Contrabas: strijkstok vergeten

Discussie in 'Overig' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 7 feb 2023.

 1. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.111
  Homepage:
  Wat doe je als contrabassist wanneer je je strijkstok vergeten bent?
  Nou dit natuurlijk:


  Kost je vermoedelijk wel een paar snaren na een aantal keren.​

  Het lijkt mij dat dit elektrisch versterkt is. Er zit 'iets' tussen de kam en staartstuk en er bungelt wat aan een draad. Kan iemand die daar meer verstand van heeft daar wat over zeggen?

   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  851
  Het is duidelijk elektrisch versterkt, de versterker staat achter de was en je ziet inderdaad het elementje zitten achter de kampvoet. Verder zullen zijn snaren bijzonder laag liggen anders is dat zogenaamde 'tappenp' van de snaren niet goed mogelijk lijkt me. Op een basgitaar gaat dat wel maar op een contrabas?
  Behalve geregeld nieuwe snaren (dit soort snaren is er waarschijnlijk opgemaakt om geplukt te worden en niet gestreken…) zal hij af en toe ook een facelift nodig hebben denk ik
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Naast versterkt spelen, zal hij ook met een pedaaltje/geluidseffect hebben gewerkt, want wat ik hoor, is niet iets dat van nature uit een contrabas komt. Een contrabas heeft van nature wel een stuk mooiere klank dan wat ik nu hoor!
  Eigenlijk best jammer; in mijn ogen/oren een gemiste kans.:confused:
  En...je moet nog best spierballen hebben voor deze manier van spelen!
   
 4. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.532
  Een contrabas heeft nooit een mooie klank Marcelita. Het is een instrment van niks, dat mag ook wel eens worden gezegd. Bovenstaande bespeler toont alleen maar aan dat een elektrisch versterkte contrabas driemaal niks is.
   
 5. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  851
  Tobias toch! Ik mis je verfijnende en lichtelijk absurde humor in bovenstaande bijdrage. Een contrabas heeft naar mijn mening een prachtige diepe sonore klank, zelfs als je er solo op speelt (nou ja, meestal dan - toegegeven, in het filmpje hierboven hoor ik dat niet erg terug)

  Terwijl een viool in zijn eentje meestal minder prettig is om te horen. Violen worden pas mooi als je er meer tegelijk hoort, en vooral als ze ondersteund worden door wat lager klinkende strijkers.

  Als dat laatste het geval is is een solerende viool die daar weer overheen speelt ook wel uit te houden. Ook een piano kan het geluid van een viool wat draaglijker maken....
   
  Nikin vindt dit leuk.
 6. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  440
  De speler geeft zelf aan dat hij een distortion pedaal inschakelt :).
  Dit is trouwens Paul Gilbert een zeer gekende naam in de Gitaarshred wereld, ik heb zelf verschillende albums van hem liggen. hij speelde vroeger in de band Mr. Big (wel bekend voor nummers als wild world en to be with you) en brengt de laatste jaren op regelmatige basis een solo album uit met virtuoze elektrische gitaar muziek, heel vaak bevat een album trouwens ook een uitvoering van een klassiek werk.
  Zoals gezegd is hij een gitarist en je zult hem dan ook niet snel een strijkstok in de hand zien nemen dus had ik hem hier niet meteen verwacht op dit forum. Ik heb destijds menig uur versleten met het oefenen op het nummer return to castle dragon op mijn elektrische gitaar en ben recent begonnen met een poging om dit ook op de viool te spelen (niet makkelijk).

  En gezien zijn gitaar de vorm heeft van een viool en over F gaten beschikt wil ik jullie zijn versie van Haydn symphony 88 niet onthouden :D.

   
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.532
  Hubertus omdat jij tot de weinige leden behoort die ik hoogacht op dit forum neem ik mijn woorden terug betreffende de klank van de Contrabas. Ik was zo in de war van het bovenstaande filmpje dat ik tot deze boute uitspraak kwam.
  Maar je hebt gelijk de contrabas mits goed bespeeld heeft een prachtige diepe klank.
   
  Nikin vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina