Dure mooie cello kopen

Discussie in 'Cello' gestart door Anara, 28 feb 2021.

 1. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Hoi allemaal,

  Misschien is dit een vreemd onderwerp hier? Of bijna genant?
  Door gelukkige omstandigheden heb ik nu de beschikking gekregen over veel geld. Dit op de spaarrekening laten staan levert niet veel op.
  Dus ik zou het willen beleggen in iets bijzonders. ik speel al lang cello en ik heb een Duitse cello die door een erkende vioolbouwer is getaxeerd op €4500.
  Graag zou ik op een nog mooier klinkende cello willen spelen, vooral om er dus een nog mooiere klank uit te voorschijn te kunnen toveren. En dus ook als waardevolle belegging.
  Bij wie kan ik goed terecht? En dan heb ik het dus vooral over: wie is betrouwbaar én deskundig?

  Groetjes, Anara
   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  690
  Niet een vreemd onderwerp Anara, wellicht 'zeldzaam'. Natuurlijk kun je door zo'n bericht allerlei gevoelens losmaken, van jaloezie tot bewondering voor een verstandige beslissing, en van goedbedoeld meedenken tot inhalige aanbiedingen van te hoog geprijsde instrumenten... ik heb het idee dat strijkinstrumenten die echt waardevast zijn ook echt erg erg duur zijn, en dat goedkopere instrumenten zoals je huidige cello lastig te verkopen zijn voor de aanschafwaarde.

  Daarbij komt dat ik de laatst maanden best veel aanbiedingen van mooie instrumenten voorbij zie komen, naar ik vrees ook van behoeftige beroepsmusici die hun inkomsten hebben zien verdampen door de coronacrisis. Op zich kan dat een goed moment zijn om te investeren in een mooi instrument, en tegelijk iemand uit de brand te helpen.

  Het is wel belangrijk om te weten wát je precies zoekt in een nieuw instrument; waarin zou de nieuwe cello nog mooier moeten klinken? (vergeet daarbij niet de bespeelbaarheid); en waar voor een beroepsmusicus de overweging is dat hij als solist boven een orkest uit moet komen en een concertzaal moet vullen, wat kan inhouden dat de cello wel voor het publiek prachtig klinkt maar niet voor de eigen oren... terwijl je waarschijnlijk meer voor je eigen plezier speelt en dat van een paar vrienden waarmee je hopelijk binnenkort kunt samenspelen... je zou je wensen op een rij kunnen zetten, en een zoekopdracht uit kunnen zetten bij enkele gerenommeerde vioolbouwers. Ik neem aan dat bijvoorbeeld Serge Stam in Utrecht terecht zou kunnen. Ik heb ergens opgevangen dat die zijn activiteiten aan het afbouwen is, wie weet heeft hij nog mooie aanbiedingen. Al denk ik dat wat hij onder een mooie dure cello verstaat mogelijk toch wat boven je idee van "duur" zou kunnen liggen. Succes met de zoektocht en het vinden en hou ons op de hoogte!

  Vergeet vooral niet een bijbehorende strijkstok te overwegen, vaak maakt een betere strijkstok meer verschil dan een duurdere cello!
   
 3. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Dank voor je uitgebreide bericht, Hubertus.
  Inderdaad is Serge Stam jarengeleden gestopt met zijn praktijk in Utrecht. Ik heb nog een prachtige strijkstok bij hem gekocht.
  Ik ga wat je schrijft in overweging nemen. Vooral ook het: ‘Wat wil je zélf met de cello?’
  Dank nogmaals.
  Wordt vervolgd.

  Anara
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 mrt 2021
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.299
  Homepage:
  Beleggen in strijkinstrumenten lijkt mij alleen zinvol wanneer je de middelen hebt om bepaalde echt heel dure instrumenten te verwerven en dan nog is het maar de vraag of de markt verder omhoog zal gaan of juist gisteren op zijn hoogtepunt was. Ik zou een instrument zoeken waar je als musicus helemaal gelukkig van wordt en een of meer deskundigen om een tweede of derde mening vragen over het bedrag dat je er voor moet neertellen.
  Je kunt ook overwegen om een instrument nieuw te laten bouwen natuurlijk, maar dat moet je dan niet zien als belegging.
   
  Hubertus Bogaers vindt dit leuk.
 5. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Dank voor je reactie Bert.
  Ja een instrument waar ik als musicus blij van wordt is zeker een goede optie.

  Groet, Anara
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 mrt 2021
 6. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  525
  Ik heb mijn cello's gekocht bij mijn celloleraar, Hugo Doesburg, van VOF Doesburg in Nijmegen. Hij heeft heel veel mooie cello's, van heel betaalbaar tot veel te duur, in alle verschillende maten. Ik heb zelf een cello die volgens het etiket door Guarneri gebouwd is in 17.., maar dat zal wel vals zijn. Maar hij is wel erg mooi en waarschijnlijk in de 19e eeuw gebouwd. Mijn andere cello is een nieuwbouw-cello uit China, maar ook een prima cello met een goed geluid. Beide cello's heb ik bij hem gekocht. De nieuwbouw neem ik mee naar orkestrepetities, de oude gebruik ik vooral bij concerten in een wat kleinere bezetting. Uiteraard studeer ik op beide cello's. Meestal heb ik de ene thuis en de andere bij mijn leraar staan, zodat ik op beide plekken kan studeren. Mijn cello's en ook mijn stokken, een Lucchi en een Hill, heb ik bij hem gekocht. Ik ben het helemaal met Hubertus eens dat de strijkstok ook een groot verschil maakt.

  Wat ik heel prettig vind aan cello's en strijkstokken bij Hugo kopen, is dat hij zelf cellist en celloleraar is, waardoor hij erg goed kan helpen bij het kiezen en beoordelen van een cello. Hij neemt daar ook uitgebreid de tijd voor. Verder is het finetunen van instrumenten, dus het kiezen van een pin, snaren, kam, staartstuk, plaatsen van de stapel, enz. een specialiteit van hem.
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.015
  Homepage:
  En uiteindelijk moet je natuurlijk alleen betalen voor de klank die je zoekt.
  In Den Bosch heeft cellobouwster Saskia Schouten haar atelier. Als je een cello zou willen laten bouwen, zou dat een heel goed adres kunnen zijn. Tijdens cellobiënnales is zij ook van de partij en laat dan haar celli bespelen. Ook door beroemde cellisten of cellodocenten van vooraanstaande conservatoria en die bespreken dan de diverse celli van de diverse bouwers. Die van Saskia Schouten kregen al menig keer grote complimenten wat betreft speelbaarheid en klank.
   
 8. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.299
  Homepage:
  Een cello van Saskia Schouten zou ik zeker proberen!
   
 9. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Dank voor jullie tips.
  Ik ga het allemaal na en ik houd jullie op de hoogte!

  Groetjes, Anara
   
 10. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  690
  Nog een tip: Hendrik Zick, vioolbouwer te Eindhoven, heeft drie verschillende cellos gebouwd die onderling maar op enkele punten van elkaar verschillen. Het is eigenlijk een onderzoeksproject naar wat er verschil maakt in de klank. Ik heb ze bespeeld en ben best onder de indruk, en het geeft mij ook veel meer inzicht in wat ik nu eigenlijk in een cello zoek. Wellicht is het in idee om een afspraak te maken om ze ook eens te proberen als je toch in de buurt bent…?
   
 11. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Hallo,

  Het is er even niet van gekomen om hiermee verder te gaan.
  Maar nu ga ik met jullie tips verder.
  En onlangs hoorde ik prachtige geluiden komen uit een cello van iemand die hem gekocht heeft bij Cor Graauw in Winterswijk.
  Weet iemand van jullie of hij nog werkt?
  De website geeft geen informatie (meer) en behalve wat artikelen in plaatselijke kranten kan ik geen informatie over hem vinden.
  Ik wacht het af.

  Anara
   
 12. Anara

  Anara

  Lid geworden:
  10 sep 2010
  Berichten:
  115
  Intussen heb ik de informatie al, dus bovenstaand bericht is nu overbodig.

  Groetjes, Anara
   
 13. katinka Reinders

  katinka Reinders

  Lid geworden:
  16 sep 2021
  Berichten:
  2
  Beste Anara,

  Ik weet niet of je al je droomcello hebt gevonden, maar ik heb een zeer mooie cello te koop;
  Duitse cello – 1880- kopie van Ceruti.- Taxatie waarde: 17.000
  +
  Duitse Strijkstok -Hakkert- gemaakt door Pfretschner, gemonteerd op schildpad slof. Taxatie waarde: 5000,-
  Deze cello is o.a bespeeld door celliste van Atrium strijkkwartet. Anna Gorelova. Zij heeft er 10 jaar op gespeeld.

  ik hoor graag of je mogelijk belangstelling hebt, om de cello uit te proberen,

  hartelijke groet,Katinka reinders
   
 14. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.299
  Homepage:
  Taxatiewaarde is natuurlijk niet hetzelfde als vraagprijs.
   

Deel Deze Pagina