Hulp nodig!!

Discussie in 'Viool' gestart door Caties, 7 sep 2008.

  1. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Hallo,
    In de vakantie heb ik een viool gekocht het is een goedkoop ding, maar goed genoeg om mee te beginnen denk ik. Hij is splinternieuw. Een vriendin wou me wel de basis leren zodat ik kon uitzoeken of vioolspelen iets voor mij is.

    De eerste "les" was mijn viool ontstemt, dus toen zij die probeerde te stemmen schoot de kam eruit. Daarna probeerde ze die er weer in te doen en toen ging de A-snaar kapot. Ik heb de viool gelijk naar Sticks 'n strings gebracht (een muziekwinkel bij mij in de buurt) en hun hebben een nieuwe A-snaar erop gezet (jammer genoeg niet gestemt :p ).

    De tweede "les" was mijn viool weer ontstemt (nadat ik hem gestemt heb). We hebben hem een beetje gestemt en toen kon ik de laatste tien minuten oefenen. Het ging best goed en we kwamen erachter dat mijn viool toch een betere kwaliteit heeft dan eerst gedacht.

    Toen ik die dag thuis kwam en wou gaan oefenen was mijn viool weer ontstemt. Ik wou hem stemmen en toen schoot de kam er weer uit. Toen ik die er weer in wou zetten (wat lukte) en hem weer wou gaan stemmen brak de kam doormidde)

    Gister hebben we een nieuwe kam gehaald (auberts) en die wou ik er vandaag inzetten maar dat wil maar niet lukken. Steeds als ik de snaar wil stemmen en de snaar strakker draai dan draait de schroef weer terug. Ik durf hem niet verder te draaien omdat ik bang ben dat de snaar kapot gaat of de kam.

    Mijn vragen: Waarom draait de schroef steeds terug?
    Waarom schiet de kam er steeds uit?
    Hoe moet je de kam erin zetten?
    Hoe kun je het beste de snaren stemmen?

    Ligt het misschien eraan dat ik een splinternieuwe viool heb???

    Ik snap het niet meer.

    BvD,

    Mariska (Caties)
     
  2. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    776
    Ontstemmen met nieuwe snaren is heel gewoon, het kan enige dagen (weken) duren voordat dat snaar op zijn toon blijft. De kam eruit lijkt me niet best, je hoort dan een flinke knal en meestal is je bovenblad stuk, het lijkt me dus sterk dat hij daadwerkelijk plat gaat. Waarschijnlijk zijn de snaren niet strak genoeg waardoor ze geen druk kunnen uitoefenen op de kam. Probeer de pen goed diep in te drukken als hij gestemd is, zo voorkom je dat hij terugdraait. Een heel heel klein beetje hars kun je er ook rond de zijkanten van de pen doen zodat hij wat stroever gaat.

    Een nieuwe kam kun je niet kopen :S Hij moet namelijk eerst op maat gesneden worden voor jouw viool. Ben dus erg benieuwd hoe je viool er nu uitziet.
     
  3. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Maar hoe kan ik het eruit schieten dan tegen gaan??

    Gr,

    Mariska (Caties)
     
  4. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Er is een zoekfunctie op dit forum, waar je veel kan vinden. Dus gebruik die ook.
    Hier vind je een draadje over snaren opzetten.
    Veel over stemmen en de viool leer je op je eerste vioollessen. :)
     
  5. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    776
    Goed lezen, ik heb toch echt gezegd dat je een klein beetje hars op de pen kunt doen, hierdoor wordt hij stroever en schiet hij niet zo snel terug, tevens dien je de pen wil in te drukken ;)
     
  6. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Ik bedoelde het eruit schieten van de kam :p
     
  7. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Ik ben bijna zover dat ik mijn viool uit het raam wil gooien. Ik wou hem net stemmen (nadat ik eindelijk de kam erin had gekregen) en toen is de G-snaar gebroken :(

    Weet iemand wat ik fout heb gedaan??

    :( :(
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Met alle respect voor Sticks 'n Strings, van strijkinstrumenten hebben ze waarschijnlijk niet al te veel kaas gegeten. Bij zo'n zaak, die ongetwijfeld goed onderlegd is op het gebied van Drums en Gitaren, kun je misschien beter geen advies vragen over een viool. Bij een vioolbouwer (die meestal ook violen voor beginners verhuurt) ben je echt beter af en krijg je een speelbaar instrument dat ook te stemmen is zodat je je kunt concentreren op het leren spelen. Een goede docent weet bij jou in de buurt de juiste adressen.
    Inderdaad; een losse vioolkam vraagt 3/4 tot een uur gespecialiseerde aandacht van een vioolbouwer om hem passend op je instrument te krijgen; die zet je er zelf niet zomaar even op. Losschietende sleutels met hars inwrijven vind ik een minder goed advies (ik bedoel natuurlijk een slecht advies) Goed laten inpassen is de enig juiste methode.
    Snaren zijn gemaakt op een sterkte/dikte vlak boven het breekpunt; dan klinken ze namelijk het best. Een snaar te hoog stemmen leidt daarom al gauw tot breuk. Het kan ook zijn dat de afstelling van kam en boven-zadel niet goed is, dat er een braam aan een fijn-stemmer zat of wellicht nog een andere reden.
    Je kunt dit forum nog wel eens afstruinen naar beginners-vragen; die zijn veelvuldig gesteld en beantwoord.
    Natuurlijk mag je de alle forumleden ook met je vragen blijven bestoken. Niet al te gauw opgeven; je hebt niet voor het allergemakkelijkste instrument gekozen!
     
  9. mela93

    mela93 Melanie

    Lid geworden:
    1 mei 2008
    Berichten:
    144
    Waar heb je de viool eigenlijk gekocht? (prijs?)
    Als ik het zo hoor heb je een snertviool te pakken waar geen land mee te bezeilen is. Zou je niet gewoon een andere/betere kopen?
     
  10. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Ik ben het helemaal met Bert Boon eens.
    Volgens mij is huren een goede zaak, vooral als je begint met viool spelen. Dan kan je als een beetje bedreven bent, altijd nog een instrument kopen. :)
     
  11. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    776
    Je hoort heel vaak dat violen op internet (marktplaats) vrijwel allemaal van lage kwaliteit zijn, sommige daar buiten gelaten (mijn viool :)) Beste is inderdaad een viool huren, mocht je het niks vinden kun je eenvoudig stoppen.
     
  12. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Dat weet ik, maar ik heb daar ook geen advies gevraagd. Ze hebben me alleen een nieuwe A-snaar erop gezet.

    Jullie zullen vast beter weten welke viool beter is. Maar ik ben vastbesloten om met deze viool mijn eerste viool"stappen" te zetten. Het mag dan wel een goedkope viool zijn maar het is wel MIJN viool en ik zou hem niet willen ruilen.

    Verder heb ik ook op de viool van mijn "lerares :p " geoefend en ik vond die van mij toch veel fijner.

    PS: Ik heb ook geen geld om een nieuwe/beter te kopen :p
     
  13. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Maar wat ik nou zeker de komende dagen een keer ga doen is naar een vioolbouwer om te kijken/leren hoe ik moet stemmen e.d.

    Bedankt voor jullie reacties :)
     
  14. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    776
    Je moet sowieso de kam laten snijden, het lijkt me sterk dat er nu een behoorlijk geluid uit komt. En echt even naar een vioolbouwer gaan, die kan gelijk naar de pennen kijken waarom die steeds losschieten en gelijk de kam onder handen nemen.
     
  15. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Beste Mariska (Caties)

    Welkom op het strijkersforum, ontstemmende snaren zijn niet prettig maar bij iedere viool raken de snaren na verloop van tijd ontstemt, dit is de gewoonste zaak en hoort bij het bespelen van een snaarinstrument. Piano’s, Harpen, Bassen, vioolen, gitaren en ga maar door hebben er last van.
    Geen reden tot paniek.

    Het opzetten van een omgevallen kam is eigenlijk heel eenvoudig maar je moet wat geduld hebben en leren stemmen.
    Als de kam is omgevallen draai je de andere snaren eerst een stukje los zodat als je de kam probeert rechtop te zetten er niet gelijk veel spanning op komt te staan. Daarna ga je beetje bij beetje de snaren opspannen.
    Niet als een wilde eerst een snaar strak zetten, nee heel rustig alle snaren telkens een beetje strakker.
    Als je dit doet merk je soms dat de kam een ietsje voorover gaat staan (naar de toets. Gaat dit overhellen te ver dan zal de kam of wegschieten of breken.
    Als de kam een beetje gaat overhellen pak je haar vlak onder de snaren vast en schuift haar weer terug tot ze recht op staat.
    Zelf doe ik dit het makkelijkste door de viool op mijn schoot te leggen met de hals van me af en doe dit meestal in kleermakers zit op de grond zodat als het instrument zou wankelen of weg glijden het geen valpartij hoeft te overleven.
    Dus telkens de kam voorzichtig corrigeren, oh ja de kam staat tussen die kleine inkepinkjes van de F-gaten.

    Wat het ontstemmen van je instrument betreft kun je ook de stemsleutels een beetje helpen.
    Bij een nieuw instrument dat uit een fabriek komt is de afwerking als je het heel goed bekijkt toch minder dan bij een ambachtelijke vioolbouwer.
    In de fabriek worden de gaten voor de sleutels binnen een bepaalde marge met een zogenaamde ruimer taps gemaakt en de stemsleutels worden met een soort puntenslijper ook op dikte gebracht, dit vaak met honderden achter elkaar.
    Dan is het vaak een kwestie van een stemsleutel uit een bak ritsen en in het gaatje draaien, een keer ronddraaien en klaar. Ook met het gaatje waar de snaar doorheen moet gaan neemt men het niet zo nauw, alles is standaard en pasklaar.
    Het hout dat men voor de stemsleutels gebruikt is vaak van slechte kwaliteit en is vaak ook nog eens een zwartgeverfde (goedkope) houtsoort.

    Wat je kunt doen om te voorkomen dat de stemsleutels te snel los schieten is ze zonder snaren er aan een keer of twintig rond te draaien zodat de sleutels zich gaan zetten en meer contact met de sleutelkast krijgen. Let wel dat met heel goedkope sleutels (zacht houd) het nog moeilijker word. Gebruik het liefst geen hars of peggdrops (alcohol en hars) want alles komt muur en muur vast te zitten, en dat is dus niet de bedoeling, want we moeten kunnen stemmen.
    Een nood oplossing bij slippende stemsleutels is gewoon schoolborden krijt.

    Voor een nieuwe kam moet je echt bij de vioolbouwer langs gaan, het zal een paar centen kosten, en ik denk dat je ook wat andere snaren nodig zal hebben die minder snel ontstemmen. Ook fijnstemmers aan het staartstuk zijn een zegen, zeker als je net begind.

    Heel veel suc6 en we horen het wel als er nog vragen zijn. Maar nog liever hebben we dat er ook ervaringen worden uitgewisseld.

    Groetjes,

    Remi
     
  16. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Caties, het is niet gezegd dat je een hopeloze viool hebt (ik heb geen idee wat je ervoor hebt betaald en wat de oorsprong van de viool is, ik denk weinig en Chinees), maar het is wel duidelijk dat hij echt niet goed is afgesteld.

    Het is misschien het makkelijkste voor je als je even naar een vioolbouwer gaat met je viool om je erover te laten adviseren (wat Bert al zei) en dat je op zoek gaat naar een gediplomeerd viooldocent. Ik denk dat met verder klussen de kans dat je iets kapot maakt groter is dan dat je viool opeens speelbaar is.

    Je viooldocent zou dan ook je viool een beetje in de gaten kunnen houden (als deze eenmaal door een bouwer onder handen is genomen) en je leren te stemmen. Het is natuurlijk erg aardig dat een vriendin je kennis wilde laten maken met vioolspelen, maar ik kan me voorstellen dat je in de toekomst toch een vakbekwame docent wilt hebben met wie je met alle vragen terecht kunt.
     
  17. Caties

    Caties

    Lid geworden:
    7 sep 2008
    Berichten:
    17
    Dankjewel voor alle reacties. Ik ga waarschijnlijk volgende week naar een vioolbouwer (welke weet ik nog niet :p ). Zodra mijn viool weer klaar is vertel ik wel weer meer :)
     
  18. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Ik ben benieuwd naar je ervaringen. :)
     
  19. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Zo iemand ben ik dus ook... Enne... mijn vioollerares had nog niet eens aanmerkingen op mijn viool! Zelfs niet op de (stalen) snaren!
     
  20. Coop

    Coop

    Lid geworden:
    18 dec 2007
    Berichten:
    57
    Zo iemand WAS ik dus ook.

    Mijn eerste cello was heilig (ook (te) goedkoop gekocht, nul ervaring, maar hij was helemaal van MIJ en dus geweldig) Hij was mooi, hij klonk goed, hij speelde lekker... (Wist ik veel)
    Totdat ik na een tijdje op een 'echte' cello (dit keer wel van een vioolbouwer) speelde.
    Ik was binnen 5 minuten over de liefde van MIJN cello heen.

    Doe jezelf een lol en kwel jezelf niet langer met zaken waar je geen omkijken naar hoort te hebben (gebroken kammen, onstembare snaren, onwillige sleutels)
    Huur voor een paar euro een goeie viool bij een vioolbouwer en hang je goedkope viool liefdevol op een mooie ereplaats bij je aan de muur. Hoeveel violen je ook nog gaat verslijten, het blijft toch wel je eerste en dus speciaal.

    Nogmaals, ik ken het gevoel van de 'eerste liefde' maar al te goed, maar ik weet inmiddels ook dat de tweede liefde toch beter voelde.

    (En de vierde liefde, die inmiddels ook helemaal van mij is voelt het best) ;)
     

Deel Deze Pagina