Toets en sleutels, waarom zwart gemaakt als ze niet van ebben hout zijn?

Discussie in 'Viool' gestart door Simie, 15 okt 2024.

  1. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Mijn eerste post op dit forum, Ik hoop dat het gelukt is om deze in het goede onderdeel van het forum te plaatsen.

    Mijn man kocht een oud vioolkoffertje (het ging hem om de koffer).. en ik mag me vermaken, met het viooltje dat erin zat.

    Wat me opvalt, is dat de toets en stemsleutels niet van ebbenhout zijn, maar van (ik vermoed) pallisander. Zwart geverfd, maar uiteraard met zodanige gebruikerssporen, dat het originele hout terug zichtbaar is.

    Op zich niks ongebruikelijks natuurlijk.
    Maar nu vraag ik me af:
    Waarom werd die andere houtsoort zwart gelakt? Is dat puur cosmetisch en dus commercieel of heeft het zwart lakken ook een functionele toegevoegde waarde? Ik kan me voorstellen dat het hout misschien iets poreuzer is van aard, dan ebben en daarom een beschermlaag nodig heeft tegen intrekkend vuil en zweet?
    Is het bezwaarlijk om de lak te verwijderen en (indien nodig) een kleurloze beschermlaag te geven en dus; het oorspronkelijke hout, gewoon herkenbaar te laten?

    Ik ben erg benieuwd naar de reacties.
    20241015_142621.jpg
     
  2. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    correctie: waarschijnlijk buxus.. pallisander lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien het geen bijzondere kwaliteit viool lijkt.
     
    Laatst bewerkt: 15 okt 2024
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Het hout kan b.v. heel goed perenhout zijn: werd gebruikt als goedkopere vervanger van ebbenhout. Esdoorn zie je ook nog wel eens, tenminste voor de toets. Buxus zal het zeker niet zijn. Het zwart beitsen van dit soort toetsen gebeurde w.s. om goedkopere violen iets minder goedkoop te laten lijken. Het is niet zo zeer een beschermlaag.
    Als je dat persé wilt, kun je de zwarte laag wegschrapen natuurlijk. Een beschermlaag van lak is niet nodig. De zelfde behandeling als een ebbenhouten toets: schrapen van de snaargroeven, schuren met oplopend 100-250, polijsten met staalwol 0000, poetsen met een poetswas en uitwrijven met een zachte doek. Succes!
     
  4. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Wat een fijne reactie. Bedankt. Dat ze ook van perenhout gemaakt werden, wist ik niet. Maar ik moet het sowieso opschuren, dus dan kan ik het hout goed zien en daarna besluiten of ik het weer zwart lak of niet.
    Het schuren en polijsten aan materiaal is super duidelijk. Nog een tip qua verf - of beits? Iets op waterbasis neem ik aan?
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.364
    Homepage:
    Maar als je besluit de boel kaal te maken heb je wel te doen met een ebben kielhoutje. De combinatie met kaal hout is geen gezicht. Daar zou dan een kielhoutje van been op moeten, dan lijkt het weer wat.
     
  6. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Sterk punt,

    Aangezien het viooltje mogelijk vooral decoratieve waarde heeft.. kies dan maar de decoratieve optie met terug zwart lakken. Blijft nog de vraag.. is er een aan te raden lak, beits, verf voor die toets of maakt dat niet zoveel uit? Ik vermoed beits, omdat dat minder snel 'eraf stoot'..
     
  7. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Bij nader inzien, kan ik eigenlijk net zo goed een ebben toets en stemsleutels bestellen. Er zit ook geen kam bij, dus die moet ik toch ook bestellen en netjes in orde zetten.. dan kan dat net zo goed gelijk op basis van een nieuwe toets.- een nuttige oefening ter voorbereiding van mijn alt viool in wording.

    Geen vragen meer over dus, hartelijk dank!
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
  9. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Bert, Dat klopt helemaal! Leuk.. ik verheug me erop!
     
  10. Simie

    Simie

    Lid geworden:
    15 okt 2024
    Berichten:
    7
    Och.. beits,van Hammerl vandaan.. dat lag op zich best wel voor de hand. Stom dat ik daar zelf nog niet aan had gedacht. Ik zal het onthouden, mocht ik toch nog eens willen beitsen.
     

Deel Deze Pagina