Gehoor beschermen

Discussie in 'Viool' gestart door Saga, 20 okt 2024.

?

Gehoorbescherming is nodig tijdens studeren

Peiling gesloten op 19 nov 2024.
  1. Ja, middels viool dempen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Ja, oordopjes dragen

    25,0%
  3. Nee niet nodig

    75,0%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. Saga

    Saga

    Lid geworden:
    8 okt 2023
    Berichten:
    21
    Nodig ?
     
  2. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.727
    Mooi onderwerp.

    Zelf gebruik ik een aantal maanden gehoor beschermende dopjes.

    Ik heb (mede door diabetes 2) last van tinnitus, wat redelijk mee valt, daarentegen heb ik wel heel veel last van een overgevoeligheid, vooral aan mijn rechter oor voor bepaalde frequenties, toonhoogtes.

    Heel lastig als je kleikinderen juist op die frequenties zitten met hun piepstemmetjes. De i, a, o, u- klanken galmen dan ook mijn gehoor binnen.
    Opa klinkt voor mij als: Opaaaaaaaaa. De koters kunnen er niets aan doen en zijn enthousiast. Mijn oren…

    Niet dat ik veel speel maar ook bij het strijken gebruik ik liever oordopjes, ik heb ze van alpine.eu, gewoon siliconen oor condoompjes met uitwisselbare demping plug in dingetjes. Ze gaan van 17 tot 22 dB demping.
     
    Saga vindt dit leuk.
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.390
    Homepage:
    Oordopjes nodig tijdens studeren was de vraag.
    Maar als ik aan studeren denk in orkestverband, hangt het er van af waar je als strijker zit. Zo kunnen cellisten en alten op een plaats zitten die nét voor de koperblazers zit. Dan kun je daar behoorlijk last van hebben. Zit je op de laatste lessenaar van de violisten dan kan dat ook spelen (houtblazers).
    Er zijn er ook die hun buren niet tot last willen zijn en een zogeheten hoteldemper op de kam plaatsen. Mijn ervaring met dempers is dat je er heel snel aan went en wanneer je de demper verwijdert is het geluid wat er dan uitkomt zeker de eerste vijf minuten, erg hard.
     
    Saga vindt dit leuk.
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.147
    Homepage:
    Oordopjes zijn alleen nodig als je repeteert in een orkest. Dus samen. Onderschat niet wat je oren te verduren krijgen, dus ik denk dan ook niet dat je plaats in het orkest veel uitmaakt. De acoustiek van de zaal/ruimte zorgt wel dat alles binnenkomt, tenzij er zware velours gordijnen hangen die een groot oppervlakte dempen (bij gesloten gordijnen). Dan heb je als orkest overigens weer een ander probleem.
     
    Saga vindt dit leuk.
  5. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    95
    Ik herken als cellist het probleem, ik zit veelal in de buurt van het hard koper (trombone, trompet). Ik heb wel oordoppen (op maat, alpine). Geweldig bij concerten, maar als ik ze in het orkest gebruik door hoor ik mijn eigen instrument niet, lastig probleem. Want ook aangepaste filter levert onvoldoende op. Ik weet dus nog niet de oplossing. Wie wel?
     
  6. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    466
    Voor op bouwwerven, fabrieken of andere omgevingen met veel schadelijk geluid heb je gehoorsbeschermende oordoppen met een receiver (van bijvoorbeeld isotunes) waardoor je ze kan verbinden met een gerichte microfoon, ik heb geen idee van de geluidskwaliteit of de "lag" maar vraag me af of er niets gelijkaardig bestaat voor muzikanten. Voor pop/rock optredens is een in ear monitor in elk geval wel standaard, dat is natuurlijk wel nog net iets anders.
     
  7. Saffier

    Saffier

    Lid geworden:
    15 mrt 2012
    Berichten:
    29
    In het orkest gebruik ik op maat gemaakte oordoppen met het zwaarste muziekfilter. Mijn eigen instrument (viool) kan ik goed horen. Als er zacht naast mij gepraat word, is het weleens lastig om te verstaan. Wat ik fijn vind aan deze vorm van gehoorbescherming is dat er ook veel "ruis" wegvalt.
     
  8. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    777
    Ik zou ook eigenlijk op maat gemaakte oordoppen moeten dragen. Heb altijd oordoppen in m'n broekzak en speel al jaren met Pluggerz oordoppen zowel in orkest als wanneer ik thuis studeer en maak ze soms nat of duw ze wat dieper om meer demping te krijgen. Ik weet eigenlijk niet eens hoe mijn viool klinkt zonder oordoppen behalve dan van de opnames die ik met m'n pianiste maak. Mijn pianiste vind dat ik dubbelgrepen te hard speel maar dat komt omdat je soms niet 2 snaren tegelijkertijd aanstrijkt door een verkeerde hoek en dat probeer ik dan te compenseren door harder te douwen op m'n strijkstok en dan doet ze haar vingers in haar oren. Verder is het ook zo dat dubbelgrepen lastiger zuiver te spelen zijn wat ook een reden kan zijn van haar poging tot gehoorbescherming. Ik probeer nu dubbelgrepen wat zachter aan te strijken en omdat dat 2 snaren of meer zijn klinken ze om die reden al wat harder. Voordeel is dat je alles zachter hoort in een orkest en omdat je linkeroor vlak bij je viool zit hoor je jezelf altijd goed anders dan bij een klarinet die van zich afblaast naar beneden. Je kan je linkeroor ook kantelen naar links op je kinnebak en dan hoor je je viool altijd goed.
    Als ik voor 10 uur 's ochtends of na 24 uur 's nachts studeer, en m'n bovenbuurvrouw niet wil storen, gebruik ik een metalen hoteldemper en dan zijn de oordoppen niet nodig. Wel is er het risico dat je de demper met je strijkstok aantikt zoals ik vroeger eens heb gehad met een houten demper waardoor m'n kam omviel en m'n snaren op de toets kwamen. In een orkest heb ik een dropje als demper die lager zit. Nog beter zou zijn zo'n bruine schuifdemper die je sneller op en af kan zetten omdat je soms weinig tijd heb voor een demper op- of afzetten net als je soms 1 maat de tijd hebt om bij een VS (Volti Subito) snel om te slaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/V.s._(muziek) Ik pas dan wel eens de bladmuziek aan met na een halve pagina omslaan of een loze pagina met genoeg omslatijd in paint zodat je wel normaal kan omslaan en andere orkestleden gebruiken dan vaak ook mijn bladomslavriendelijke versie.
     

Deel Deze Pagina