Dit is een berichtje speciaal voor de vioolbouwers op dit forum. Mijn vader, woonachtig in de Achterhoek, is hoogbejaard, 92 jaar. Sinds een aantal jaren kan hij niet meer vioolspelen omdat hij vreselijk krom is. Dat heeft hij heel erg gevonden en nog. Een poosje geleden heb ik het samen met hem geprobeerd maar ik vermoed dat het hem ook teveel energie kost om de viool steeds aan de schouder te houden. We hebben het geprobeerd met zijn arm steunend op een tafel maar dat was niks. Vandaag aan de telefoon begon hij er weer over, dat hij nog graag eens viool zou spelen. Soms is hij ook wat in de war en soms wil hij meer dan hij kan dus ik weet niet of ik er veel op uit moet doen. Hij kan ook bijna niet meer lopen dus het is heel gauw teveel voor hem. Toch vraag ik me wel eens af of er aanpassingen zijn voor mensen in zo'n situatie. Niet al te ingewikkeld want dan zou mijn vader het toch niet gebruiken.. Maar ik ben gewoon benieuwd. Graag hoor ik reacties, met name van vioolbouwers. Bedankt alvast! vriendelijke groeten van Marianne NB: Overigens ben ik zelf een paar weken geleden met cello begonnen zoals ook al op dit forum verteld en ik heb er bijzonder veel plezier in. Vandaag had ik al lang willen oefenen maar de buren hebben uitgebreide verjaardagsvisite dus ik wacht maar even. Als ik wat beter kan spelen neem ik mijn cello mee naar mijn vader. Het doet hem heel veel plezier dat ik ermee begonnen ben.
@beginneling, Marianne Ik vermoed dat je richting van een orthopedische aanpassing moet gaan denken in de vorm van schouder en kinstuk zodat je vader het instrument met zijn verkromde ledematen nog een beetje redelijk kan bespelen. Het probleem bij en dergelijke aanpassing is dat deze altijd heel specifiek zijn voor en naar de patiënt toe. En gan dan maar eens iemand vinden die ten eerste de kennis heeft van orthopedie en ten tweede kennis heeft van instrumentbouw. Dat gaat heel moeilijk worden en met een korte omschrijving. Je schrijft dat je vader heel krom is. Krom, waar? Aan de handen en armen, aan zijn hele torso?, alleen zijn handen? Je begrijpt dat het best moeilijk zal gaan worden voor een aanpassing ik zou zeggen ga eens bij en vioolbouwer langs, bij de fysiotherapeut en de orthopedist, probeer deze te bundelen en wie weet. Remi
Ik zou niet weten wat je aan het instrument kunt veranderen om het spelen in dit specifieke voorbeeld mogelijk te maken. Het enige wat aangepast zou kunnen worden zijn de hulpmiddelen zoals kinsteun, schoudersteun en dergelijke, maar aan het instrument zélf zie ik geen mogelijkheden.
Je hebt er niet veel aan voor je vader omdat dit niet het echte ouderwetse vioolgevoel geeft, maar ik zag afgelopen weekend toevallig deze elektrische violen die zo zijn gemaakt dat je geen schouder- en kinsteun meer nodig hebt: http://www.davidsonviolins.com/viper_electric_violin.htm
Toch een bezoek brengen aan een vioolbouwer die wil meedenken. Tegen een wegglijdend instrument wil een Bonmusica schoudersteun nog wel eens helpen; die fixeert het instrument iets meer aan de schouder dan de meeste andere steunen, maar ik weet niet of uw vaders' handicap dat toelaat.
Hallo allemaal, bedankt voor jullie bijdragen en meedenken. Ik bedoelde inderdaad een steun die los van de viool staat. Een elektrische viool is een leuke suggestie maar die zie ik hem niet bespelen.... Het is mogelijk werk voor een ergotherapeut maar meer nog voor een gespecialiseerd bedrijf. Via via heb ik dat gevonden maar het is kostbaar en ik denk dat mijn vader er niet meer aan begint. Het is nogal wat 'gedoe' met opmeten etc. en daar wil hij niet meer aan. Toch leuk dat er wel mogelijkheden bestaan. Hierbij een filmpje van youtube waarop een zgn. 'sling'. Deze vioolbouwer heeft een beroerte gehad maar wilde toch graag blijven spelen. Ingenieus! http://youtu.be/DN-xz-mfJR8 Het bedrijf dat deze aanpassingen maakt is het volgende bedrijf: http://www.focalmeditech.nl/ Ik heb mijn vader het filmpje gestuurd en hij vond het leuk maar heeft er verder niks meer op gezegd. Ik denk dat het momenten zijn dat hij dat verlangen heeft maar het is vast een gepasseerd station. Bedankt nogmaals en mocht er toch nog iets uitkomen dan horen jullie het. vriendelijke groeten van Marianne
Even op de site gezocht en deze link gaat direct naar de "sling". http://www.focalmeditech.nl/index.php/home/home/39-sling
Wonderlijke uitvinding! Moet even nadenken hoe je zoiets voor links (Waar het probleem hier speelt) kunt inzetten. Overigens worden nogal wat revalidatietrajecten door de zorgverzekering vergoed, dus wie weet!
Ik denk dat de constructie de linker arm gewichtloos kan maken zodat je zelf je arm niet hoeft op te heffen en je dus alleen je vingers hoeft te bewegen. In combinatie met een bonmusica schoudersteun zou dat best kunnen schelen lijkt mij.
Je hoeft niet per se de viool onder de kin te houden. Voor 1800 was het zelfs gebruikelijk om het instrument op de arm te bespelen en/of tegen de borst. Op die manier heeft de viool een lagere positie wat misschien een en ander makkelijker kan maken in deze situatie.