Muzieknotatie

Discussie in 'Eigen werk' gestart door gdae, 3 jul 2024.

  1. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    121
    Dag, ik maakte mijn composities tot nu toe in Cubase. Gebruikte misschien 2% van de mogelijkheden, en wat ik echt nodig had, goede software om partituren uit te schrijven, zat er niet in. Ik hikte erg aan tegen Sibelius en Finale, vanwege de kosten, maar ook voor wat in de reviews de 'steep learning curve' wordt genoemd.
    Ik wist dat de makers van Cubase (Steinberg) al jaren geleden de programmeurs van Sibelius in dienst hadden genomen om een geheel nieuw notatieprogramma te ontwikkelen: Dorico.
    Ook dat boek heb ik even dichtgelaten, tot vorige week. Ik heb de gratis trial versie gedownload van de 'lichte' versie, Dorico 5.1 essentials. Kost me straks € 99, en ik ga het zeker aanschaffen. Wat werkt dat fijn. Live inspelen van partijen gaat heel makkelijk.
    En omdat Dorico gebruik maakt van alle 'VST's (instrumentenbanken) van Steinberg kan je het allemaal ook zeer goed laten klinken. Je kunt voor de meeste instrumenten kiezen voor solisten of groepen. De strijkers klinken met een goede koptelefoon echt fantastisch. Ik doe nu de tutorial op skillshare.com, heel helder uitgelegd. En Steinberg heeft heel veel uitleg op Youtube geplaatst.
    Ik heb geen aandelen, maar wilde dit toch even onder de aandacht brengen van mijn medecomponisten.
     
  2. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    121
    Laat de mogelijkheden zien.
     
  3. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    111
  4. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    121
    MuseScore schijnt ook steeds beter te worden, en is gratis. Maar het schijnt dat de opnamefunctie (een partij inspelen in het juiste ritme, dus niet noot voor noot) veel minder goed werkt. Ook begreep ik dat je er geen pdf's mee kan maken. Dat gaf voor mij de doorslag. En Dorico is, ook in de uitgeklede versie, wel heel uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Eenmalig € 99 vind ik dan een goede prijs. Dorico is echt voor en door componisten ontwikkeld, en veel meer dan een programma om een paar partijen uit te printen. Maar goed, iedereen moet zijn eigen keuze maken.
     
  5. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    111
  6. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    inmiddels is enkel de uitgeklede versie gratis (met name uploaden van bestaande muziek is alleen voor betalenden...
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Ik heb in het verleden al mijn composities gemaakt in Voyetra (jaren 90 vorige eeuw). Dat was een van de eerste gratis programma's. Later kregen we Windows op de PC en daar werkte het niet op. Ik heb me toen nog eens verdiept in MuseScore -wat wél op Windows draaide- maar vond het dusdanig onhandig dat ik er mee ben gestopt uit te vogelen hoe het nou werkt en hoe ik het kán laten werken zoals ik het zou willen. Het resultaat is dat ik daarna nooit meer wat heb gecomponeerd. Van die Voyetra muziekwerkjes heb ik mp3-bestanden kunnen (laten) maken zodat ze niet 'verloren' zijn gegaan.
    Nu heb ik net eens even gegoogeld en ik zie zowaar dat er ook een Voyetra bestaat wat dan nu op Windows werkt. Het heet Voyetra Digital Orchestrator Pro, maar dit is een gratis Demoversie. Ik heb er eens naar gekeken maar vind het niet lijken op de Voyetra waar ik vertrouwd mee ben. Is er hier iemand die er mee werkt? Ik hoor het graag.
     

Deel Deze Pagina