Eigen permanente viool kopen tips en advies

Discussie in 'Overig' gestart door Fiona93, 17 okt 2017.

 1. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Goedeavond :)

  Op dit moment huur ik een studentenviool met een waarde van 1000 euro, ik speel pas iets langer dan één jaar dus echt veel ervaring heb ik helaas niet. Nu wil ik toch een permanente viool aanschaffen, mijn lerares wilt graag mee bij het uitzoeken van een permanente bij het atelier waar ik nu huur. Maar ik ben bang dat ik dan andere mogelijke opties laat vallen, ik heb bijvoorbeeld gelezen dat er violen uit Roemenië zijn die qua kwaliteit gelijk zitten aan een instrument van twee keer zo duur zou je hem hier kopen, ik heb een aantal klachten over mijn huidige viool, in de hogere posities klinkt ie stoffig en schel en de #C doet altijd pijn aan mijn oren waardoor ik die noot nu het liefst vermijd, (terwijl andere nog hogere noten wel goed klinken) ik wil graag een viool met een (diep) warme(geen schel) geluid. Mijn budget is 2000 tot 3000, ik ben bang met mijn weinig ervaring dat het niet veel nut heeft verschillende viool bouwers optezoeken, maar ik weet niet of het zo verstandig mijn viool koop 'reis', maar tot een viool bouwer te beperken. Dus ik wil graag advies ik woon in hoofddorp en huur een viool in Haarlem.
   
  Laatst bewerkt: 17 okt 2017
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Hallo Fiona,

  Welkom op het forum! Wat een avontuur toch, de zoektocht naar een mooie eigen viool!
  Met jouw budget kun je een prachtige viool kopen. Er is inderdaad veel te krijgen op dat gebied en je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn héél veel opties, want we hebben alleen al flink veel vioolbouwers in Nederland, er zijn docenten die ook nog een handel in strijkinstrumenten hebben en de één heeft hier weer een goede ervaring en de ander weer dáár.

  Je hebt zelf al een idee van hoe je viool zou moeten klinken: diep warm (meestal vind je dat vooral bij altviolen en celli, maar dat terzijde; weet wie dat zegt;)).

  Er is niets op tegen om eerst eens te kijken of in Haarlem de viool van je dromen is. Bij twijfel over een viool: niet doen. Is er niets bij, dan zoek je een volgend adres uit, zou ook in Amsterdam kunnen zijn. Of Den Haag, Rotterdam, Hilversum. Er bestaat ook een 'vioolbouwersgilde' http://www.ngv-vioolbouw.nl/

  Veel succes bij het zoeken en ik ben benieuwd hoe het met je zoektocht gaat.
   
 3. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Bedankt marcelita! Er is inderdaad zoveel! Ik ik wil inderdaad mijn opties bekijken en het niet bij één viool bouwer houden.

  Met warm/diep klinkt het inderdaad of ik een cello bedoel :D ik houdt ook van de cello. Maar mijn viool klinkt soms echt zo schel, en ik heb begrepen dat dat een kwestie van smaak is schelle violen en violen met een warme klank. de tweede hoge finger op de a snaar is echt om te huilen op de viool die ik nu huur , zo schel! mijn oor doet er altijd pijn van als ik hem speel, ik speel hem alleen nog maar in de les en vermijd hem het liefst! Terwijl de D, die er net onder zit, wel een heel mooi fluitend geluid geeft.

  Ik heb namelijk ook violen gehoord met een mooie warme/rijke/diepe klank. Die bedoel ik dan, ik heb gehoord dat dat vaak Oost Europese violen zijn en dat Franse violen aan de schelle kant zijn. Geen idee of dit waar is hoor kan het mis hebben. Er staat zoveel onzin op het internet :D ik heb wel een Roemeense viool bouwer gezien die een online winkel heeft maar dat doe ik liever niet je weet maar nooit wat je krijgt.
   
  Laatst bewerkt: 18 okt 2017
 4. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Hoi Fiona
  Welkom op dit forum .
  Kijken wat je huidige verhuurder te bieden heeft kan altijd, en dat je docent met je mee wil is fijn.
  Maar voel je vooral niet verplicht om te kopen bij je huidige verhuurder .
  Je hebt een mooi budget voor een viool.
  Lekker de tijd nemen om te zoeken naar de viool waar je helemaal blij van word.
  Als je in Hoofddorp woont zou ik zeker ook in Amsterdam rond kijken, hier heb je meerdere vioolbouwers en dus volop keuze .
  Succes met je zoektocht.

  En als je niet langer die #C kunt aanhoren kun je ook nog overwegen om je huurviool om te ruilen voor een andere hiurviool.
  Dat kan je oren misschien nu al wat rust geven .
   
 5. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  De klank van een viool kan je veranderen door de stapel te verplaatsen. Snaren dragen ook bij aan de klank. Dus een lelijk schel klinkende viool is misschien met wat handgrepen om te toveren tot een viool die je wel fijn vind klinken. De prijs van een viool zegt niet altijd wat over de klank, ik heb dure violen bespeeld met een lelijke klank en goedkope violen die een prachtig geluid voortbrachten.

  Vioolbouwers weten alles van snaren, en een goede vioolbouwer adviseert je graag in deze, en zal je dan ook niet meteen een dure viool aansmeren.
   
 6. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Dat dacht ik eerst ook! Heb de snaren ook veranderd en de #c bleef schel, ook duurdere hars gekocht(petz vienna) maar helaas. Mijn gebrek aan ervaring staat helaas ook in de weg,
  Ik heb ook online gekeken bij goedkopere waar een speel filmpje bijzat

  [website op verzoek verwijderd]

  En ja voor mij, ik hoor niet veel verschil tussen andere violen het legt natuurlijk ook voor een groot deel aan de speler. Er zit gelukkig geen haast bij :)
   
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Die Harald Lorenz 4 heb ik ook in mijn verzameling, ik heb er nog de volle prijs voor betaald. Maar het is een fijne en goede viool. Heeft een mooie klank en is ook heel mooi om te zien en degelijk gebouwd, het kan een vriendje voor je leven worden.
  Ik heb geen aandelen bij NoName#2, maar het is een goed en degelijk bedrijf.
   
 8. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Interessant Tobias dank u voor uw ervaring met het instrument!
  Ik heb deze ook op haar site gezien

  [website op verzoek verwijderd]

  Zo mooi ook om te zien! Maar door de prijzen van beide instrumenten ga ik twijfelen. Mijn huur instrument is zelfs bijna 2 keer zo duur als beide en klinkt schel en niet warm dus ik kan niet geloven dat een instrument voor de helft van de prijs beter zou zijn. Jammer is mijn gebrek aan ervaring. Ik zal naar eerlijk zijn ik hoor niet echt verschil tussen de harald Lorenz en de guarneri hierboven gelinkt. :(:(:(
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.323
  Homepage:
  Dat vind ik geen goed advies! Niet zomaar een stapel gaan verplaatsen, dat is specialistenwerk.
  Het verplaatsen van de stapel heeft zeker invloed op de klank, maar niet alleen voor één snaar. Meestal verandert de klank van alle snaren. Het is ook maar de vraag of het er beter van wordt, want als de stapel op de optimale plek staat met de juiste spanning, valt er geen 'winst' meer te behalen. Maar absoluut niet zelf gaan doen!

  Ja, in sommige gevallen wel ja, maar lang niet altijd. Je kunt de klank met snaren beperkt beïnvloeden en dan moet je het verschil ook nog horen. Die 'handgrepen' zijn daarom zeer schaars en hebben vaak niet het gewenste resultaat.

  Je speelt nog niet zo lang en je eisen die je aan het instrument wilt stellen kunnen zich nog wijzigen.
  Ik denk dat je beter nog kunt wachten met het aanschaffen van een permanent instrument. Mogelijk dat je wel een andere huurviool kunt krijgen? Probeer ook eens een altviool want ik bespeur toch een bepaalde liefde voor een warme donkerbruine klank.

  Succes met je zoektocht.
   
 10. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Nee echt geen altviool of cello voor mij, ik vind ze wel mooi daar niet van! maar. . Die hebben het 'hoge gezang' wat de viool heeft dus niet. Echt het emotionele erin vind ik dat. Ik bedoel niet dat ik de hoge klanken niet mooi vind anders hield ik natuurlijk niet van de viool :D maar sommigen noten zijn zo schel bij mijn viool dat mijn oren er van gaan kloppen, daardoor ben ik dus op zoek naar een viool zonder scherpe/schel geluid en het tegenovergestelde van dat lijkt me een warme/diepe klank? Weet zelf niet echt hoe ik het moet noemen. Mijn verlangen naar een eigen viool is ook dat ik me echt wil gaan hechten aan het instrument. een echte 'reis' maken met mijn viool van beginner naar gemiddeld. Daarom vind ik het ook zo jammer dat mijn eerste viool zo is, want ik heb er eigenlijk al een hele reis meegemaakt. Mijn allereerste viool les etc, klinkt mtisschien raar :p
   
 11. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Als je een rubberen dempertje hebt kan je dat op je kam zetten. Als je geen dempertje hebt kan je er één kopen voor een luttel bedrag. Ik heb beginners zien opbloeien als ze dat op de kam hadden gezet. De viool klinkt mooi zacht en teder, en opeens ben je een betere violist voor je gevoel. Je wordt weer vrolijk en je gaat van je viool houden. Ook als je wat beter gaat spelen klinkt het veel fijner in huis met zo'n dingetje erop. En ook je huisgenoten zijn je dankbaar en worden weer vrolijk en blij en zullen tegen je zeggen, ja speel nog eens een stukje Fiona, kortom feest in de tent.
   
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Nee hoor, ik vind het niet raar. Je wilt gewoon muzikaal optrekken met een vast maatje die echt van jou is. Je maakt natuurlijk wel een soort geschiedenis door vanaf het eerste begin (eerste les) en je gaat daarna steeds meer op die viool kunnen, die viool gaat steeds mooier voor je zingen.

  Ik heb enorme mazzel gehad: ik kreeg een huurcello mee waarmee ik mijn eerste les in ben gegaan. Die cello is (en was dus toen ook al) een heel fijne en goede cello en in de prijsklasse waarin jij ook op zoek bent. Kort en goed: na een maand had ik na overleg met mijn leraar die cello gekocht. Ik speel er nog steeds op. Kijk, als je de mazzel hebt zo'n instrument in de schoot geworpen te krijgen, hoef je alleen maar toe te happen.:)

  Maar jij gaat jouw 'makker' ook nog vinden. Het advies van @Oosterhof Vioolbouw vind ik overigens wel een hele goede: probeer een huurinstrument te krijgen die fijner voor je klinkt en wacht even met die permanente, tenzij natuurlijk dat andere huurinstrument 'een schot in de roos' blijkt te zijn.
   
 13. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Ik ben het bijna nooit met je oneens Marcelita, maar een huurinstrument is niks. Je moet een eigen instrument hebben. Niet te voorzichtig zijn in het leven, gewoon in het diepe springen en hup een eigen instrument kopen. Ik heb in mijn leven nog nooit een instrument gehuurd. Een huis huur je of misschien een auto, maar geen viool. Een viool huur je voor kinderen die er nog uitgroeien, maar niet als je op een hele viool kan spelen.
   
 14. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  537
  Net als Marcelita en Frits zou ik adviseren een viool eerst te huren, dan kun je wat langer proberen of hij bevalt, of als dat niet kan overleggen of je hem bijv. 2 weken op proef mee kunt nemen. Een jaar les is nog heel kort en het is in het begin best lastig om verschil binnen een prijsklasse te bemerken, zeker als je niet op veel verschillende instrumenten langer hebt kunnen spelen.

  Zelf heb ik het geluk les te hebben van een cellist die ook instrumenten restaureert en verkoopt. Ik studeer vrijwel dagelijks bij hem en krijg dan weleens de "opdracht" op een aantal nieuw binnengekomen cello's te spelen en te laten weten wat ik merk. Ook ben ik al een paar keer met hem mee geweest naar een veiling en probeer dan alle cello's uit. Heel leerzaam! Maar ik kan me nog goed herinneren dat ik in het begin nauwelijks verschil merkte en ook dat het niet uit leek te maken met welke strijkstok ik speelde, terwijl ik nu een heel duidelijke voorkeur voor bepaalde stokken heb. Ik denk daarom dat het heel nuttig is om te kijken of je wat langer op een viool kunt spelen en ook vooral rustig in je eigen omgeving voordat je besluit hem te kopen.
   
 15. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Alhoewel ik het wel begrijp dat huur word geadviseerd, wil ik toch snel mijn eigen aanschaffen. De kans dat ik met viool ophoud is 0, ik ben al zolang ik me kan herinneren dol op de viool. Ik merk ook dat ik steeds beter word. Wat motiverend werkt! :D

  Ik moet zeggen dat ik wel (heel) wat gevoeliger ben dan de gemiddelde persoon. Ik heb er nu al moeite mee.. met het idee deze viool weg te doen n puur door wat we samen hebben meegemaakt. Het is een veel gebruikte studentenviool. Eigenlijk vind ik het zielig dat hij maar niet gekocht word. Maar ik kan hem helaas door opgenoemd reden niet houden. Als ik genoeg geld had gehad had ik hem gekocht alleen al puur aan onze herinneringen, naar daar vind ik 1000 euro een te groot bedrag voor.

  Daarom wil ik ook aan de ene kant niet nog een half jaar met deze viool rond sjouwen. Ik vind het steeds moeilijker om hem weg te doen.

  Ik klink nu als een gekke maar ja!

  Maar ik geef toe dat mijn weinig ervaring deze reis zeer belemmert helaas. Kan misschien is langsgaan voor de huur van een andere viool ja.
   
  Deanone vindt dit leuk.
 16. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  537
  Je kunt een viool natuurlijk huren met het idee hem te kopen als hij blijft bevallen. Of gewoon kopen en weer verkopen als je toch een ander wil, al zal dat je dan misschien zwaar vallen.

  Zo gek vind ik het trouwens niet dat je je hecht hoor! Ik denk dat er hier wel meer rondlopen die dat hebben, toch Tobias? Ik ben ook behoorlijk gehecht aan mijn cello. Ik heb hem bij mijn leraar uitgezocht uit heel veel cello's. Toen ik hem gekozen had, merkte mijn leraar tevreden op dat ik een goede smaak had. Dit bleek de cello te zijn waar hij zelf op speelde als hij een concert had waarvoor er microfoons aan de cello gehangen moesten worden, iets wat hij niet aan zijn echt oude cello doet. Hij vond het geen probleem hem toch aan mij te verkopen, hij had ook wel andere cello's die hij daarvoor kon gebruiken. Buiten dat ik deze cello natuurlijk gekozen had om zijn klank en speelgemak, maakt het feit dat hij deze cello ook gekozen had om op te spelen, hem voor mij wel specialer. Er is nog een andere cello die ik graag zou willen kopen, een hele mooie van ruim 200 jaar oud. Als hij hem een keer wil verkopen, mag ik hem kopen. Maar dan ga ik nog steeds niet de cello die ik nu heb verkopen, daar ben ik teveel aan gehecht en bovendien wil ik die andere niet meenemen naar orkesten, dus ik begrijp je wel...
   
 17. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Een viool is geen hondje Fiona, een viool heeft geen verdriet als je hem wegdoet. Maar wij kunnen ons soms hechten aan dingen door herinnering en ik begrijp dat je dat hebt met je huurviool. Maar een viool is maar gewoon een stukje hout zonder ziel of gevoel. Het is zelfs zo als ik het koud zou hebben en geen brandstof had, dat ik dan lekker mijn violen aan zou steken om me aan hun vuur te verwarmen. Maar al zou ik sterven van de honger mijn hondje nooit zou ik nooit opeten natuurlijk.
   
  Geert vindt dit leuk.
 18. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Ik ben vegetariër, anders zou ik mijn hondje zo opeten. ;)
  Maar mijn viool, daar blijf je van af!
  (Ik zou de gitaar van mijn man pakken trouwens, die brandt langer.)
   
  Tobias vindt dit leuk.
 19. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Ja dat zou ook mijn advies zijn. Probeer een andere, betere huurviool te pakken te krijgen, eventueel bij een andere vioolbouwer. Je speelt nog maar een jaar. Blijft nog twee jaar op een huurviool spelen tot je wat meer gevorderd bent en zoek dan een viool uit die helemaal bij je past.
  En inderdaad, altviool kan over twee jaar (als je ook al wat in positie kan spelen) voor jou zeker ook een leuke uitbreiding worden.
   
 20. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Als ik echt zou willen uitbreiden zou ik dan liever voor een cello gaan. Of Harp! Maar ja beetje moeilijk meenemen op de fiets ;)
  Ik zal anders kijken of ik een andere kan huren. Ik heb net vorige maand al de huur voor het komende half jaar betaald. Ik weet ook dat de viool niet echt leeft of een ziel heeft (voor zover wij weten :D ;).) maar ik hecht me eraan haha ik moet er niet aandenken om 3 jaar op een instrument te hebben gespeeld en hem dan voorgoed te verlaten.
   

Deel Deze Pagina