fiddle spelen

Discussie in 'Viool' gestart door fiddler2007, 18 aug 2009.

  1. fiddler2007

    fiddler2007 fiddler2007

    Lid geworden:
    6 okt 2007
    Berichten:
    57
    Al lezende in deze forumrubriek vraag me af of er hier ook geinteresseerden te vinden zijn met name in het spelen van "fiddle". Daar bedoel ik mee Kelties-Iers-Schotse muziek, Quibecois, Cajun, Bluegrass of Old Time Country en Noorse muziek, en de andere vereisten daarvoor. Zoals bijvoorbeeld het wat om de melodie heen improviserende "uit je hoofd" spelen. Daarnaast de benodigde technische zaken zoals de tochwel verschillende strijktechniek ten behoeve van de dansbare groove van fiddletunes, en de aanpassingen van een voor klassiek afgestelde viool zoals vlakkere brug/kam, stalen snaren, een meestal metalen staartstuk met 4 of 5 fijnstemmers, of stemsleutels met ingebouwd tandwielsysteemen. Meningen? Of misschien eens samenspelen in de regio Den Haag? ... F
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    'Stemsleutels met ingebouwd tandwielsysteem', zijn in een andere 'thread' al aan de orde geweest. Die heten daar heel anders. Ga eens de zoekfunctie proberen dan vind je vast ook heel veel andere nuttige informatie.

    Frits
     
  3. Rebecspeelster

    Rebecspeelster

    Lid geworden:
    17 sep 2008
    Berichten:
    226
    Interesse in Noorse muziek heb ik zeker. Als je daar eventueel wat suggesties voor hebt, houd ik me zeker aanbevolen. Het improviserende aspect is iets dat bij mij pas "wakker" werd toen ik me aan een rebec ging wagen. Voor een rebec is niks specifieks geschreven in de zin zoals je dat gewend bent voor bijvoorbeeld viool. Je moet zelf aan de gang om bestaande stukken (meestal middeleeuws en renaissance) zo te bewerken dat ze speelbaar worden. Mijn man heeft een "dudey", een renaissance doedelzak met 3 bourdons die evenals de snaren van mijn rebec in D gestemd is maar dan een oktaaf lager. Samenspel tussen deze twee op elkaar afgestemde instrumenten geeft een vrij volle klank en veel improvisatie-mogelijkheden alhoewel je wat toonsoorten betreft beperkt bent.
     
  4. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Hi Fiddler,

    Heb je voor de 'klassiek geschoolden' onder ons (die totaal niet kunnen improviseren etc) een paar tips voor fiddle boeken?

    Ik weet er wel een paar, maar vaak wordt van de bestaande boeken gezegd dat het niet authentiek is.
     
  5. fiddler2007

    fiddler2007 fiddler2007

    Lid geworden:
    6 okt 2007
    Berichten:
    57
    Hallo NoName#2

    Fiddle spelen is nogal anders dan puur klassiek violeren. Als ik aan "klassiekers" les geef probeer ik twee dingen uit te leggen die eigenlijk wezenlijk anders zijn: Improviserend rondom een rode draad van de meest kenmerkende noten van een melodietje spelen, al dan niet virtuoos. En nog belangrijker een ten dienste van het dansbare groove ritme totaal andere strijktechniek.

    Een uitzonderlijk goed boek met de "korrekte" versies van veel populaire tunes is the Fiddler's Fakebook, Oak publications:
    [​IMG]

    - Er is ook veel te vinden op Iers en Keltisch gebied, en de specifieke strijk en pizzicato effecten zoals "long and short roll" bij de meer fiddle specialistische boeken. Zie om te beginnen RrQJqUywAfY[/media]]irish fiddling

    - Daarnaast zijn er zijn veel tips te vinden ook op YouTube, voorbeeld: david bragger. Ook zijn sites zoals fiddle hub en fiddle hangout zeer de moeite met tips voor gevorderden.

    Groet, Nout
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  6. Zai

    Zai

    Lid geworden:
    28 okt 2005
    Berichten:
    39
    NoName#2, boeken zijn als het over fiddle spelen gaat een stuk minder bruikbaar dan luistervoorbeelden, als je tunes wilt leren spelen is het veel luisteren waardevoller dan een goed boek. Fakeboek is een leuke uitgave, maar er zit geen cd bij, dus is het zaak om op internet (er is veel op youtube) wat verschillende uitvoeringen van een tune te beluisteren om echt een idee te krijgen van hoe die deun nou werkelijk klinkt (en dat is dus bij lange na niet zo eenduidig als bij klasieke muziek).

    Nout, als je ooit perongeluk een weekendje Texel doet, geef ff een seintje, dan kunnen we misschien wat afspreken om samen wat deuntjes doen :)
     
  7. fiddler2007

    fiddler2007 fiddler2007

    Lid geworden:
    6 okt 2007
    Berichten:
    57
    Texel, prachtig, maar ik kom er helaas eigenlijk nooit meer, vroeger wel eens met bandjes voor schoolconcerten en optredentjes ... maar als ik weer es ga: stuur ff wat info (prive?), dan stop ik e.a. in mijn adressenboek. Nout
     

Deel Deze Pagina