Thomastik Dynamo: alweer een nieuwe vioolsnaar!

Discussie in 'Viool' gestart door BertBoonVioolbouw, 2 feb 2023.

  1. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Dat zal zijn om het gemis in modulatie bij hun andere snaren op te vangen ;):D.
    Ik las enkele reviews van blinde testers van het prototype en zij beschreven ze meestal als vergelijkbaar met Peter Infelds, ... maar goed dan is nog steeds de vraag waarom je niet gewoon die snaren zou kopen.
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Uit andere bron begreep ik dat deze snaar op de markt gezet wordt als tegenstrever van Pirastro EvahPirazzi Gold en dat is nu juist een wat minder briljante snaar, bedoeld voor het professionele topsegment. Qua prijs klopt dat ook. We gaan het binnenkort zien wanneer hij getest kan worden. Overigens ben ik voor viool geen echte fan van het aloude Dominant: voor dezelfde prijs heb je de veel betere Corelli Cantiga.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    De ervaring die ik heb met de Corelli heb is die van de Crystal. Deze heeft een minder warme klank dan de Dominant. Ik vind Corelli Crystal wat aan de scherpe kant. Dat is dan een vergelijk op hetzelfde instrument.
    Mogelijk dat de Cantiga warmer klinkt dan de Crystal, dat heb ik niet getest. Het blijft altijd uitproberen en als het eenmaal bevalt doet men er goed aan om bij die keus te blijven.
     
  4. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Ik vond dat de dominant pro al wat meer richting de pirazzi golds gingen (ook wat de prijs betreft) heb momenteel sinds een maand zo'n setje pro's opliggen en buiten de e (die knapte voor ik kon stemmen) ben ik er redelijk tevreden over. De prijs van de pirazzi gold vind ik echt te hoog. Momenteel heb ik nog steeds liefst obligato's (met de gouden e). Wilde volgende keer eens de Larssen il canone mediums proberen omdat ik ze voor 64euro kan kopen. Ik hoop eigenlijk dat men eens een betaalbaar setje uitbrengt met wat persoonlijkheid, snaren die snel inspelen en redelijk lang goed blijven klinken. Momenteel lijken alle nieuwe snaren meer dan 100euro voor een set te kosten en zie ik eigenlijk weinig vernieuwing. Het lijkt er vooral op gericht ons zo veel mogelijk geld te laten betalen voor een hoop lucht. De ontwikkeling van een nieuwe set kost volgens mij veel, dus liever wat minder nieuwe setjes uitvinden en de prijs van de bestaande naar beneden brengen.
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Bij Pirastro en Thomastik worden flinke kosten gemaakt voor marketing. Niet moeilijk te raden wie dat uiteindelijk betaalt.
     
  6. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Inderdaad, maar toch, als je een setje gitaarsnaren gaat halen ben je voor 6 snaren tussen de 10 en 40 euro kwijt (en 40 euro is echt het duurste top of the line set). d'addario of ernie ball zijn topmerken die toch ook best veel reclame maken, eigenlijk is het waanzin dat een violist meer dan 3 keer zo veel betaald voor 4 snaren die korter zijn en minder lang mee gaan (ik deed 4 a 5 maanden met gitaarsnaren en 2 a 3 met vioolsnaren). Zelfs als de productie van vioolsnaren moeilijker is lijkt me dat de prijzen die we betalen vooral schaamteloos winstbejag zijn.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Dat moet ik toch wat nuanceren.
    Vioolsnaren moeten met een heel grote precisie worden gemaakt. Voor een gitaarsnaar zet je bij wijze van spreken een machine aan en een paar uur later heb je 5 KM gitaarsnaar: het afknippen en in zakjes doen kun je ook automatiseren.
    Vioolsnaren moeten per stuk worden gemaakt en overal exact even dik zijn, anders klinken ze aangestreken niet zuiver. Verder worden voor vioolsnaren (vooral de lage) kostbare materialen als zilver gebruikt: in gitaarsnaren kom je dat eigenlijk niet tegen.
    Voor zilver in snaren is nog geen bruikbaar en goedkoper alternatief gevonden, al wordt daar wel naar gezocht. Een E snaar voor een viool laat zich trouwens tamelijk goedkoop produceren. Een Goldbrokat E snaar (Heifetz speelde daarmee) kost maar een paar euro verkoop incl. btw. en klinkt evengoed of beter dan de veel duurdere E snaren van Pirastro.
     
  8. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Van het productieproces weet ik niet veel ik kan me voorstellen dat het wat moeilijker is om de fijner omwikkelde vioolsnaren te maken dan de wat grovere gitaarsnaren maar vermoed dat het bij beiden redelijk gelijkaardig verloopt?


    Naar materialen wordt ook bij gitaarsnaren regelmatig zilver gebruikt en eveneens koper waar vioolsnaren vaker goedkoop aluminium gebruiken voorbeeld is de D'Addario xtc45 klassieke gitaar snaar die best wel wat duurder materiaal bevat (koper met zilveren wikkel) terwijl ik een setje koop voor 20 euro ook materialen als titanium, goud en carbon worden in beide gebruikt. Alleszins is een prijsverschil van 20 euro tegen 120 euro (d'addario xtc45 tegen d'addario kaplan vivo zelfde producent/fabriek en beide top segment) toch moeilijk te verantwoorden.
     
    Laatst bewerkt: 12 feb 2023
  9. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    87
    Gezien de zeer geringe hoeveelheden per snaar van eventuele edelmetalen lijken de prijzen van snaren niet verklaarbaar op grond van die materialen.

    Denk voor het prijsmechanisme eerder aan kwaliteitsconsistentie en specialistische kennis van productieprocessen bij fabrikanten, en natuurlijk "willingness to pay".
     
  10. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Inderdaad: "willingness to pay", EVAH Pirazzi's BMWay én 21%btway
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
  12. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Grappig en veelzeggend dat de reacties bijna hetzelfde patroon volgen als hier, ...
     

Deel Deze Pagina