Op zich altijd een moeilijke vraag omdat het wat afhangt van het niveau waarop je het wil spelen, of je les neemt en of je zelf veel oefent. Als je wil dat het echt goed klinkt moet je vibrato gebruiken, is de juiste Streektechniek belangrijk, het tempo en de dynamiek moeten goed zitten je hebt wat tweeklanken, ... . Als je weinig geeft om een echt mooie uitvoering kan je na 2 jaar de noten waarschijnlijk wel spelen in eerste positie, voor een echt mooie uitvoering (met positiespel en vibrato) zou ik eerder richting 4 of zelfs 5 jaar gaan heb er dus een gemiddelde van 3 jaar van gemaakt.
Het gaat om dit concert (als ik het goed begrijp): als ik de partituur bekijk denk ik dat het na twee tot drie jaar onderricht goed te spelen is.
Heb enkele voorbeeldjes gevonden ter ondersteuning: Na 2 jaar klinkt het waarschijnlijk ongeveer zo: Na 4 a 5 jaar kan het zo klinken:
Ik doe iets fout met reageren op dit forum. Bedankt voor jullie reacties. Ik speel nu ruim een jaar viool.
Klopt, en ook niet meer zo fijn om te spelen wegens geen uitdaging, maar het gaat meer over de kwaliteit van het vibrato, de toonvorming, juiste techniek voor akkoorden, ... als je eender welk stuk op viool echt mooi wil laten klinken en niet gewoon de noten wil kunnen spelen zit je al gauw op 4/5 jaar omdat je dan pas echt de nuances en subtiliteiten begint te vatten die je nodig hebt voor gevorderd vioolspel. Zo heeft Perlman een cd opgenomen met concerten uit zijn kindertijd, allemaal stukken die je makkelijk kan spelen na 2 a 3 jaar, maar voordat ze klinken zoals Perlman ze speelt heb je heel wat meer ervaring nodig. Dat is vind ik ook wel speciaal en eigen aan strijkinstrumenten het leren spelen van de juiste noten is maar een klein deeltje van de beheersing van het instrument en het echt kunnen "spelen".
De kwaliteit van het vibrato en ook vooral de toonvorming gaan natuurlijk parallel aan de techniek, een groei mee maken. Dat gaat simultaan. Dat kan ook niet anders want de techniek staat dan in dienst van de klankkwaliteit.