Geluid dempen

Discussie in 'Viool' gestart door Yacintje, 1 okt 2020.

 1. Yacintje

  Yacintje

  Lid geworden:
  30 sep 2020
  Berichten:
  5
  Ik heb een redelijk nette 2e hands viool. Deze kon ik voor een vriendenprijs overnemen van een kennis van een goede vriendin. De viool was door deze kennis geërfd van haar zus, aangezien zij zelf niet speelt en daaraan geen behoefte had mocht ik deze van haar hebben.
  Ik ben er ook al mee langs de snaarinstrumenten winkel geweest waar de viool even gecheckt is en er is gelijk een set nieuwe snaren opgezet voor me.

  Ook ben ik al één maal bij een docent geweest om kennis te maken. Ik zal alleen niet heel vaak les kunnen hebben, aangezien mijn budget niet erg ruim is dankzij de corona crisis.
  Ik plan nu dus losse lessen in, en zat dan te denken aan 1x per 3 of 4 weken en daarnaast heb ik ook een vriendin met redelijk wat ervaring die me aanbood te helpen, en natuurlijk daarnaast gewoon zelf heel veel oefenen.

  Over oefenen gesproken, ik woon in een hele gehorige flat en ook is mijn vriend heel erg overgevoelig voor geluid. Waardoor hij na de 1e dag al niet meer wilde dat ik oefende als hij thuis is, door corona is hij nu ook voltijd thuis... Dus kwam hij aan met een elektrische "stille" viool als verrassing, echter is deze niet veel minder luid dan mijn viool... Nu wil ik minimaal 1x per dag 30 min kunnen spelen, en eigenlijk het liefste nog wel meer... Wat zouden jullie mij adviseren? Ik zag online al verschillende dempers, maar vroeg me af of er nog meer opties zijn die het geluid redelijk goed dempen...
  En geeft het met zo'n demper dan geen vervormingen qua klank/toon?? Het zag er namelijk toch best zwaar uit zeg maar, zeker als het flink moet dempen...
   
 2. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.468
  Je kan er een hoteldemper op doen, dan kan je gewoon oefenen en heeft niemand er last van.
   
 3. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  480
  Zoals Tobias al zei kun je een hoteldemper gebruiken, maar dat heeft wel hele grote invloed op de klank. Vooral als beginner lijkt me dat niet gewenst. Kun je niet een alternatieve oefenruimte vinden ergens?
   
 4. Yacintje

  Yacintje

  Lid geworden:
  30 sep 2020
  Berichten:
  5
  Met hoeveel % verminderd het geluid met zo'n hoteldemper? Of is die ook te krijgen in verschillende sterktes? Zo ja, welke kan ik dan het beste gaan gebruiken? het moet zo goed mogelijk dempen vind mijn vriend, maar ik wil niet dat het mijn voortgang in de weg zit exc. Ik moet natuurlijk ook zelf wel nog kunnen merken wat ik doe...
   
 5. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.171
  Homepage:
  Hoi Yacintje,

  Jee, wat een hindernissen voor jou. Een elektrische stille viool ligt toch ook wel anders op je schouder, tenminste, dat is mijn ervaring. Voelt niet zoals mijn akoestische en dat is ook niet fijn.
  En een hoteldemper dempt niet meer als die stille viool. Ik denk dat het volume vergelijkbaar is, of misschien is het met een hoteldemper nog wel net iets sterker.

  Ik zou inderdaad op zoek gaan naar een oefenruimte buiten de deur. Mag je niet bij je vriendin oefenen?

  Ik heb leerlingen in mijn klas gehad die heel overgevoelig waren voor geluid. Die hadden een speciale koptelefoon. Is dat voor jouw vriend niet fijn? En dat jullie dan gewoon goede afspraken maken over wanneer je oefent...

  Succes....
   
 6. Yacintje

  Yacintje

  Lid geworden:
  30 sep 2020
  Berichten:
  5
  Nee jammer genoeg niet zonder heel veel rotsooi te moetten maken, maar ik ga dan vanavond een poging doen om de schuur leeg genoeg te halen zodat ik er netjes kan spelen.
  zou het als nog handig zijn ook de optie te hebben om te kunnen dempen als ik wel een keer boven in de woonkamer wil spelen als mijn vriend er is, of als de buren komen klagen want al mijn directe buren werken tegenwoordig thuis...
   
  zapling vindt dit leuk.
 7. Yacintje

  Yacintje

  Lid geworden:
  30 sep 2020
  Berichten:
  5
  Dank U, een noise canceling koptelefoon kan ik inderdaad ook nog wel proberen, alleen zit hij dan vast aan een draadje.

  Ik vind het niet een enorm grote hinder tot nu toe, op de gevoeligheid van mijn vriend na, maar dat trekt ook hopelijk wel weer bij als ik straks wat beter heb leren spelen en ik wilde dit ook al zo lang dat ik nu alleen maar blij kan zijn dat ik het nu waar kan maken! Een beetje moeite doen is t zeker waard, ik zal ook vast niet wonderbaarlijk uit t niets super goed zijn, en zal dus vast flink wat interessante struggles tegenkomen...
  Ik was dan ook al mentaal voorbereid. :p

  Eb wat de elektriche viool betreft, ik heb nu gewoon de luxe om te kunnen kiezen...

  Dat kan nog wel eens voor grappige situaties gaan zorgen denk ik, want stil zitten is iets wat hij niet bepaald kan. Haha...
   
 8. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.171
  Homepage:
  Mmm....
  Ben zelf bezig met een aardig pittig stuk. Steeds hetzelfde loopje oefenen, want ik heb 'm nog steeds niet lekker en ik ben aan het puzzelen geweest met vingerzettingen....
  Ik denk dat het fijn is een goede oplossing te vinden...
   
 9. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Hey Yacintje, welkom. Ik ben ook net begonnen en wilde ook mijn buren niet te hard storen. Eerst kocht ik een rubber coated metal mute van Artino, deze dempt echt heel fel. Alleen verlies je behoorlijk wat klank zo. Recent schafte ik twee nieuwe dempers aan: een houten drietand, deze bewaart veel van de klank en vind hem zeer goed helpen qua intoneren - je hoort met deze makkelijk of het juist zit , kan dat niet goed verklaren waarom maar zo ervaar ik het. Dan heb ik nu ook een rubberen demper, deze dempt meer dan die metalen, meer dan de houten lijkt me en veel originele klank blijft behouden. Ik wissel af, die metalen durf ik in de ochtend voor acht uur gebruiken of na 22 u. De rubberen is ideaal om gewoon te oefenen met nog veel klank maar gewoon zachter. Zo een rubberen ga je heel blij mee zijn denk ik. Succes en laat even weten hoe het bevalt.
   
 10. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.003
  Een nieuwe vriend is natuurlijk ook nog denkbaar ................. ;)
   
  Tobias vindt dit leuk.
 11. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.171
  Homepage:
  Kies er dan meteen één die cello speelt, of piano.........
   
  Satch, Oosterhof Vioolbouw en Tobias vinden dit leuk.
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.028
  Homepage:
  Best wel lastig probleem! Koptelefoon voor je vriend lijkt mij ook het beste.
  Het probleem van electrische strijkinstrumenten is dat je er eigenlijk niet goed op leert strijken. Voor oefenen met intoneren is het wel goed bruikbaar. Goed leren strijken is echter zo belangrijk, dat een acoustisch instrument vanaf het begin verre is te prefereren boven een electrisch. Mijn e-cello had ik dan ook niet vanaf het begin.

  Mijn electrische cello is niet totaal stil als de versterker er niet op zit, maar het geluid komt de kamer niet uit bij gesloten deur. De kamer is dan nog niet eens speciaal voorzien van dempende materialen. Die heb ik hier niet nodig.
  Zware fluwelen gordijnen en kamerbreed tapijt met misschien nog een isolerend laagje daaronder, kunnen behoorlijk veel geluid opslurpen. Er zijn nog meer acoustische aanpassingen te bedenken die nog ingrijpender zijn: kartonnen eierdozen als wandbedekking, zóó gezellig ook!o_O:eek:
  Een demper op je strijkinstrument is niet heel geslaagd, maar ik denk dat dat bij het leren strijken minder slecht is dan als je veel op een electrisch instrument oefent in de beginfase (en wellicht ook voorbij de beginfase!!!)
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 13. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Hey dat zijn leuke tips! Ik kan dat in de slaapkamer proberen.
   
 14. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Ik weet niet of je ondertussen al een oplossing had gevonden maar ik heb sinds kort thuis een noise canceling headset en oortjes beide van Sony (WH1000-xm4 en WF1000-xm4) en kan zeggen dat deze het geluid van een viool slechts zeer beperkt dempen. deze zijn vooral goed in midrange tonen maar hebben het duidelijk moeilijk met het brede register van de viool. als je echt alle omgevingsgeluid wil blokken ben je best met een set oordopjes zoals de apple earpods in combinatie met industriële oorbeschermers zoals een 3M PELTOR X5A Ear Defender maar of je je vriend zo ver zal krijgen is een andere vraag ;).
   
  zapling vindt dit leuk.
 15. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  300
  Gewone oorpluggen (mijn favoriet zijn de zachte van Bilsom, ik gebruik ze tegen mijn snurkende meneer) voor je vriend? En afspraken over wanneer je wél gewoon voluit mag spelen, spreek een tijdstip af :)
   
 16. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.670
  Homepage:
  Ik zou gaan verhuizen. Een vrijstaande woning midden op de akkers. Ze zijn er wel die huizen, maar ja verder heb je dan ook niets. Voor een schroefje moet je 20km rijden om maar te zwijgen van de wekelijkse boodschappen.
  Maar.... je kunt dan wel voluit spelen!!
   
 17. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.375
  Ja, de dempers zijn er in verschillende sterktes. Kijk eens bij een vioolbouwer of webwinkel met vioolartikelen. De hotelsourdine, die het meest dempt, is er meestal in 2 soorten. Iets opener of forse demping. Soms blijft er van het geluid toch iets moois over.

  (Met begrip voor vriend: ik heb ook zo'n gehoor (maar speel wel)).
   

Deel Deze Pagina