Ha, dank je wel Marloes, dit is zeker een interessante bevochtiger! Handig dat je het adres waar je hem kocht gelijk mee hebt gegeven. Eerst maar eens gaan meten hoe het met de droogte op het zoldertje zit (heb een apparaatje gevonden die minimum-maximum temperatuur én droogte aangeeft (dus hygrometer). Dat is ook handig te weten voor andere te bewaren spullen daar.
Humidipak-systeem, hier getoond voor de gitaarkoffer. Iets voor strijkers? http://www.daddario.com/PWVideo.Page?ActiveID=3985&MediaId=9406&MediaName=Humidipak_Product_Demo
Wat ik heel merkwaardig vind is dat het systeem volgens het filmpje de relatieve vochtigheid kan reguleren. Het spul wat in de zakjes zit is gewoon hygroscopisch materiaal (CaCl2) wat enkel vocht opneemt maar dat niet meer afgeeft. Doet hetzelfde als de bekende 'vochtvreters'. Want als het vocht zou afgeven tot welke relatieve vochtigheid dan? Als je een kurkdroog instrument zou hebben zou het nog kunnen, wanneer je die in een omgeving legt waar de vochtigheid veel hoger is: dan neemt het vocht op uit de omgeving tot er evenwicht is opgetreden. Maar dan heb je die zakjes niet nodig, dat gaat ook prima zonder.
Rokers van dure sigaren gebruiken systemen die erg lijken op dit systeem om hun sigaren vochtig te houden. Het systeem dat zij gebruiken neemt vocht op bij een te hoge luchtvochtigheid en geeft deze weer af als de lucht te droog word. Toen ik informatie over deze systemen opzocht op internet vond ik het opvallend hoe belangerijk het is dat je de exacte inhoud van je doos/koffer moet weten om een bepaalde vochtigheid te verkrijgen. Ik denk dat de systemen voor sigaren ook zou kunnen werken bij je strijkinstument, maar het exact uitrekenen van je inhoud van je koffer lijkt mij lastig.
Ik ken dat systeem van de sigarenvocht niet, maar blijkbaar bepaalt de inhoud van de ruimte (het volume) waarin het voorwerp zich bevindt wat de Relatieve luchtvochtigheid wordt? Als dat zo is lijkt me die moeilijk in te stellen bij een vioolkoffer. Een uur later: ik heb eens even het internet afgestruind en gezocht op Humidors, die zijn speciaal voor sigaren. Daar lees ik dat de beste bevochtigers de elektronische zijn. Die kunnen ook vocht afgeven indien nodig. Je moet er zelfs water in doen en dan lijkt het meer een airco op kleine schaal. Alleen met vochtvreter in je vioolkoffer ga je dat niet redden vrees ik, die reguleert niet maar ontvocht totdat de CaCl2 is verzadigd.
In het klimaat van NL en Vlaanderen zijn m.i. bevochtigers eventueel in strengere winterperioden nodig, anders eigenlijk niet. Hele vochtige herfstperioden vragen ook oplettendheid, vooral in woningen die neigen naar vochtigheid.
In nederland/vlaanderen kun je dus concluderend zeggen: als het in huis redelijk is (dus geen extreem vochtige woning) dan moet je bij vochtig weer alleen voldoende ventileren en alleen bij droge vorst & centrale verwarming een bevochtiger gebruiken in de kamer, in de kist of in het instrument (dat laatste: bijv. dampit). Klopt dat?
Bij mij staat hij nu op 65. In de winter zakt hij soms onder de 50 maar dan komen de natte handdoeken in beeld. Toch is er vorige winter een keer of 5 een snaar losgeschoten. Steeds een andere overigens.
Droge vorst en de verwarming: naar 35. (Ik begin wel ietsjes te twijfelen aan de zuiverheid van mijn hygrometer). Misschien is het in huis wat droger dan gemiddeld en is ingrijpen onder 40 toch regelmatig nodig.
Hygrometers moeten geijkt zijn (kun je soms zelf doen, zie de gebruiksaanwijzing) Ik heb ook wel eens hygrometers gezien die "andersom" werken (40% relatieve droogte ipv 60% relatieve vochtigheid) maar dat is hier dan niet aan de orde.
Bij mij kan het inhuis in de winter met verwarming aan zelf zakken tot 25%. Maar op die momenten blijft het in mijn cello koffer toch nog rond de 60% , lang leve de bevochtiger De bevochtiger moet ik dan wel heel geregeld bijvullen met water, maar dat geeft niet.
Als je een haarhygrometer hebt kun je een redelijke indicatie krijgen over de juistheid van de meting door de meter in een vochtige handdoek te wikkelen. Na een uur zou de meter dan zo'n 96% RH moeten aangeven. Bij een digitale hygrometer is calibratie (ijken) niet nodig. (kan trouwens ook niet). Er zitten wel eens hygrometers in de vioolkoffer, maar de analoge zijn lang niet allemaal betrouwbaar. Moet gezien worden als indicatief. Ik zou er eentje bij nemen die digitaal is.
Bedankt voor de tips. Ik heb een vergelijkende meting gedaan en de hygrometer lijkt consequent te laag aan te geven. Zo'n kaart die bij Dampit geleverd wordt geeft een indicatie; is dat eigenlijk ook al voldoende? (Als de bovenste verkleurt is het oke, verkleurt de middelste dan kun je iets doen, verkleurt de onderste dan is het riskant en moet je handelen).
Er is veel onduidelijkheid over de impact van een hogere of lagere luchtvochtigheid. Bij een verhoogde luchtvochtigheid wordt wel door velen een klankverandering waar genomen. Er zijn ook gegevens bekend van de gewichtstoename van de viool als functie van de luchtvochtigheid. Een procent toename in de RH zou overeen komen met zo'n 4 gram vocht. Het grootste effect heeft vochttoename op uitzetting van het bovenblad waardoor de stapel er minder strak in komt te staan. Deze twee variabelen maken dat de klank als 'anders' wordt ervaren. Het geluid in vochtige lucht heeft ook een andere voortplantingssnelheid dan in droge lucht, zodat daar ook al een andere geluidservaring optreedt.
Is er in deze ook wel eens gedacht aan de strijkstok ? Ik heb een haarhygrometer een precies en betrouwbaar instrument, omdat haar erg vochtgevoelig is. Dus wat te denken van het haar op de strijkstok. Ook dat zou een wat andere klank bij luchtvochtigheid kunnen verklaren.