Lenzen en vioolspelen

Discussie in 'Viool' gestart door TessaDJ, 25 jan 2009.

  1. TessaDJ

    TessaDJ Tessa

    Lid geworden:
    23 jan 2008
    Berichten:
    29
    Hallo allemaal.

    Ik had een vraagje, aangezien ik er zelf ook veel last van heb.
    Zijn hier mensen die lenzen hebben en ook viool spelen? Mijn ogen worden namelijk heel droog doordat ik te weinig knipper tijdens het spelen, en na het spelen vouwen ze bijna dubbel als ik wel ga knipperen. Ik vind het verschrikkelijk irritant, aangezien ik ook wel eens op het podium sta en dan ongeveer sta te janken. :p (dat lijkt dan zo doordat je ogen zo geïrriteerd zijn) Hebben meer mensen hier last van? Zo ja, wat doen jullie eraan? Beter concentreren op het knipperen gaat niet, want dat vergeet ik gewoon tijdens het spelen. Ik heb ook wel een bril en die kan ik opzetten tijdens het oefenen tuis, maar ik heb dat liever niet als ik op het podium sta. Ik draag namelijk altijd lenzen, behalve als ik last heb van m'n ogen.

    Heeft er iemand een tip?

    Groetjes, Tessa.
     
  2. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    776
    Heb je misschien van nature droge ogen? Vraag aan je opticien wat het beste is. Ook als je weinig knippert met je ogen zouden je ogen niet droog mogen zijn. Misschien vooraf iets meer vloeistof op de lens doen? Ikzelf draag geen lenzen/bril en ik denk dat weinig strijkers dit probleem hebben.
     
  3. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Beste Tessa,

    Ik draag ruim acht jaar lenzen en speel ruim vijftien jaar viool, dus weet wat je bedoelt.

    Lenzen worden nu eenmaal droog als je niet knippert, dat is heel normaal. Dat zal de opticien ook beamen. Dit geldt echter voor zachte lenzen, omdat dit een soort sponzen zijn als het ware, die vocht uit je oog absorberen.

    Enige jaren geleden ben ik van zachte lenzen overgestapt naar harde lenzen. Dit bevalt beter, want ik kan ze veel langer dragen en heb geen droge ogen meer. Ik kon vanwege de droge ogen de zachte lenzen gewoon niet meer verdragen.

    Maar goed... ik ben geen opticien, dus verifieer het allemaal nog even daar. Het verschilt namelijk enorm per persoon.

    En wat ook helpt... je lenzen even uitdoen voordat je gaat spelen en ze goed vochtig maken.
     
  4. Shia

    Shia

    Lid geworden:
    27 aug 2008
    Berichten:
    63
    Zelf heb ik geen lenzen, maar wel het probleem dat mijn ogen (inmiddels maar 1) geen tot nauwelijks vocht meer aanmaken. Er zijn veel soorten traanvocht verkrijgbaar. Ook die je zovaak kunt gebruiken als je wilt. Vraag je huisarts (geen idee waar je het anders kunt kopen) om Oculotect. Dat is niet schadelijk voor je ogen en het werk goed.:)

    Anders is er nog Duratears die bejaarde mensen vaak gebruiken. Werkt ook wat verkoelend.
    Daarnaast zijn er nog een aantal die een stof bevatten dat ervoor zorgt dat je ogen (meer)traanvocht aanmaken. Voor ik teveel opnoem kun je het beste langs je huisarts gaan en er niet te lang mee wachten.

    Hoop dat dit wat helpt, succes!
     
  5. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Shia, met lenzen is het toch wel anders. Je lenzen absorberen het vocht van je ogen op. In dit geval is lenzenvloeistof misschien beter (maar goed, we zijn allemaal violisten en geen opticiens, dus ik kan het ook weer verkeerd hebben).
     
  6. Lise

    Lise

    Lid geworden:
    17 okt 2007
    Berichten:
    236
    Ik heb een poos lenzen gedragen. Maar met name tijdens het cello spelen kreeg ik daar last van. Ik weet niet of ik veel of weinig knipper tijdens het spelen en van te weinig traanvocht heb ik normaliter geen last.

    Maar ik musiceer vnl. 's avonds, en dan had ik de lenzen vaak al een hele dag in gehad. En omdat ik me met mijn ogen dan nog moest concentreren op de noten voor mijn neus (en de dirigent, en de medespelers) in vaak niet optimaal verlichte ruimtes, kreeg ik last van die lenzen.

    Hierdoor begon ik me er zo aan te ergeren dat ik een leuke bril heb gekocht en de lenzen de deur uit heb gedaan. Probleem opgelost, voor mij.

    Maar als je per se lenzen wilt dragen tijdens optredens, kan je - voor zover je dat nog niet hebt geprobeerd - de dingen niet te dragen voor het optreden.
     
  7. Tante

    Tante

    Lid geworden:
    22 okt 2008
    Berichten:
    49
    Hoi Tessa,

    ik heb ook lenzen en sowieso al regelmatig gedoe met die dingen, maar niet perse meer tijdens het vioolspelen.
    Ik heb ergens gelezen dat er mensen zijn die allergisch zijn voor de hars. Niet dat ik je dat aan wil praten, maar er werd vertelt dat bepaalde soorten hars minder stuiven. Mischien zou het kunnen zijn dat je gewone lensproblemen ook nog verergerd worden door rondstuifende harsdeeltjes. Zal nog eens nazoeken waar ik dat toch gelezen heb.
     
  8. TessaDJ

    TessaDJ Tessa

    Lid geworden:
    23 jan 2008
    Berichten:
    29
    Bedankt voor alle reacties!

    Ik zal proberen zoveel mogelijk te beantwoorden.

    Ik heb idd zachte lenzen en vooral 's avonds last van droge droge/geïrriteerde ogen. Wat vervelend is, aangezien ik ook vaak 's avonds speel. Ik zou idd voor harde lenzen kunnen gaan, als het daar beter van word. Dat is optie 1. :D


    @Tante: Wat 'grappig' zeg! Ik vroeg me dat laatst nog af. Ik heb idd soms last dat ik ineens hele rode, prikkende ogen krijg. Ik heb echt het idee dat het van het rond stuiven van de hars komt, want ik heb het anders vrijwel nooit. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak dat ik er niet meer om kan spelen. En misschien is het niet eens een allergie, maar gewoon een reactie van je ogen als er iets teveel hars in komt. (wat door die lenzen misschien verergerd word?)

    Een bril doe ik het liefst niet buiten de deur op. Ik heb een hele leuke bril, en ik heb er geen problemen mee hem binnenshuis te dragen, maar buitenshuis doe ik het gewoon niet. :rolleyes: Waarom... omdat een bril gewoon niet bij Tessa hoort! :p Ik heb vanaf het begin lenzen gehad en zo hoort het gewoon bij mij. ;) (als het echt niet meer gaat met de lenzen zal ik wel een bril op moeten, maar dat zien we dan wel weer. ;) )
    Zonder lenzen kan ik de bladmuziek helaas niet lezen, dus dat is ook geen optie.

    Ik kan idd proberen ze wat vochtiger te maken voor ik ga spelen. Wel een heel gedoe, want ik houd niet zo van dat gepruts met die lenzen, en daar komt bij dat ik me wel opmaak bij m'n ogen dus dat m'n make-up vaak door de war gaat, maar ik kan het eens proberen. Ik heb liever een oplossing waarbij ik dit niet hoef te doen maar bedankt voor de tip!

    Ik zal idd een keer naar mijn opticien gaan om te vragen of hij misschien een oplossing weet! Nou ben ik net geweest en heb ik voor 6 maanden weer genoeg lenzen, maarja. :rolleyes: :p
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Op dit forum natuurlijk! :p

    Er is ooit eens een onderwerp gestart over hars op dit forum. (Voor wie geïnteresseerd is geraakt: https://strijkersforum.nl/viewtopic.php?pid=1598#p1598 en dan te beginnen met post #9).
    Er is een hypo-allergene harsvervanger op de markt: Clarity ®. Het spul heeft ook nog een paar andere voordelen, namelijk dat het inert is voor de laklaag van het instrument. De reguliere hars op natuurbasis, is licht zuur (pH <7) en kan met de lak reageren. Zie voor meer details: http://www.vivaceviolin.com/pp/Accessories/Rosins/SS9250ViolinViola.html. of http://accessories.musiciansfriend.com/product/Super-Sensitive-Clarity-Rosin?sku=465380.

    Ik denk dat Bert het wel verkoopt. ;)

    Misschien komen er wel wat kleine harsdeeltjes in de ogen en veroorzaakt dat een reactie? Droge ogen? Wie zal het zeggen.

    Frits
     
  10. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Ja ik heb het te koop en in voorraad voor viool, cello en bas.
    Overigens is mij ook een geval gerapporteerd van een mevrouw die uiteindelijk na twee maanden zorgeloos spelen ook een allergie voor Clarity opgebouwd te hebben; het kan dus werken, maar het is helaas geen panacee!
     

Deel Deze Pagina