Boog opnieuw beharen of niet

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door Satch, 23 aug 2022.

 1. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  325
  Kan iemand me vertellen hoe je merkt dat een strijkstok opnieuw behaard moet worden?
  Visueel is er niets mis met mijn boog maar deze is in de laatste 20 jaar nooit opnieuw behaart, hij lijkt nog goed op te spannen en de grip is slechts iets minder dan die van mijn 2de boog die slechts 2 jaar oud is. Ik vraag me echter af of opnieuw beharen toch nuttig is en het geluid en de grip terug kan verbeteren. Verder heb ik ook geen idee hoeveel het beharen van een boog ongeveer moet kosten.
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.520
  Homepage:
  Ik zie tarieven van 50-60 euro(vioolstok), maar ook veel hogere. Er zijn strijkers die elk kwartaal nieuw haar op hun stok nodig hebben, er zijn er ook die schrikken wanneer er na jaren gebruik een of twee haren breken.
   
  Satch vindt dit leuk.
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.896
  Homepage:
  Het proces van veroudering gaat natuurlijk geleidelijk, zodat het bijna ongemerkt plaats vindt. In vergelijking tot nieuw haar zou te merken moeten zijn dat het oude haarlint de snaar minder goed 'pakt' en minder goed reageert op verschil in stokdruk.
  De kosten van beharen hangen af van het materiaal. Mongools hengstenhaar is wat duurder dan de standaard haren.
  Er is ook een optie om extra sterke haren te kiezen. Komt uit Canada.
  De prijs voor beharen ligt zo om en nabij de €60,=
   
  Satch vindt dit leuk.
 4. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  325
  Bedankt voor de info, ik had geen idee van het kostenplaatje maar dat valt blijkbaar enorm mee, gezien het goedkoper is dan een goed setje snaren. In dat geval ga ik eens langs bij mijn lokale luthier zij hebben een specialist in strijkstokken om deze eens opnieuw te beharen. Zou ik ook verschil merken op veerkracht of is het enkel de grip op de snaren? Ik heb eigelijk nog nooit voorgehad dat haren breken maar dat zal wel te maken hebben met mijn niveau het is nog steeds wat moeilijk om de stok onder controle te houden als ik meer dynamiek gebruik dus zien de haren niet al te veel af ;).
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.896
  Homepage:
  Wanneer er in de loop van het spelen een behoorlijk aantal haren zijn gebroken en verwijderd, vindt dat meestal plaats aan de zijde die het dichtst bij de kam strijkt. Dat kan tot gevolg hebben dat bij het opspannen van het lint de stok scheef getrokken wordt omdat er aan de ene kant meer haren zitten dan aan de andere kant. Als dat het geval is dan is het zeker tijd de stok (opnieuw) te laten beharen.
  Het zal duidelijk zijn dat een scheef getrokken stok zich anders gedraagt dan een volkomen rechte.
   
  Satch vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina