Jacob Wolfgang Hakkert. Jacob Wolfgang (Jacques, Jaap) Hakkert werd geboren op 29 augustus 1891 in Rotterdam. Hij was de zoon van Philip Hakkert en Elizabeth Knap. Hij vestigde zich in 1910 als vioolbouwer. Hij trouwde met Rachel Zwarenstein (1887 - Auschwitz, 1943) en zij kregen twee dochters; Elizabeth Marianne (1917 - 2005) en Philippine (1919 - Auschwitz, 1943). Samen met zijn broer Max richtte hij in 1917 de Eerste Nederlandse Snaren (en Catgut) fabriek (E.N.S.) op. Het was een succesvolle onderneming, en de fabriek kwam op Diergaardesingel 61. In 1936 ging ene Tineke Kuik werken bij de NV Eerste Nederlandsche Snaren- en Catgutfabriek-Hakkert. In 1939 kreeg Hakkert een relatie met deze Tineke Kuik. Zij overleed in 1943 op 33 jarige leeftijd in Auschwitz. Jacob Wolfgang Hakkers is in de holocaust omgekomen op 22 mei 1944 in Auschwitz. Hij was toen 52 jaar oud. Jacques was voor zijn opleiding naar Engeland, Duitsland en in Frankrijk naar Mattaincourt (in de buurt van Mirecourt) gegaan, waar hij een leerling werd van de vioolbouwer Didier. Hij was 'Luthier du Conservatoire' van Rotterdam. De violen die Jacques bouwde waren van uitzonderlijke kwaliteit en worden nog steeds bespeeld. Hij bouwde er meer dan 100 naar eigen model. In juni 2004 werd bij Brompton een viool die in 1913 was gebouwd verkocht voor een prijs tussen de GBP 1500 - 2000. Hakkert in de vioolwerkplaats Ph. Hakkert, Rotterdam 1915. Het atelier van de firma Ph. Hakkert, Diergaardelaan, Rotterdam Een viool gebouwd door Hakkert Hier een link naar een viool van Hakkert uit 1913. http://www.bonhams.com/auctions/20019/lot/306/ Hier Jacob Wolfgang Hakkert samen met Tineke Kuijk, beiden omgekomen in de holocaust.
Mooi en niet mooi. Mooi die oude foto's, en niet mooi omdat het je neus ook weer drukt op de misdadige waanzin van de Holocaust.
Elman, Uit de grond van mijn hart: BEDANKT voor je bijdrage. Niet in het minst omdat het een goede (Joodse) traditie is namen niet verloren te laten gaan. Want dan zijn mensen pas echt verloren. Ronald
Ik zat de schroevenkast eens te bekijken van de viool van Jacob Hakkert, maar ik vind hem zo weinig schuin toelopend eigenlijk een beetje eigenaardig van vorm voor een viool, dit kan natuurlijk door de foto komen maar het kan ook de bouwwijze zijn.
Hierbij dan ook maar twee HR foto’s van het instrument van J. W.Hakkert (1913) dat bij Bonhams is verkocht. Tevens is er op FaceBook een pagina over muziekhandel Hakkert te vinden, https://www.facebook.com/hakkertrotterdam. Remi
Mooie viool, zo te zien. Er zijn en worden toch overal op de wereld wel mooie instrumenten gebouwd, hoor!
Prachtige facebookpagina! Daar staan o.a. heleboel tekeningen op die Hakkert maakte nadat hij in 1942 niet meer in zijn eigen zaak mocht komen omdat hij Joods was.
Heerlijk zo'n ouderwetse winkel. Daar droom je toch van om in zo'n zaak een viool te kopen. Ik ben wel zo vrij geweest de foto te ontdoen van de reuze sneeuwvlok, want dat was geen gezicht.
Dat die arme conservatoriumstudenten uit 020 helemaal naar 010 moesten voor hun vioolzaken! De afbeelding lijkt een advertentie in de conservatoriumbode van Amsterdam o.i.d.