Schoudersteun

Discussie in 'Viool' gestart door komen019, 18 dec 2008.

  1. komen019

    komen019 Hans Komen

    Lid geworden:
    14 dec 2008
    Berichten:
    50
    Mijn grote probleem is dat mijn viool, ondanks een goede schoudersteun van Wolf, telkens tussen schouder en kin "weg wil glippen", d.w.z. niet op zijn plaats wil blijven. Daardoor wordt m'n houding onwillekeurig verkrampt bij pogingen om de viool voor wegglijden te behoeden. Nu zag ik onlangs bij een nog jonge leerlinge (die ik daarna helaas niet meer sprak) een schoudersteun met extra zij-armen, waardoor deze beter op z'n plaats bleef. Waar is deze steun te krijgen?
    Misschien ook een oplossing voor diegenen op het forum die het kinstuk van hun viool wilden "ophogen"!
    Dank bij voorbaat voor alle suggesties!
     
  2. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Ik denk dat je bericht niet helemaal thuis hoort in het topic 'Huisregels', maar toch even een antwoord: ik krijg het idee dat je schoudersteun gewoon verkeerd is afgesteld. Zo een steun met armen is inderdaad algemeen verkrijgbaar bij de vioolbouwer (ik heb ze overigens niet) en speelt relaxed, maar nadeel is dat je zelf de viool niet goed op zijn plaats houdt, maar dat deze als het ware is opgehangen. Dit zou toch wel de laatste oplossing moeten zijn. Probeer eens verschillende schoudersteunen en stel ze eens op verschillende manier af (als het goed is kan je docent je hierbij helpen), ook zou het aan je houding kunnen liggen.

    Probeer in plaats van een Wolf anders eens een Kun vormige schoudersteun.


    Bericht verplaatst naar 'Spel'
    Administrator
     
  3. komen019

    komen019 Hans Komen

    Lid geworden:
    14 dec 2008
    Berichten:
    50
    Geachte heer Brouwer,

    Hartelijk dank voor de tips.
    Sorry dat ik in het verkeerde topic zat, maar ik moet nog even wennen aan dit forum, en wist in het begin niet hoe ik erin kon komen.

    Groet,

    Hans komen
     
  4. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Een schoudersteun, die steeds meer populair wordt, is de Bonmusica.
    Je moet schoudersteunen nooit zo maar via het internet bestellen, maar ze uitproberen in de praktijk bijvoorbeeld bij de vioolbouwer.
    Kijk ook nog even op de website Violinist in Balance om te zien wat er nog meer mogelijk is aan 'ondersteuning'. :)
     
  5. kwint

    kwint

    Lid geworden:
    28 jan 2007
    Berichten:
    67
    Beste Hans, de Geachte heer NoName#2 is een jonge dame! het is maar dat je het weet..... ;)
     
  6. kwint

    kwint

    Lid geworden:
    28 jan 2007
    Berichten:
    67
    Beste Alexander,

    De schoudersteunen van Bonmusica zien er inderdaad heel goed uit ! heb je er zelf ervaring mee of anderen op dit forum mischien?

    Ik heb ook met veel belangstelling je andere link naar de website :
    www.violinistinbalance.nl gelezen
    Zeer interessant moet ik zeggen , mijn conclusie is dat je minder verkramp speelt als je de viool meer naar voren richt i.p.v in de richting van je schouder dat dat veel minder spierspanning geeft , de viool rust dan meer op de voorzijde van je sleutelbeen (collarbone..) en tegen de zijkant van je schouder (volgen jullie me nog...?) in deze positie strijk je ook natuurlijker evenwijdig aan de kam (in mijn geval dus..)
    Tevens krijg ik de indruk dat ze volgens de ,, alexander techniek,, als je een wat langere nek hebt liever de schoudersteun of spons laag houden en met een verhoogd kinstuk werken dan blijft de viool ook lager t.o.v de rest van het lichaam.
    Al met al erg interessant , je speelt dus meer relaxed zonder pijn of in ieder geval minder pijn..

    Hebben jullie hier ook ervaring mee of mee ge-experimenteerd?
     
  7. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Ik heb zelf met een Bonmusica gespeeld en die beviel me prima. Nu heb ik nog een Kun, maar als die 'op' is, dan komt er een Bonmusica.

    De viool kan slechts meer naar voren gericht worden in geval van korte armen. Als je lange armen hebt, dan wordt de viool meer naar buiten gericht. Viool spelen is in deze dingen ook strikt individueel.
    De Alexandertechniek is bedoeld om efficiënter gebruik te leren maken van onze natuurlijke balans en coõrdinatie door inzet van ons bewuste denken. Een vrije balans tussen hoofd, nek en rug speelt hierin een sleutelrol en is van invloed op de effectiviteit van ons algehele functioneren.
    De viool hoort te rusten op het sleutelbeen. Een te hoge schoudersteun met normale kinhouder, laat de viool boven het sleutelbeen tegen de nek aankomen. Het is dus altijd een combinatie van verhoogde kinhouder en schoudersteun, wat voor jou passend is. Dit is maatwerk en de combinatie is daarmee voor iedereen weer anders. :)
     
  8. kwint

    kwint

    Lid geworden:
    28 jan 2007
    Berichten:
    67
    Beste Alexander,

    Bedankt voor je reactie , je zegt dat de viool ,, slechts ,, maar naar voren mag worden gericht als je korte armen hebt , is dit een basis regel ? ik begrijp dat het altijd maatwerk is , maar als je erover nadenkt lijkt het onlogisch om de viool naar buiten te draaien omdat dan alle bewegingen schuin op het lichaam plaats vinden ....
    Stel je ziet je zelf van boven af , recht voor je is 90 graden t.a.v de lijn tussen beide schouders en de normale viool positie zou plus / minus 110 graden zijn , je hoofd gaat mee in die richting en je beide armen
    Mischien komt deze regel uit de tijd dat er nog geen schouder steunen bestonden en dat de viool automatisch op de schouder werd gelegd..? zodat de viool meer die rcihting uit wees..uitzonderingen daar gelaten zoals de cajun fiddlers...die de viool gewoon recht voor hun uit houden , maar dan weer veel lager wat mij ook weer onhandig lijkt.
    voordeel als je de viool echt op je sleutelbeen laat rusten , de schouder ook echt ontspannen blijft omdat die niet het gevoel hoeft te hebben de viool ,,omhoog ,, te moeten houden.
    ben benieuwd naar je (jullie) mening

    kwint
     
  9. komen019

    komen019 Hans Komen

    Lid geworden:
    14 dec 2008
    Berichten:
    50
    Beste Alexander,

    Inmiddels heb ik de aanbevolen schoudersteun Bonmusica gekocht.
    Dit is een schot in de roos! Door het uitgekiende systeem blijft de viool keurig op z'n plaats, schuift niet meer weg en het speelt een stuk relaxter.

    Alsnog hartelijk dank voor de tip.
     
  10. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Ik ben blij dat die Bonmusica je goed bevalt. Je spel zal hierdoor sneller vooruit gaan.

    Nog even over de vioolhouding bij korte armen. Deze is meer naar voren gericht. Eigenlijk is dat erg logisch. Je moet namelijk altijd strijken met een onderarm die vrij kan bewegen. Ook wanneer je vanaf het midden van de stok naar de punt strijkt. Als je aan de punt bent aangekomen, zullen strijkers met korte armen veel moeite hebben om met de arm naar voren te reiken. Strijken op de bovenste helft van de stok wordt dan moeilijk of onmogelijk. Bovendien kan je dan niet recht strijken. Dat wordt ondervangen door de viool meer recht naar voren te houden. Soms wordt dit in combinatie gedaan met een kortere stok of een tekentje op de stok, waarboven de stok niet gebruikt hoeft te worden.
    Violisten met lange armen kunnen daarentegen de viool vaker beter meer naar links houden.
     
  11. komen019

    komen019 Hans Komen

    Lid geworden:
    14 dec 2008
    Berichten:
    50
    Nog even iets over de vioolhouding.
    Alexander schreef: violisten met lange armen kunnen de viool beter meer naar links houden.

    Omdat ik nogal lange armen heb, gaf mijn vioollerares mij kort geleden dezelfde raad: houd je viool wat meer naar links om evenwijdig met de kam te kunnen strijken.
    Dit staat echter haaks op de door iemand geponeerde stelling: vorm met arm, viool en stok een vierkantje, dan gaat het strijken een stuk beter.

    Volgens mij geldt dit dan alleen voor een violist(e) met korte armen, of zie ik dit verkeerd?

    Sorry dat ik hier zolang op doorga, maar door al die tegenstrijdige adviezen gaat mijn strijkstok van de weeromstuit steeds schever over de snaren zwabberen, vooral als ik daarbij ook nog eens in de spiegel kijk!

    :/
     
  12. Shia

    Shia

    Lid geworden:
    27 aug 2008
    Berichten:
    63
    Ik heb korte armen en ben erg klein. Stuitte steeds op dit probleem en mijn vioollerares zei idd hetzelfde als jij. Dat vierkanthouding gedoe. Helpt wel. Maar of het handig is voor langarmigen..? Denk het niet.:)
     
  13. Rebecspeelster

    Rebecspeelster

    Lid geworden:
    17 sep 2008
    Berichten:
    226
    Met het begrip "vierkantshouding" ben ik niet vertrouwd. Klopt het dat als je de stok halverwege op de snaar zet, dat je rechter boven- en onderarm een rechte hoek maken en tegelijk je strijkstok evenwijdig loopt met je bovenarm en daarmee haaks op je snaren staat? Soms wordt een hulpmiddel wel eens een niet-passend keurslijf.

    Als ik mijn bovenstaande alinea probeer toe te passen in zowel de langarmige zijwaarts gerichte houding als de kort-armige voorwaartse dan klopt het vierkant redelijk in beide gevallen. Je viool meer zijwaarts houden voorkomt dat je met je rechter elleboog niet "naar achteren" hoeft te gaan. Probeer bij wijze van spreken maar eens een driekwart-viool naar voren gericht te bespelen. Je rechter elleboog moet dan om recht te strijken voorbij je bovenlijf achterwaarts en dat is niet bevorderlijk om vrij te spelen en al helemaal niet om het gewicht van de arm te kunnen gebruiken.

    Het lastigste probleem is waarschijnlijk als je de raad krijgt om even je viool wat meer zijwaarts te houden dat de rechterarm die rechte hoek t.o.v. de snaren nog niet kan vinden. Het richtingsgevoel is in de war en dat kost tijd.
     
  14. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Voor violisten met lange arm wordt 'het vierkantje' meer naar de punt van de stok gevormd en als je korte armen hebt meer naar het midden van de stok.
    In deze vierkantspositie is de stok een beetje naar de toets gekanteld en staat evenwijdig aan de kam. Overigens is de term 'vierkantje' en 'vierkantspositie' van Galamian.
    Wellicht kan hier beter een apart draadje over gemaakt worden. :)
     
  15. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Hahahaha, dank voor het recht zetten :D. Ik heb dat zo vaak per e-mail... ik zet nu standaard 'Eigenaresse' onder mijn zakelijke e-mail. Toch wel ongeëmancipeerd dat veel mensen denken met een ondernemer te maken te hebben, meteen aannemen dat het een man is :p.
     
  16. kwint

    kwint

    Lid geworden:
    28 jan 2007
    Berichten:
    67
    Graag gedaan ! ;)
     
  17. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Inmiddels ben ik ook eigenaar van een 'Bonmusica', en ik ben er heel blij mee! Mijn viool blijft nu ook gewoon 'hangen'! (sinds ik 'm heb, heb ik m'n vorige steun niet meer gebruikt!)
     
  18. koningwouter

    koningwouter

    Lid geworden:
    18 mrt 2008
    Berichten:
    38
    Het lijkt wel een tell-sell promotiepraatje! ;)
     
  19. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Zal de bedenker van de Bonmusica vast niet erg vinden...
     

Deel Deze Pagina