Vibrato,

Discussie in 'Cello' gestart door johannes, 7 okt 2024.

  1. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
    Ik heb nooit geleerd om twee vingers te gebruiken bij vibreren, maar ik zie regelmatig cellisten met de 2-3 of de 3-4 vibreren. Wat is de uitleg die daar bij hoort? Ik merk dat het vooral helpend is als je een lange vibrato moet maken. Ik kan het langer volhouden en hebde indruk dat ik veel ritmischer en meer cintrole heb. Graag jullie ervaringen. Dank alvast!
     
  2. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    119
    Hallo Johannes,

    Mij lijkt:
    Het vibrato is een rollende beweging over de vingertop die de snaar afknijpt. De draaias is een lijn die gaat van je elleboog naar het topje van die ene vinger. De massa van je gebogen hand kun je vergelijken met de onrust in een mechanisch klokje (een onrust is een wieltje met de functie van een slinger).

    Je kunt wel een of meer vingers boven die ene vinger op de toets plaatsen ("boven" als in dichter bij het kielhoutje), maar het werkingsprincipe van vibrato blijft hetzelfde: rollen over de laatste vingertop die de snaar afknijpt. Vanwege de rotatiebeweging van de hand vraagt dit om een losjes meebuigen van zo'n extra opgelegde vinger. Die extra vinger kan daarom niet echt extra steun geven.

    In een melodie, zeker bij snelle passages, kan het handig zijn vingers al klaar te hebben staan. In dat geval moet je die souplesse van de hoger gelegen vingers dus opbrengen als je wilt vibreren.

    Als snelle opeenvolging van tonen niet aan de orde is, kun je ook een extra vinger plaatsen. Maar bij gevibreerde tonen zal zo'n extra vinger je weinig extra steun bieden. Vanwege de vereiste losheid van die vinger.

    Elk voordeel lijkt weer z'n nadeel te hebben...

    Greetz
     
    Laatst bewerkt: 9 okt 2024
  3. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
     
  4. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
    Ah, dus als ik je goed begrijp, verhindert het gebruik van 2 vingers eigenlijk een goed en ontspannen vibrato. Dan ben ik toch wel nieuwsgierig waarom sommige cellisten die 2e vinger erbij lijken te trekken bij het spelen van vibrato..
     
  5. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    119
    Extra vingers bijplaatsen kan zinvol zijn voor andere dingen dan vibrato.

    Het verhindert een goed vibrato niet, maar maakt het niet gemakkelijker. Het vergt oefening.
     
  6. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    119
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 okt 2024
  7. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
    Dank roland. Heldere uitleg.
     
  8. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    119
    Voorstel voor verbetering van de ingreep:
    "Hier stond wat uitleg in het Engels. Een citaat. De beheerder is van mening dat hij deze uitleg beter kon verwijderen omdat volgens hem alleen Nederlandse tekst is toegestaan (hoewel er in de Voorwaarden en Regels van dit forum staat "graag ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands)")"

    Door deze ingreep van de beheerder is de discussie in dit topic een stuk duidelijker en zinvoller geworden.

    Dank
     
    Laatst bewerkt: 15 okt 2024
  9. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
    Even met de nieuwe kennis mijn vingers bekeken. De 2e vinger steunt als een soort spalk de laatste vinger zonder m als kantelpunt te gebruiken. Ik ervaar dat ik de noot zuiverder op zijn plek kan houden en voorkomt dat ie onzuiver wordt. Hij minder snel onzuiver (bij gaat de toon geregeldiets omhoog). Dus ik houd m er voorlopig wel in bij lange noten.
     
    RolandS vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina