Goedkope viool gekocht? Valt hij tegen? Kom in mijn filmpje!

Discussie in 'Aangeboden' gestart door NoName#2, 28 feb 2011.

 1. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Heb je een zeer goedkope viool gekocht op internet? Valt deze enorm tegen? Behoed dan andere mensen voor zo'n miskoop en werk mee aan mijn filmpje!

  Ik wil een filmpje maken om mensen te behoeden voor het kopen van een slechte goedkope viool, die enorm tegenvalt. Ik wil mensen laten zien waar ze bij de koop op moeten letten en hoe ze het verschil zien tussen brandhout en een verantwoorde viool. Zo wil ik ervoor zorgen dat ze meer genieten van het musiceren en geld besparen.

  Interesse? Mail naar [e-mail op verzoek verwijderd]
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Het streven is lovenswaardig. Maar wie gaat er nu met zijn miskoop van de maand in het openbaar een rol spelen in een filmpje? Men schaamt zich dood dat men in de val is getrapt. Bovendien: is iemand die zelf ook nogal goedkope violen verkoopt en in het verleden nog veel goedkopere verkocht nu wel de aangewezen persoon om zo'n filmpje te (laten) maken?
  Ik adviseer klanten die mij zo'n stuk ellende laten zien om het terug te brengen naar de verkoper met een beroep op het teruggave-recht bij kopen op afstand of op wanprestatie (er is beloofd een viool te leveren maar men kreeg iets onbespeelbaars) Niet in alle gevallen lukt het om het aanschafbedrag terug te krijgen, maar helemaal kansloos is het zeker niet en wellicht ook komt de internethandelaar in kwestie tot inkeer en gaat hij weer grasmaaiers of drumstellen verkopen, zodat het mes aan twee zijden snijdt.
   
 3. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Wat de motivatie van zo iemand is om in het filmpje te figureren kan verschillend zijn. Het is in elk geval een leerzame ervaring.

  Zoals je zegt belooft een dergelijke aanbieder (dozenschuiver) iets wat hij niet waar kan maken. Daarom denk ik dat het geen schande is als een leek in de val loopt en zich dus ook niet hoeft te schamen om in het filmpje te figureren. Behapbare informatie over de werkelijke verschillen is namelijk niet verkrijgbaar. Dat is waarom ik denk dat het nodig is dit filmpje te maken.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Behapbare informatie:
  http://bertboonvioolbouw.nl/index.php?page=aanschafwijzer
  en in .pdf: http://bbviolins.nl/aanschaftips.pdf
  Wanneer het filmpje algemeen blijft en niet alleen naar NoName#2's eigen toko gaat verwijzen zal ik er met plezier een link naar opnemen ;)
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  De door Bert gegeven link naar zijn ‘aanschafwijzer’ vind ik meer een aansporing aan aspirant kopers om vooral geen instrument aan te schaffen via Marktplaats, E-Bay, veiling of particulier maar bij een vioolbouwer. Ook in de ‘aanschaftips’ vind ik geen bewijsvoering over welk aspect een viool slecht of goed maakt.
  Wanneer ik het idee van NoName#2 lees, verwacht ik –en ik hoop dat ik dat mág verwachten- aan de weet te komen, wat nu een heel slecht instrument is en wat een alleszins redelijke voor een bepaalde prijs. Als vioolbouwer heb ik daar natuurlijk best een bepaalde mening en opvatting over, maar ik zou toch ook graag weten waarom zíj dat vindt en hoe ze dat dan duidelijk gaat maken. Daarbij hoop ik dat ze dat kan staven met voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de klank van een goed instrument vergelijken met die van een pruts geval. Ik denk dat zoiets niet alleen een behoorlijke klus is om in een filmpje te krijgen, maar je ook dwingt tot nadenken en formuleren waar de kwaliteit dan in zit. Dat is andere koek dan een algemeen verhaal neerzetten over waar koop je een instrument het beste, zoals Bert doet. De meeste lezers zullen zich overigens prima kunnen vinden in de bewering, dat je bij een vioolbouwer het beste uit bent, zeker wanneer je dat vergelijkt met een muziekwinkel die naast ‘violen’ ook drumstellen verkoopt, maar ik verwacht iets anders van het idee van NoName#2. Ik hoop alleen dat ik niet teleurgesteld word.

  Frits
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Het lijkt mij eigenlijk onmogelijk om in een filmpje van een paar minuten (want wie gaat er naar iets kijken van een half uur?) alles aan de orde te krijgen wat een prutsding onderscheidt van iets redelijks en dan van de koper in spé te vragen of hij het verschil wel kan zien tussen een te hoog bovenzadel en een goed afgewerkt exemplaar, prikkeldraadsnaren en goede snaren, een kam van klompenhout en een van esdoorn, een stapel die er met een koevoet is ingezet en een die volgens de regelen der kunst is ingezet etc. etc etc.
  In mijn ervaring ziet het ongeoefende oog het verschil gewoon niet en is dat al helemaal niet te leren in een you-tube filmpje.
  Bovendien heeft de impulsieve argeloze koper vaak eerst al een prutsding gekocht voordat blijkt dat hij er niets mee kan en pas daarna wordt er uitgezocht waarom.
  Wie geen gebruik wil maken van de diensten van de vioolbouwer op dit gebied, moet het vooral zelf maar weten maar moet dan ook later niet gaan zeuren, hoewel: een glansrol in NoName#2's filmpje is natuurlijk ook wel een "kick voor je ego"

  Rest alleen het advies:
  1. zoek een leraar
  2. ga als beginner naar een vioolbouwer en huur daar voor een bescheiden bedrag een viool die goed bespeelbaar is; de viooldocent weet wel een adres
  3 koop pas iets wanneer je een beter onderscheidingsvermogen hebt en zelf enigszins kunt oordelen over kwaliteitsaspecten

  Maar dat was al lang bekend.
   
 7. fiddler2007

  fiddler2007 fiddler2007

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  57
  Oef, onze toegewijde Bert Boon gaat hier wel even Strak door de Bocht ... rubbersporen op de stoeprand. Gele kaart?

  NB ik heb onlangs de naam "zijkersforum" wel eens over deze eigenlijk best wel nuttige site horen noemen, hoe zou dat komen? Dit van een zeer gerenomeerde "strijker", die ik echter hier maar even niet zal noemen. - F
   
 8. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  776
  Wees dan ook zo mans om de naam te zeggen. Wat is trouwens een zijker? Of bedoel je zeiker?
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Jammer dat we de naam van deze "gerenommeerde strijker" niet mogen vernemen. Zo blijven we weer in de roddel en ongedocumenteerde verdachtmakingensfeer.
  Maar ja, een bekend gezegde luidt dan ook "strijkers zijn z......ds" ;)
  (Voor "Fiddlers" verzinnen we ook nog wel eens iets)

  Alles overziend lijkt het mij beter om in het vervolg bronvermelding bij citaten hier verplicht te stellen of anders gewoon je mond te houden!
   
 10. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Is dit allemaal niet een beetje off topic?

  Het filmpje wordt inderdaad enkele minuten en zal niet volledig zijn. Volledig ben je pas als je een docu maakt van uren... en dan is nog de vraag of alles genoemd is. Het filmpje zal meer bedoeld zijn om de meest voorkomende euvels van slechte instrumenten aan het licht te brengen. Het filmpje geeft geen garanties, maar kan wellicht wel een aantal miskopen voorkomen.
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Als het klaar is ben ik reuze benieuwd wat het geworden is.
  Misschien dat je 'ons' er dan mee wilt laten kennis maken op dit forum?
   

Deel Deze Pagina