Aanpak duimproblemen

Discussie in 'Cello' gestart door BertBoonVioolbouw, 1 aug 2019.

 1. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.770
  Homepage:
  Welkom: hier zitten heel wat ervaringsdeskundigen. Gewoon proberen: wellicht kunt u uw verhuurder vragen om tijdelijk een 7/8 (bij) te huren.
   
 2. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Dank je wel, dat is een goed idee.
  Zou een 3/4 ook nog een optie kunnen zijn?
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.770
  Homepage:
  Voor kleine volwassenen of strijkers met korte armen/kleine handen is een 3/4 soms een optie. Wellicht heeft uw verhuurder of vioolbouwer alle drie de maten staan en kunt u het eens proberen. Wat zegt uw docent?
   
 4. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Uitgaande van mijn lengte en bouw (ik heb op zich geen kleine handen) vonden zowel de verhuurder als mijn docent dat een 4/4 wel moest passen. In het begin had ik geen klachten, goed oefenen leek het devies. Ik kan een grote greep halen, maar niet makkelijk.
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.770
  Homepage:
  Het gaat nu natuurlijk om een oplossing van de klacht. Bij blijvende klachten: er zijn in NL een paar gespecialiseerde poliklinieken voor muziekgerelateerde blessures waar verschillende specialisaties (Revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut etc) multidisciplinair naar de klacht kijken en doen wat mogelijk is. Op verwijzing van de huisarts valt dit zelfs onder de basisverzekering. Er zijn vaak wel wachtlijsten.
   
 6. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Ik heb maandag een afspraak bij een hand-fysiotherapeut. Helaas niet onder de basisverzekering. Het leek me met minder dan een jaar oefen ervaring een beetje hoog van de toren om zo'n gespecialiseerde therapeut in te schakelen.... nu een beetje spijt. Dat van de verzekering wist ik niet, bedankt voor de informatie. Mocht het nodig blijken, dan kan dat alsnog. Ik kan hier wel snel terecht, dat is op zich wel plezierig.
   
 7. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.883
  Welkom Kasper.
  Wat super dat je nu nog leert cello spelen.
  Ik ben ook pas op mijn 40e begonnen.
  En wij zullen inderdaad nooit het topniveau halen, maar kunnen best nog genoeg plezier hebben als ieder ander.
  Misschien en tip om een appart topic te openen bij Spel - Cello met je vragen over het cello spelen.
  Maar hier alvast iets over mijn ervaring met de grote greep.
  Het " rekken" van de pezen komt hier te pas.
  Maar jij hebt het over klachten met je duim en dat doet mij vermoeden dat je de duim waarschijnlijk niet genoeg ontspant, probeer eens je duim goed rond te houden, met het puntje van de duim (bij de nagel!) licht tegen je cello aan.
  Ook de positie van de duim kan spanning geven, eigenlijk altijd ten hoogte van je 2e vinger.
  Bij grote greep heb je te maken met rek van de pezen tussen je vingers en niet zo zeer van de duim.

  Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat de handfysio zegt.
  Neem je je cello mee?
  Zodat je precies kunt laten zien waar je tegenaan loopt?

  Verder speel ik ook op een kleinere cello en dat bevalt mij zeer zeer goed.
  Dus dat kan ik zeker adviseren om te onderzoeken.:thumbsup:
   
 8. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Hallo Marloes,
  Dank je wel, dat is bemoedigend! En dank voor de tips.
  Mijn duim is waarschijnlijk "verongelukt" door een andere bezigheid, of zonder oorzaak, dat schijnt ook te kunnen. Maar dat ik er bij het spelen teveel spanning op zet, dat is zeker waar. Vooral als het wat lastiger wordt, ga ik knijpen.. ik weet het, niet doen... Rond houden dus. Ik ga er nog meer op letten. Fijn te horen dat jij blij bent met een kleinere cello. Ik ga daar absoluut naar kijken. (verhuurder is helaas nog op vakantie, en geduld een schone zaak...:rolleyes:)
  Ik heb inderdaad enorm veel plezier in het spelen. Ben inmiddels al uit de boeken met plaatjes ;).
   
 9. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.883
  Dat is een goed idee.
  Altijd lastig om te ontdekken of je technische iets fout doet waar je aan kan werken, of dat het komt door een blessure, dat niet meer verbetert en een kleinere cello een oplossing kan zijn.
  Maar hou in je achterhoofd dat als je nu heel erg knijpt je dat waarschijnlijk ook doet bij een kleinere cello.
  De afstanden op een kleinere cello kunnen behulpzaam zijn, maar de techniek moet ook kloppen.

  Bij mij heeft het best een tijd geduurd voor ik de grote greep soepel kon spelen en ontspanning was een groot struikelblok.
  Verder zijn mijn pezen tussen mijn vingers door het spelen in de loop van de tijd soepeler geworden.
  En dan heb ik het over maanden/ jaren.
  Bij mij duurde het bijna 2/3 jaar tussen de eerste keer grote greep ( ik dacht: wat een het ellende,en dit ga ik nooit leren, dat kunnen mijn de vingers niet:()en dat de grote greep helemaal soepel liep, dus niet opgeven.:)
   
 10. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  haha, heel herkenbaar. Mijn wijsvinger gaat ook in een bochtje als ie recht moet.
  Ik oefen nu voornamelijk stukken zonder grote greep en telkens maar kort.
  En je hebt gelijk, een andere cello gaat niet ineens mijn techniek verbeteren. Geen wonderen verwachten...
   
 11. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.883
  Maar kan natuurlijk wel een grote hulp zijn omdat de afstanden dan kleiner zijn.;)
   
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Welkom in ons clubje cellisten hier op 't forum! We horen graag van jouw ervaringen en bovendien maak jij daar ook weer andere nieuwe beginners blij mee.
  Op latere leeftijd een strijkinstrument leren spelen is een hele uitdaging en het gaat veel langzamer dan bij kinderen. Dat is niet erg, zolang je zelf maar geniet van je vooruitgang. Af en toe wanhopig zijn is heel normaal, dat kennen we hier wel. De ene periode boek je lekker vooruitgang en even later vraag je je af waar die vooruitgang gebleven is. Om dan weer later ineens te ontdekken dat je toch weer wat meer kunt. Je moet wel geduld met jezelf blijven houden.;)

  Wat van cello wel heel prettig is, is dat er nogal wat begeleidingspartijen zijn die gewoon lekker in de eerste positie zijn en dat je dan al kunt genieten van samenspel. Ik kan je dan ook aanraden om niet te lang te wachten met het meedoen in een ensemble of zoiets dergelijks. Het is zo prachtig om te horen hoe je met de cello de muziek bodem kunt geven. Zelf kon ik na een jaar in een ensemble van de muziekschool terecht. Ensemble voor volwassenen die een instrument waren gaan leren spelen óf die hun instrument weer eens hadden opgepakt.

  Voor nu: veel plezier en ik hoop dat je blessure over gaat (wellicht door behandeling van een kundige fysiotherapeut)!
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Voor wat betreft je bouw en handen: ik heb begrepen van mijn docent dat de breedte van je hand een belangrijke factor is. Een smalle hand met lange vinders heeft een groter probleem met een 4/4 cello dan een kleinere hand die breder is. Ik kan op de piano de oktaaf halen met mijn linker hand, maar niet echt meer dan dat. Met 9 cm handbreedte beoordeelde hij mijn hand als perfect geschikt voor 4/4 cello. Ik speel blessurevrij.

  Ja, dat knijpen in de hals...dat is een proces van afleren, van bewustzijn dat je het doet en het knijpen stoppen. Dat vergt wat tijd en daar gaat wel langer dan een jaar overheen.
   
 14. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Ik haalde voorheen op de piano met gemak een octaaf en meer. Maar mijn pink en wijsvinger buigen allebei een beetje naar binnen, de pink het meest. Kan ik op de piano achter een volgende toets blijven ' haken' en oprekken, zo werkt dat op de cello niet. Ik weet niet in hoeverre ik dat met oefenen verbeteren kan.
  Ik kan op dit moment helaas niet verder uitproberen, want zit nu in een traject met fysio- en ergotherapeut, spalk 24/7, al weken. En mag dus praktisch niks. Zolang ik niet met mes en vork kan eten, hoef ik me over het spelen ook geen illusies te maken, maar ik geef nog niet op. Zodra het kan ga ik uitproberen of een kleiner instrument bereikbaarder is, of dat het inderdaad niet uitmaakt. Er is nu niet zo veel ruimte tussen mijn duim en de rest van mijn hand. En dat knijpen, ik leer het nu misschien wel af, doordat het met de spalk helemaal niet mogelijk is. Niet helemaal de ideale methode, maar mogelijk effectief ;) Dit is wel een oefening in geduld, en ik heb hem nog niet onder de knie.:oops:
   
 15. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Dank je wel Marcelita!
  Op les spelen we samen, mijn docente en ik, en dat is al onwijs gaaf. Haar spel verdoezelt mijn onzuiverheden een beetje, en mijn spel voegt wel iets toe aan de partij die zij speelt. Ik speel ook wel de begeleidingspartij op mijn elektrische piano in, soms. En daar kan ik dan weer bij meespelen. Op die manier worden die simpele oefenstukjes ook al een stuk aardiger.
  Helaas stof ik de instrumenten voorlopig alleen af..... maar ga er vooralsnog vanuit dat dat tijdelijk is.
   
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Anne, ik hoop dat het inderdaad maar tijdelijk is. Wel heel frustrerend voor je, maar het is nu niet anders.
  Begeleidingspartij inspelen op electrische piano, dat is ook heel slim en leuk, dat maakt het oefenen en meespelen ook leuker.
  Ik heb alleen een acoustische piano (heb ook heel lang piano gespeeld), maar voor meespelen had ik dan weer wat anders bedacht. Ik heb de gratis beperkte versie van finale notepad (software om bladmuziek te maken) en die laat ook horen wat je hebt ingetikt. Het geluid is niet héél super, maar niet slecht genoeg om het niet te willen. Ik speelde dan mee met wat ik had ingetikt. En ik tikte ook de andere cellopartij in, zodat ik meespeelde. Dat was even een klusje, maar dat gaat natuurlijk steeds sneller en handiger (dat intikken).

  Voor een beetje zelf lekker "klooien" op je cello als dat weer kan: ik heb ook plezier gehad van ttps://www.8notes.com/cello/sheet_music/?orderby=5d en dan neem je de stukjes met het groene 'vlaggetje' (beginnersniveau). Daar heb je ook een meespeelmogelijkheid. Als je het stuk hebt aangeklikt, zie je bovenin het scherm een dirigent en als je daarop klikt, heb je een play-along versie die gaat spelen. Per dag mag je een paar keer gratis gebruik maken. Maar ja, dit is "spielerei", je kunt je beter aan je oefenmateriaal voor les houden. Dit muziekprogramma is leuk zodra je in de eerste positie lekker snel van blad kunt lezen.
   
 17. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Je brengt mijn gedachten weer verder op gang! Je kunt op de akoestische piano ook spelen en opnemen op je mobiel of tablet. En dat dan weer afspelen en meespelen. Wat wel fijn is met dat elektrieke ding van mij is dat ik het tempo van afspelen kan variëren. Het blijft natuurlijk leuker met een ander, mijn juf wacht nog eens rustig op me als ik ergens de weg kwijt raak. Die piano rammelt gewoon door.
  Bedankt voor de tip, dat is echt leuk. Net even door het Ave Maria gejakkerd, het kan iets rustiger :confused: Ik lees vrij vlot van blad, eerste positie...tenminste….als ik straks maar niet helemaal terug bij af ben. Zo hard gewerkt dat eerste jaar.
   
 18. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Maar je bent dan ook daarna weer wat sneller op het niveau dat je had gehaald.
  Met smartphone acoustische piano opnemen en dan meespelen is ook een idee. Mijn piano klinkt heel mooi, maar als je die dan op mijn smartphone hoort, word ik er toch niet heel blij van.
  En wat ook nog kan: met youtube meespelen. Je kunt het tempo aanpassen. Waarschijnlijk weet je wel hoe je dat doet, maar anders: op het wieltje rechtsonder in het beeld klikken ("instellingen" en dan kun je op afspeelsnelheid selecteren.).
  Bij de bladmuziek van www.free-scores.com kun je ook de muziek afspelen en meespelen. Je kunt dan de stukken uitzoeken die "easy" zijn of welk niveau je ook zoekt. Daar zitten mooie opnames bij en ook van die weergaven met computersoftware en dus niet opgenomen acoustische uitvoering.
  Ah, er is zóveel, en uiteindelijk kun je maar het best zoveel mogelijk gewoon goed je lesstof oefenen!:)
   
 19. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  :D Dat laatste is zeker waar. Ik heb zaterdag de cello heel even gepakt, kijken of er schot in zit, maar ik kon er helemaal niks mee. Terug naar oefening nr. 0: Geduld, Andante geloof ik.
  Dat van YouTube wist ik niet. Leuk!
  Oh, dat je smartphone het niet kan opnemen tegen een akoestische piano vind ik wel geruststellend ;) De grootte van de klankkast alleen al...
   
 20. Nikin

  Nikin

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  480
  Wat ik nog niet als tip hierboven lees en voor mij wel een punt is om op te letten, is dat je je duim goed mee moet nemen. Als je in de eerste positie 4 vingers hebt staan, hoort je duim verder naar beneden te staan dan wanneer je maar één vinger hebt staan. Bij een grote greep beweegt hij nog meer naar beneden. Ik had, heb helaas nog steeds weleens, de neiging om de duim pas bij een positiewisseling te bewegen, terwijl hij eigenlijk de hele tijd in beweging zou moeten zijn. En dan krijg je dus ook pijn in je duim...
   

Deel Deze Pagina