Herkomst viool

Discussie in 'Viool' gestart door Laszlo, 11 jan 2020.

 1. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Beste leden,
  Ik heb op een rommelmarkt een oude viool gekocht, maar omdat ik geen verstand heb over snaarinstrumenten zou ik heel graag de herkomst van de viool weten. Zou iemand mij kunnen helpen aub? Bedankt alvast!
   

  Bijgevoegde bestanden:

 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.089
  Homepage:
  Wat een lef om op een rommelmarkt een oude viool te kopen zonder versand te hebben van snaarinstrumenten!
  En waarom eigenlijk, wat zijn dan de plannen?
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.623
  Homepage:
  Als je in de violenhandel wilt, is het wellicht verstandig je vooraf in e.e.a. te verdiepen. Was het soms weer de kerstmarkt van Düsseldorf?
  Ik zal een poging doen:
  Herkomst: vlooienmarkt
  Venmoedelijke eindbestemming: grofvuilcontainer!
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.089
  Homepage:
  Dit is natuurlijk wel erg cynisch, maar dat doet niet af aan wat het waarschijnlijk is.
  Zo op foto's gezien is het een viool met gebruikssporen, er is niet zorgvuldig mee omgegaan en het was misschien ook een viool om op straat mee wat te fiedelen met een bakje voor de munten. Ik zie bij de kinsteun veel wit, troep van hars. Het bovenblad ziet er ook nogal gehavend uit. Wat moet je met zo'n instrument als je er niente verstand van hebt? Ik snap er niks van.
   
 5. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Bedankt van u reactie!
   
 6. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Een rommelmarkt is prima om een viool te kopen - als je een viool wilt die je als decoratie aan de muur gaat hangen.

  Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind, is dat iemand die zelf helemaal niet eens speelt, zo'n ding koopt en hier een account aanmaakt waar hij verder niets mee doet, puur om te vragen wat de herkomst is. En dan mag iemand anders er weer moeite voor doen. Terwijl, ongeacht welke bouwer het is, de herkomst de topicstarter niets zegt; hij heeft immers helemaal geen verstand van snaarinstrumenten.
  Het lijkt alsof Laszlo stiekem hoopt een Stradivarius te hebben gevonden.
  Dan heb ik wel een tip: Het lijkt het me kansrijker om gewoon een staatslot te kopen...


  NB als het toch decoratie wordt, dan is via één van onze forumleden nog wel prima antiekwas te verkrijgen!;)
   
  Tobias en Ellende vinden dit leuk.
 7. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Beste Marcelita,mijn overleden vader was een proffesionele violist.Ik zelf ben ik geen muzikant,maar wel liefde voor violen.Onlangs was ik op een rommelmarkt en kocht dit oude viool voor 35€..Mijn plannen zijn om de viool te laten herstellen bij een luthier,en vervolgens gratis aan te bieden aan de jeugd muziekacadamie in antwerpen om mee te laten spelen door de jeugd.Zou maar zonde zijn dat de viool onbespeeld bij mij thuis zou liggen.Hopelijk gaan de repararatie kosten wel mee vallen.Mvg Laszlo

  Beste,ik heb dit viool gekocht op de rommelmarkt voor 35€.Mijn bedoeling is om te laten opknappen en laten bespelen door de jeugd van de muziekacademie in antwerpen.Ik weet dat zeker geen dure viool is,maar mss kan ik wel plezier doen voor de leerlingen in de muziekschool.Geen aan denken dat ik als decoratie op de muur zal hangen.Toch bedankt van uw reactie.

  Mvg Laszlo
   
 8. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Beste Laszlo,

  Hoewel mijn reactie misschien ook wat cynisch is (mede veroorzaakt door een ander recent topic hier), meen ik wel wat ik zeg; een rommelmarkt is géén plek om een viool te kopen, die nog bespeeld moet worden.

  Uw vraag was overigens wat de herkomst was, wat vermoeden doet dat u geïnteresseerd bent in de waarde. Als u het nu aangegeven doel hebt, was het logischer geweest om te vragen of het loont om zo'n instrument speelklaar te maken.

  Hoewel ik me hier op glad ijs begeef want van bouwen heb ik geen verstand, kan ik zien dat hier een stemsleutel ontbreekt, er geen snaren op zitten en mogelijk een flinke scheur in het bovenblad zit. Daarnaast zal zo'n instrument om het speelklaar te krijgen, ongetwijfeld meer onderhoud nodig hebben. Dat wordt vast een behoorlijke kostenpost. En dat moet wel gebeuren, want een leerlingeninstrument mag dan een eenvoudig instrument zijn, maar moet wel goed bespeeld kunnen worden. Anders wordt het alleen maar een bron van frustratie die een leerling alleen maar zal ontmoedigen.
  Wellicht was het aanschaffen van een eenvoudig instrument via een vioolbouwer een goedkopere optie geweest? Maar daar zullen Bert en Frits ongetwijfeld een goede uitspraak over kunnen doen.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.623
  Homepage:
  De muziekacademie (heet in NL muziekschool) zit niet op dit soort spullen te wachten, het opknappen kost u vele honderden euro's en voor de vioolbouwer is er weinig vreugde te beleven aan het weer speelklaar maken van zo'n stuk treurnis.
  Het uiteindelijk geïnvesteerde bedrag was beter besteed aan een degelijk studieinstrument of in een fonds dat talentvolle kinderen die het aan middelen ontbreekt, in staat stelt muzieklessen te nemen.
   
 10. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Inderdaad, wat ik al verwacht had.

  Conclusie: poets hem mooi op, en hang hem aan de muur.
  En wie weet, heeft dit instrument geleid tot een nieuwe interesse bij u? In dat geval: huur een deugdelijke viool (of cello) en neem eens wat lessen als kennismaking. Ik denk dat iedereen dat hier kan aanraden!
   
 11. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.200
  Homepage:
  Ik vind hem wel leuk. Ik heb ooit een viool gekregen, waarvan ik dacht dat het niks zou zijn. Hooguit een leuke straatviool, als het het waard was om op te knappen. Dikke scheur in het bovenblad (stapel) o.a. ....

  Toch maar even mee langs de vioolbouwer en diens ogen begonnen meteen te glimmen. Hij herkende de bouwstijl en het bleek een leuke viool te zijn om op te laten knappen. En bij nader onderzoek bleek ook dat de nare scheur al eens gerepareerd was geweest, waardoor dat ook nog eens vrij eenvoudig was te herstellen.

  En nu speelt mijn dochter erop. De viool speelt ook nog eens heerlijk.

  Dus gewoon eens langs de vioolbouwer. En laat ons weten wat die ervan vond...
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 12. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Beste Karin,
  Ik ben vandaag naar een bekende en erkende luthier geweest met mijn viool. Met 2 redenen. Om te herkomst te weten komen en of de moeite is om op te knappen. Op eerste zicht vond hij een heel interessante oude viool. Zonder twijfel kreeg ik te horen dat de viool is afkomstig uit Frankrijk. Na verdere onderzoek achter in zijn atelier,kwam hij mij vertellen dat er om een viool gaat van 'Jacque Barbe Pére' uit Mirecourt.Periode 1850'. Ik heb hem verteld wat mijn plannen zijn, dat ik het wil laten herstellen en laten bespelen door studenten. Na wat aandachtig terug bestuderen vd viool kreeg ik te horen dat de herstelling kosten kunnen oplopen tot 350€ en nogmaals 195€ om volledig speelklaar te maken. Hij heeft een bedrag genoemd wat de viool zou waard zijn na volledige reparatie en herstel. Was geen onaardig bedrag! Tot mijn grote verbazing heeft hij een voorstel gedaan dat ik de kosten van reparatie zou dragen en hij de volledige set op zijn rekening nam. Nieuwe snaren, kam, sleutel enz..
  Hij vond mijn plannen heel leuk en omdat hij regelmatig samen werkt met de muziekacademie (verhuren van instrumenten) gaan we samen de viool overhandigen na herstel aan de muziekschool. Dus ik ben blij dat de viool binnenkort een nieuwe thuis krijgt waar nuttig wordt, en niet hoeft te hangen bij mij thuis op de muur of in de kist te laten verstoffen.

  Mvg
  Laszlo
   
  Marcelita en Muzirene vinden dit leuk.
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.089
  Homepage:
  Zooo, dus het gaat dus helemaal niet om een straatzwerfviooltje! Het gaat om een viool van een bouwer waarvan wat violen bij het beroemde veilinghuis Tarisio zijn beland en bij andere veilinghuizen als Tarisio, Christie's, en zie verder in het overzicht van historie prijzen. Zat er in de viool toch een etiket/label?

  Moet je bijvoorbeeld dit zien: https://tarisio.com/cozio-archive/price-history/?Maker_ID=1277
  Maar dat even terzijde.

  Wat een leuke plannen zijn nu gemaakt met de vioolbouwer! Zo gaan jullie dus ervoor zorgen dat een student een mooi instrument in handen krijgt. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de schoonheid aan klanken die eruit moeten gaan komen. J. Barbé Pére.

  Hier speelt iemand op een viool van genoemde luthier.


  Op e-bay probeert een Amerikaanse handelaar een cello van luthier Jacques Barbé Pére (want hij is vader, zijn zoon heet Francois Barbé) voor 135000 dollar te verkopen. Grote viool voor grote prijs.

  [​IMG]

  En wat voor klank zou je dan kunnen krijgen? Ook daar is iets over te vinden:  Ah, ik zou best wel een tijdje op deze cello willen spelen en kijken welke stukken ik daar heel mooi uit krijg.

  Maar goed, ik ben ook heel benieuwd hoe het verder gaat met het vioolavontuur. We volgen het graag, dus hopen op updates.
   
  Laatst bewerkt: 13 jan 2020
 14. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.200
  Homepage:
  Superleuk, zo'n avontuur. Leuk om zo een viool te vinden en hem weer op de plek te krijgen waar hij hoort en zich weer mag laten horen.

  Hou je ons op de hoogte? Ben nu benieuwd hoe dit verhaal verder gaat...
   
 15. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  In de viool zit een brandmerk J.Barbe pere, a Mirecourt.".Geen eticket.
  Na herstelling zou de viool tussen 2-3000€ waard zijn.We gaan samen de viool uitlenen,maar uiteraard blijft wel mijn eigendom.
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.089
  Homepage:
  Brandmerk, dat is iets betrouwbaarder dan etiketten/labels. Echt wel een prachtvangst gedaan!
  Ga je niet toch zin krijgen om zelf ook leren viool te spelen, om op gegeven moment zelf er mooi op te kunnen spelen?
   
 17. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.623
  Homepage:
  Ik neem mijn eerder gedane uitspraken terug.
   
 18. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Mijn vader was een beroeps violist,mijn grootvader cellist,en zo verder in de familie.Helaas ben ik geen muzikant geworden maar chef-kok.
  Mijn liefde voor snaaristrumenten bleef ik behouden maar spelen zit er niet in vrees ik.Mijn vader was 4j oud toen hij zijn eeste viooltje kreeg.
   
 19. Laszlo

  Laszlo

  Lid geworden:
  11 nov 2019
  Berichten:
  12
  Niet erg hoor! Alhoewel ik dit forum al een paar jaartjes volg en lees graag opmerkingen en vraagjes, ben ik nieuw hier. Pas nu de moed gehad om mij lid te maken. Hopelijk leer ik meer op dit site en wordt ik een ervaring rijker.
   
 20. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.089
  Homepage:
  Wel allemaal fijnproevers, ik zie het alweer! Dat kan met strijkinstrumenten voor de mooie klanken en vanuit de keuken met ingrediënten (zelfs noten!) ontstaan.
  Dus zó heel onbekend met strijkinstrumenten was je eigenlijk ook niet, je was een beetje 'genetisch belaast';), dus met je fijnproeversneus kwam je toch maar toevallig met een viool met potentie thuis. En wij hier maar roepen dat het zomaar om een ordinair straatviooltje zou kunnen gaan van de kwaliteit die in goedkope fabrieken in China per bulktransport Europa bereiken.:D
   

Deel Deze Pagina