  4. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Hoi Marthe, ik ben niet veel op dit forum, dus nu pas reactie.
    Je vraag naar grootste verschil in mentaliteit tussen fiddle en klassiek vind ik een lastige om hier in woorden te benoemen want dan klinkt het snel oordelend wat ik niet bedoel. En ook snel zwart wit wat het niet is. Om een poging te wagen met voorgaande opmerkingen daarbij in het achterhoofd: bij fiddle gaat het eerder om de sfeer en of je ritme en dansmuziek maakt, bij klassiek moet je (even heel zwart wit) vooral precies spelen wat er geschreven staat en je houden aan de (ongeschreven) regels van een era waar de muziek uit komt. Bij fiddle heb je overigens ook de echte scene waar mensen erg stijlvast zijn en daarover lang kunnen doorgaan hoe dat hoort. Maar toch ook veel muziek en groepen waarbij je meer eigen inbreng kunt hebben, wordt er sowieso meer geimproviseerd en gaat het meer om ritmiek, mag je dingen juist uitproberen en zelf bedenken. Daarnaast is het bij fiddle minder belangrijk welke viool je hebt, moet je er vooral veel hars op laten slingeren :D;) stem je geregeld je viool anders, en is het heel normaal om met je viool buiten in de zon of in een dampende kroeg te spelen. Bij klassieke muzikanten geeft dat toch nogal wat vraagtekens (lees stress ;)) of dat wel kan met je viool :D

    Wat ik zelf momenteel speel: ik speel zelf vooral pop-film-dancemuziek op het moment. Ook met DJ's. En daarnaast in musical en showorkesten met alleen 1 viool of soms met een kwartet tussen de blazers en combo. En ik zit wisselend in bandjes, eerst folk, daarna even old time en bluegrass maar dat was minder mijn ding, nu in een popbandje. Superleuk allemaal! Viool is echt heel veelzijdig :)
     

Deel Deze Pagina