Ter afsluiting van het project voeg ik een geluidsopname bij van een bevriende violist die een prachtig stukje Bach speelt op de viool. De viool is uitgeprobeerd door twee violisten die beide aangaven dat hij geschikt zou zijn als reserve-instrument en op zich goed te bespelen is. Over de klank waren ze ook gelijkgestemd, namelijk dat de verschillende snaren te weinig homogeen klinken, met name is er een verschil tussen de G-D en A-E snaren. Dat is misschien nog wat te verhelpen door de stapel goed te zetten of andere snaren te proberen. Er zit nu Pirastro Gold (omwonden darm, stalen E) op. Mijzelf viel op dat de viool vergeleken met een "echte" behoorlijk zacht klinkt en niet erg helder. Niettemin beschouw ik dit fragment als een mooie afsluiter van het project. Veel luisterplezier!
Toch knap werk, die vioolbouw van je! Voor het bereiken van de gewenste helderheid en volume zal ongetwijfeld wel bekend zijn "aan welke knoppen gedraaid moet worden"(geen stemknoppen natuurlijk, maar bouwtechnische maatregelen, materialenkeuze etc.). En misschien is de lucht te droog geweest in de ruimte waarin je bouwde... Over het zelf bouwen van huizen wordt weleens gezegd: het eerste huis bouw je voor je vijand (immers veel gebreken, onhandige keuzes etc.), het tweede huis voor je vriend (want intussen al geleerd van fouten; het huis is een stuk beter) en het derde huis is voor jezelf (want nu pas helemaal naar wens). Figuurlijk nemen dus, dit verhaal. Misschien is het ook wel zo met vioolbouw.
Ik heb het geluidsfragment aandachtig beluisterd. (Het is overigens het Largo van de Sonate III van J.S. Bach). Ik zou dit niet als geluidsdemonstratie gekozen hebben temeer daar de violist niet gekozen heeft voor de hogere posities en dat geeft geen informatie over de klank in die posities. Ik vind dat de G-snaar er in positieve zin uitspringt. En daarmee zijn de andere drie snaren wat op de achtergrond geraakt. Inderdaad geen evenredige klankverdeling. Of dat te verhelpen is met een andere stapelpositie zou uitgeprobeerd moeten worden, maar dat heeft alleen maar zin als je het instrument zélf kunt bespelen en daarbij ook in staat bent verschillen waar te nemen. Want lang niet iedere bespeler hoort een verschil wanneer ik een stapel is verplaatst. Dan moet je ook nog weten en voelen wanneer de stapel exact past en er met de juiste spanning tussen staat. Dat vereist heel veel stapels gezet te hebben. Ik zou dit instrument nog graag eens horen met een ander stuk muziek, waarbij ook de hogere posities op diverse snaren -vooral de G- te horen zijn.