Cello bekijken: waarop te letten?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Tamar, 21 feb 2011.

 1. Tamar

  Tamar

  Lid geworden:
  21 feb 2011
  Berichten:
  4
  Hallo allemaal!

  Ik ben op zoek naar een beetje advies over het kopen van een cello, en ik hoop dat ik hier aan het goede adres ben. Ik ben in september vorig jaar begonnen met cello spelen en ik heb tot aan de zomervakantie een huurcello bij mijn docente. Daarna moet ik zowel een nieuwe docent als een nieuwe cello vinden, want dan verhuis ik naar Amsterdam om muziekwetenschap te studeren.

  Nu heeft per toeval iemand mij gevonden, die zijn cello wil verkopen. Ik heb hem alleen nog aan de telefoon gesproken, en dit is wat hij vermeldde:
  een oude cello, hij dacht minstens 100 jaar oud, inclusief goede strijkstok, in degelijke staat en niks kapot, ook geen barsten in de lak o.i.d. De verkoper heeft er zelf meer dan dertig jaar op gespeeld, maar dat kan nu niet meer ivm een blessure. Hij is denk ik ook niet zomaar een amateur die er geen verstand van heeft, want hij is beroepshoornist, en deed aan het conservatorium als bijvak cello.

  Hij dacht zelf aan het (wel érg vriendelijke) vriendenprijsje: €600,00.

  Dat klinkt natuurlijk allemaal heel erg aantrekkelijk, en ik ben ook zeker van plan om eens te gaan kijken. Maar ik speel nog niet eens een jaar en heb nog niet veel verschillende cello's bespeeld, naar mijn mening niet genoeg om er goed over te kunnen oordelen.
  Ik ga natuurlijk ook advies vragen aan mijn docente, maar meer advies is altijd welkom. Ik wil geen miskoop doen, natuurlijk.

  Dus om een lang verhaal kort te maken: waar moet ik op letten als ik ga kijken naar die cello? Alle tips zijn welkom!

  Alvast bedankt en vriendelijke groet,

  Tamar
   
 2. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  € 600,- is wel erg goedkoop. Misschien te goedkoop. € 600- is de waarde van een goeie strijkstok, lijkt mij.
   
 3. Tamar

  Tamar

  Lid geworden:
  21 feb 2011
  Berichten:
  4
  Ja, dat vond ik zelf ook al vreemd, die prijs. Maar ik wil toch in elk geval gaan kijken, en wil me een beetje voorbereiden zodat ik weet waar ik op moet letten...

  Ik hoef ik geen heel goede cello, zolang ik er gewoon op kan oefenen.
  Voor zover prijs iets zegt over de kwaliteit: ik huur nu een cello bij mijn docente voor 30 euro per maand, ik weet dat dat minder geld is dan wat doorgaans gevraagd wordt, maar ik ben wel tevreden met mijn cello.

  De verkoper heeft ook totaal geen winstoogmerk, hij wil gewoon dat het instrument dat hij al 30 jaar gebruikt heeft, maar waar hij nu niks meer mee kan, benut wordt.

  Als het blijkt dat ik hem mooi vind klinken en er goed op kan spelen en goed met de strijkstok overweg kan, en dat hij niet kapot is of zo, dan is "te goedkoop" geen reden om hem te laten liggen, toch? Of zie ik dingen over het hoofd?

  Spreek me graag tegen, ik ben hier om te leren. ;)

  In elk geval bedankt voor je reactie.
   
 4. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Tamar,

  600 eurie voor een cello, ik ga morgen met je mee...

  Remi
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  @Tamar,

  Het is niet eenvoudig om ‘even’ zo op papier te zeggen waar je zoal op letten moet bij de aanschaf van een cello. Laat de prijs even voor wat die is en concentreer je op het instrument.

  Bovenblad:
  * Kijk eens of je (ernstige) scheuren ziet, vooral bij de onderste f-gaten en de weerszijden van het zadel ( waar de lus voor het staartstuk overheen loopt).

  * Verder goed ‘zichten’ om te zien of de toets juist is gecentreerd: vanuit de krul over de toets kijken en waarnemen of de kam precies even ver staat aan weerszijden van de toets. Als dat zo is:

  * nagaan of de kamvoeten gecentreerd staan: zitten ze precies symmetrisch t.o.v. de centrale lijn?

  * Zit de halsvoet goed vast in de corpus? Geen beweging?

  * Lijmnaden vast?

  * Zien de stemsleutels er goed uit of versleten?

  * Zitten er geen scheuren in de onmiddellijke nabijheid van de stemsleutelgaten?

  Achterblad:
  * ga na of de centrale lijmnaad nergens wijkt. Mocht dat wel zo zijn dan kan dat duiden op een los gedeelte van lijmnaad ontstaan door werking van het blad of anderszins. Maar reparatie is dan wel nodig.


  De lijst is zeker niet volledig en dient slechts als hulpmiddel en indicatie.

  Als er verder geen ernstige gebreken te constateren zijn, moet er worden nagegaan of de klank acceptabel is voor het gevraagde bedrag. Daarvoor moet je niet alleen zélf spelen, maar ook iemand anders laten spelen. Als het instrument je aanspreekt, vraag dan een om een testperiode van een week (of langer indien nodig).

  Ja, daarna neem je de beslissing.
  Het gevraagde bedrag is niet echt hoog dus wie weet heb je een goed instrument voor een mooie prijs!

  Succes met het maken van je keuze!
   
 6. Tamar

  Tamar

  Lid geworden:
  21 feb 2011
  Berichten:
  4
  Bedankt voor de tips!

  Ik ga waarschijnlijk dit weekend kijken, en als het me wat lijkt ga ik in elk geval een testperiode vragen. Ben erg benieuwd.
   
 7. amaryllida

  amaryllida

  Lid geworden:
  10 jun 2010
  Berichten:
  167
  Hey,

  Als ik nog een tip mag geven; indien je weinig ervaring hebt met cello's zou ik zeker een docent (of iemand die er iets van kent) meevragen. En laat je niet alleen misleiden door de ouderdom van een instrument.

  Heb al prachtige instrumenten gezien van 100jaar oud die totaal niets meer waard zijn...
  Onlangs een persoon ontmoet die een cello gekocht had en volgens een vioolbouwer heeft er een houtworm in het instrument gezeten. (weet niet of zoiets kan?!) De vioolbouwer had zelfs afgeraden om er nog reparaties aan te laten uitvoeren. etc

  Persoonlijke ervaring dan: ikzelf zou voor een instrument gaan van 30-50 jaar ipv eentje van 100.

  Maar 600euro... tjah klinkt verleidelijk verdacht eigenlijk ^^
   
 8. Yolande

  Yolande

  Lid geworden:
  22 jan 2008
  Berichten:
  28
  Houtworm kan zeker in een cello terecht komen, maar dan alleen als het apparaat lang niet bespeeld is en niet zuinig bewaard is. Als je dus een dergelijke cello tegenkomt, dan kun je er van uit gaan dat er niet netjes mee is omgesprongen.

  Als er gewoon wel op de cello gespeeld is, dan zie je de houtworm niet verschijnen. Ze houden niet zo van muziek...

  Succes verder!
   
 9. F.V.E.

  F.V.E.

  Lid geworden:
  13 jul 2011
  Berichten:
  1
  Ik ben momenteel een cello aan het uitproberen waarvan ik de klank heel mooi vind, maar als ik het bovenstaande zie weet ik niet of ik er wel aan moet beginnen.

  Bovenblad:
  * Kijk eens of je (ernstige) scheuren ziet, vooral bij de onderste f-gaten en de weerszijden van het zadel ( waar de lus voor het staartstuk overheen loopt).

  Halverwege het rechter f gat op 2 cm afstand begint een barst (gerepareerd) die doorloopt tot helemaal aan de onderkant. Verder zit er een grote barst (ong. 15 cm) vlakbij waar de pin de cello ingaat, en aan beide zijkanten zitten 2 barsten ter hoogte van de onderkanten van de f gaten, op het "uitstulpsel". (weet niet hoe ik het beter kan uitleggen...), en aan de rechterkant op het bovenste "uitstulpsel". De barsten zien er gerepareerd uit, maar zeker weten doe ik het niet.

  Verder is aan de toets aan de onderkant een stuk bijbevestigd van ong. 3 cm. ik weet niet of dat kwaad kan?

  Het instrument is 150 jaar oud, afkomstig uit oost Europa, ik weet niet meer precies welk land.

  Ik zou het instrument graag kopen vanwege de klank, maar is het wel verstandig?

  Ik hoop dat iemand mij kan adviseren, alvast bedankt!

  Frederique
   
 10. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  Ik zou 'm niet kopen....
   
 11. Aster

  Aster

  Lid geworden:
  11 aug 2009
  Berichten:
  32
  Ik zou de cello laten zien aan een vioolbouwer en/of aan je docent. Die kunnen je waarschijnlijk meer vertellen over de ernst van de al dan niet gerepareerde barsten en de kwaliteit van de cello in het algemeen. Als zij een negatief oordeel geven, kunnen ze je misschien wel helpen aan een cello die eenzelfde soort geluid heeft, maar wat minder barsten.
  Als je nog niet zo lang cello speelt, of er niet zo veel verstand van hebt, zou ik het instrument sowieso echt niet kopen zonder eerst met een vioolbouwer te overleggen. (Tenzij de cello misschien zo goedkoop is dat het geen miskoop kan zijn, maar dat moet je uiteraard zelf bepalen ;))
   

Deel Deze Pagina