Hoepla, tweede topic.. Helaas omdat ik net een barst ontdekte in het achterblad van mijn cello... Het lijkt erop dat het een oude barst is die open is gesprongen. Mijn cello is heel oud, 300 jaar en hij heeft zo te zien meerdere barsten gehad die geplakt zijn Ik ben benieuwd hoe zoiets gebeurt, en hoe ik dit kan voorkomen? Ik heb er geen klap mee gemaakt. Heeft het te maken met de luchtvochtigheid? Ik hoop ontzettend dat het reparabel is. excuses voor de lichtkwaliteit, mijn lamp is net gesneuveld.
Welkom Xenia. Of het een oude barst is die open gegaan is, kan ik zo niet beoordelen, maar dat weet je zelf mogelijk het beste. Dat is wel weer te repareren hoor. Hoe het is ontstaan is moeilijk te zeggen. Echt droog weer is het bepaald niet. Ik zou er mee naar de vioolbouwer gaan en een prijsopgave laten maken.
Hier schrijven je zelf al deels het antwoord . Toen ik mijn oude cello kocht zei mijn vioolbouwer dat het loskomen van een naad of ouder scheur kan gebeuren. Zeker omdat de cello al jaren niet meer gespeeld was geweest en al die tijd verwaarloosd was. En na een half jaar lied er inderdaad hier en daar wat plakwerk los. Dus ik naar de vioolbouwer en die heeft alles weer netjes gerepareerd en van binnen verstevigd. Dus dit soort dingen gebeuren nu eenmaal met oude instrumenten. Niet van schrikken en naar de vioolbouwer voor onderhoud en reparatie van de scheur. Wat misschien wel goed is om te onderzoeken hoe het met de vochtigheid in huis is. Als de vochtigheid erg schommelt gaat het hout van je cello meer werken (uitzetten en krimpen) Misschien is een hygrometer in je koffer een idee en misschien is een bevochtiger nodig. Als dat zo is kan ik je een Oasis Bevochtiger aanraden, deze kunnen niet lekken omdat het water in gel wordt omgezet. Je kunt ze hier kopen. https://www.dijkmanmuziek.nl/oasis-bevochtiger-oh6/?sqr=oasis& Kost wel wat maar persoonlijk vind ik het zijn geld meer dan waard (ps ik heb geen enkele commerciële band met dijkmanmuziek)