Hypermobiliteit en cello spelen

Discussie in 'Cello' gestart door lindapantaloni, 15 sep 2023.

  1. lindapantaloni

    lindapantaloni

    Lid geworden:
    15 sep 2023
    Berichten:
    3
    Hoi allemaal,

    ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven, misschien ervaringen en wat geruststelling. Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met cello spelen.
    sinds kort geswitcht van docent omdat ik behoeft had aan meer aandacht voor techniek.
    Hiervoor was het vooral heel veel liedjes spelen maar merkte dat ik niet ‘correct’ speelde.

    nu ik bij de nieuwe docent ben voelt het ook alsof het mijn eerst les is. Mijn vingers zijn best krampachtig op de snaren en druk te hard maar op 1 of andere manier lukt het mij niet om het aan te passen (iets met wat je al hebt aangeleerd leren terugdraaien, dat is lastig). Nu weet ik wel dat hypermobiliteit invloed heeft op het bespelen van instrumenten. net zoals piano heb ik soms mijn eigen ‘maniertjes’ aangeleerd.
    wel heb ik nu enorme frustratie en ook zorg of ik ooit normaal de snaren kan indrukken zonder te forceren of dat mijn vingerkootjes verschuiven. dat ik HMS heb is bevestigd.

    iemand tips hiervoor, ervaringen en een sprankje hoop dat het met een hoop oefenen goed komt ?

    groetjes,


    Linda
     
  2. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    467
    Hey, violist hier dus geen cello en ook nog eens geen ervaring met hypermobiliteit maar ik heb wel ervaring met krampachtig spelen en snaren te hard indrukken.

    Eerst en vooral heel veel mensen hebben hier last van, ik zou zelfs durven zeggen dat bijna iedere instrumentalist vroeg of laat tegen problemen aanloopt door overbodige spanning ( niet enkel strijkers) uiteraard heeft de 1ne persoon meer last dan de andere en hms zal zeker een impact kunnen hebben

    Het is iets waar ik zelf nog steeds zeer bewust mee moet omgaan want het belemmerd soms mijn vorderingen zeker bij complexe partituren. Er zijn een aantal oefeningen voor viool waarvan ik denk dat ze ook bruikbaar zijn voor cello, los daarvan deed ik het volgende. Voordat ik begon met spelen probeer ik bewust alle betrokken spieren te ontspannen, dus letterlijk even concentreren op het ontspannen van elke vinger, de pols, schouder, elleboog onder en bovenarm, nek, rug,... daarbij voerde ik pauze punten in na een aantal maten waarbij ik opnieuw bewust alle spieren ontspan en probeer te onthouden welke spieren verkrampt waren. Door hier steeds bewust actie rond te nemen begon stillaan ook mijn onderbewuste aanpassingen te maken. Nu heb ik enkel nog moeite bij moeilijke passages waarbij ik nog steeds dezelfde truk toepas.

    Andere oefeningen




    Als laatste is het misschien aangewezen spieren extra te trainen met bijvoorbeeld een vingertrainer upload_2023-9-16_11-54-13.png

    Het lijkt me wel een goed idee dit eerst te bespreken met een dokter!
     
  3. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    467
  4. lindapantaloni

    lindapantaloni

    Lid geworden:
    15 sep 2023
    Berichten:
    3
    Dit is al super fijn om te horen en ga zeker de filmpjes kijken.
    Ik was op zoek naar artikelen hierover maar hier ben jij beter in dan ik. Dit ga zeker doorlezen.
    Heeelll erg bedankt voor de tips :D
     
    Satch vindt dit leuk.
  5. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Als cellodocent heb ik een paar leerlingen met hypermobiliteit les gegeven. Omdat je bij het indrukken wat meer kracht moet uitoefenen op de snaren dan bij viool, lijkt het dat je daar op cello ook meer problemen mee krijgt. Een deel van de oplossing lijkt me om de snaren niet te hoog te zetten en vrij lichte, soepele snaren te gebruiken.

    De sterkte oefenen van de spieren die de vingertop buigen lijkt me een goede zaak: hier staat een video die de veerkracht van een nagelknipper gebruikt.

    Het helpt niet om de vingers sterker te maken, als je de verkeerde spier gebruikt, namelijk de spieren die de vinger bewegen en niet spier die de vingertop beweegt, dan blijft het 'doorklappen' van het gewricht een probleem. Ook is het natuurlijk zaak om te zorgen dat de strekkers van de vinger ontspannen blijven. Ik gebruik nog wel wat meer oefeningen, maar die zijn hier vrij lastig te beschrijven. Mocht je interesse hebben neem gerust contact op.

    Ter bemoediging: het lijkt erop dat Sol Gabetta met omklappende vingers speelt... en wel heel mooi!
    bv:


    Er staat verder een hele discussie over Paganini en hypermobiliteit op dit forum:
    https://strijkersforum.nl/threads/was-paganini-in-het-voordeel.5380/
     
  6. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Hubertus: 'Ter bemoediging: het lijkt erop dat Sol Gabetta met omklappende vingers speelt... en wel heel mooi!'

    Zie ook vingers van spelende Rostropovitz.
     
  7. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Ik ben ook hypermobiel en ik speel nu bijna 5 jaar cello. In het begin heb ik met silversplints gespeeld maar dat speelt niet fijn (bij warm weer zitten ze te krap, bij kouder weer te los). Ik heb toen advies gekregen om meer 'in de snaren te gaan hangen'. Ik kan het niet goed omschrijven, maar het werkt wel. Het is vooral veel trainen en zodra je merkt dat je doorknapt meteen corrigeren.
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.397
    Homepage:
    Wat ik me afvraag bij het gebruik van de vingertrainer zoals in #2 getoond, krijg je dan niet dat na een tijd trainen je hebt aangeleerd de vingers met kracht op de snaren te zetten? Dat lijkt mij verspilde energie want teveel kracht is ook niet gewenst. Waarom zou je de vingers op de snaren willen 'knallen'?
     
  9. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Het is inderdaad alleen nuttig als je op een slecht afgestelde basgitaar of contrabas speelt. Het gaat om de motoriek van de vinger te ontwikkelen die de vinger buigt, zodat de kootjes niet omklappen, niet om kracht te ontwikkelen die de hele vinger beweegt.
     
  10. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    467
    In het verleden was zo'n toestelletje me aangeraden voor gitaar. Ondertussen heb ik me wat beter ingelezen en zie ik dat verschillende specialisten dat toestel afraden omdat het bij overdadig of verkeerd gebruik zelfs schadelijk kan zijn. Ik zou de tekst en foto dus kunnen weghalen gezien het geen goede raad is, maar dan zijn er een aantal posts die geen referentie meer hebben.
     
  11. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Klopt het is beter om het te laten staan, dit is de slotte in discussiepagina. Je zou je post wel kunnen bewerken en er een waarschuwing bij zetten.

    Overigens heb je helemaal geen apparaatjes nodig, ik geef mijn leerlingen de oefening om hun handen over hun knieën te leggen, met de vingers rond (vingertoppen op de rand van de knieschijf) en dan door de vingertoppen te komen en af te zetten en bewuster worden welke spieren de vingers komen, en die ook sterker te maken. Ook een prima oefening voor tijdens de vakantie als je geen instrument bij je hebt. Maar natuurlijk moet je dat ook weer niet overdrijven...
     
  12. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    467
    De bewerk optie is niet meer aanwezig voor die post, ik zal het dus zo maar laten. Uiteindelijk staat er wel bij dat je best eerst een dokter kan raadplegen.
     
  13. lindapantaloni

    lindapantaloni

    Lid geworden:
    15 sep 2023
    Berichten:
    3
    Super bedankt allemaal voor het meedenken, dat doet mij goed. Er zitten zeker bruikbare tips tussen! De filmpjes die voorbij zijn gekomen geeft ook wat hoop. Uiteindelijk is het ook goed oefenen (met mate uiteraard) en hopelijk komt het dan een keertje goed.
     

Deel Deze Pagina