Verdwenen violen en hun verhaal

Discussie in 'Overig' gestart door Elman, 21 dec 2023.

  1. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Het wereldwijde web heeft nogal wat verhalen over beroemde violen die zijn gestolen en soms weer opduiken.

    Huberman Stradivarius
    Hier het verhaal van de Huberman Stradivarius die in 1936 uit de kleedkamer werd gestolen. Hier het verhaal geschreven door een dame die de gestolen viool als kind vaak heeft gehoord zonder te weten dat het om een gestolen Stradivarius ging. De verhaal sluit mooi af wanneer ze de viool nogmaals hoort maar dan bespeelt door Josuha Bell.

    https://tellusastoryblog.com/tag/julian-altman/

    https://www.thestrad.com/lutherie/the-thief-his-wife-and-the-huberman-strad/8627.article

    Ames Stradivarius
    In 1980 werd uit het kantoor van Roman Totenberg zijn Ames Stradivarius gestolen. Hij verdacht zijn voormalig student Philip Johnson omdat hij deze kort daarvoor had zien rondlopen. Aangezien er onvoldoende bewijs was werd er geen huiszoeking gedaan. Totenberg stierf in 2012 op 101 jarige leeftijd zonder te weten waar zijn Stradivarius was gebleven. In 2015 stierf Johnson aan de gevolgen van kanker. Tussen zijn nalatenschappen vond zijn ex vrouw een viool. Ze nam contact op met een vioolbouwer om de viool te verkopen. Op basis van de gemailde foto's herkende de vioolbouwer de Ames Stradivarius en nam contact op met de FBI.

    https://www.npr.org/2018/10/09/6544...totenberg-stradivarius-ends-with-a-new-legacy

    Hier een achtergrondartikel over de dief:
    https://www.chicagotribune.com/ente...stradivarius-violin-thief-20160317-story.html

    Ombono Stradivarius van Neveu
    De legendarische Ginette Neveu had twee violen. Een Omobono Stradivari uit 1730 (zoon van) en een Guadagnini. Samen in een nieuw gebouwde vioolkist bekleed met krokodillenleer. Samen met haar broer (pianist) stapte ze op het vliegtuig voor een tournee van 3 maanden door Amerika en Canada. Bij een tussenlanding op de Azoren ging het mis. Door menselijke fout bij de landing 's nachts in het donker sloeg het vliegtuig te pletter op een berg en vloog in brand. En haar violen, wat een bijzonder verhaal: https://www.thestrad.com/what-happened-to-ginette-neveus-stradivari/6548.article

    Heel goed mogelijk dat er ergens op de Azoren nog een Stradivarius klinkt.

    Neveu, enkele minuten voor vertrek, samen met haar broer, de Franse boxer Marcel Cedan, zijn manager en een onbekende passagier.

    [​IMG]

    Thibaud Stradivarius
    Reageerde Thibaud in 1949 nog zeer bedroefd op het overlijden van Neveu, een paar jaar later was hij zelf aan de beurt. Ook ditmaal vloog door menselijk falen een Lockheed te pletter op een berg tijdens een tussenlanding. Ditmaal de Franse Alpen. Air France is niet zuinig op zijn violisten. De Stradivarius van Thibaud ging met hem ten onder. Kan alleen nergens vinden welke Stradivarius dat was.

    Op de plek van de ramp zijn de sporen overigens nog altijd zichtbaar (klik pijltje naar rechts voor meer foto's).

    https://www.flickr.com/photos/constel/3293485168/in/photostream/
     
    Laatst bewerkt: 21 dec 2023
  2. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Beste Elman,

    Als ik het goed heb, heeft mijn speurwerk het een en ander opgeleverd omtrent de viool van Thibaud, ik bedoel de Stradivarius die hij als laatste mocht bespelen.

    Het verhaal van de “Huberman” kende ik al, dat van Neveu nog niet.

    Maar terug naar Jacques Thibaud, meneer heeft in zijn loopbaan aardig wat prachtige instrumenten mogen bespelen waar menig violist jaloers op zou zijn maar goed even terug naar uw reactie die u niet kon vinden welke Stradivarius het was.

    Er was een kleine speurtocht nodig om er achter te komen dat het niet om een instrument ging uit de 1720 maar om een instrument uit 1709, the “Baillot”.

    De geschiedenis van de gebruikers/violisten gaat van: Piere de Sales Baillot, naar Julien Sauzay, naar een totaal onbekende, vervolgens naar Jacques Thibaud.
    Daar eindigt het verhaal met een vliegtuig tegen een berg.

    Ik weet het natuurlijk niet 101% zeker maar wat op WikepediA staat lijkt niet te kloppen m.b.t. het uit 1720 komende instrument.

    Alle gegevens die ik kan vinden gaan richting de “Baillot”, 1709.

    Ik hoop hiermee weer wat te hebben kunnen bijdragen.

    Remi
     
  3. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
  4. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Ik kom op YouTube een docu tegen uit 1981 over deze gestolen Stradivarius. Uit de tijd dus dat deze Stradivarius nog niet gevonden was.



    En hier twee filmpjes over het feit dat de viool weer is opgedoken.



     
    Laatst bewerkt: 3 jan 2024
    JanJan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina