Hoe lang speel je op een beginnersviool?

Discussie in 'Viool' gestart door Karane, 27 jan 2021.

 1. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  97
  Gewoon een algemene vraag, omdat ik er ineens aan zat te denken en ik altijd wel geinteresseerd ben in meningen.

  Ik speel nu ruim 4 jaar viool, sinds het begin op een viool van een paar honderd euro (ik dacht 350 euro). Alhoewel deze viool zeker niet ideaal is (dubbelgrepen zijn lastig, maar ik moet ook bekennen dat dit deels aan mij en mijn vingers ligt) heb ik niet het idee dat de viool mij in mijn spel beperkt. Ik vind mijn spel nog steeds aan te horen ;-) .

  Anderzijds speel ik ook nooit op een andere viool, dus vergelijken kan ik ook niet.

  ik zal deze vraag ook zeker aan mijn docent stellen zodra er weer livelessen mogelijk zijn trouwens.
  Maar er zijn vast wel een soort van richtlijnen. Wanneer stop je over op een duurder instrument? Hoe kom je daar achter? Wanneer kom je op het punt dat je spel beperkt wordt door de kwaliteit van je instrument? (Ik heb zelf nog niet het gevoel dat ik dit punt bereikt heb overigens, ik zit nog op het punt dat een kleine correctie in de strijkarm een groter effect heeft.
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.374
  Homepage:
  Er zijn daarvoor geen richtlijnen. Zodra u op uw instrument het plafond bereikt hebt, gaat het vanzelf kriebelen en begint de zoektocht naar iets anders.
  De een blijft eeuwig spelen op zijn beginnersbarrel, de ander blijft steeds maar weer zoeken naar de ultieme "Upgrade"
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.678
  Homepage:
  Als ik dit lees vraag ik me af of de dubbelgrepen lastig zijn door de viool. Daar kan namelijk heel weinig mis. Hooguit staan de snaren nét iets te dicht bij elkaar bij het kielhoutje. Het kan dan om enkele tienden van een mm gaan. De snaren op de kam moeten ook de juiste afstand tot elkaar hebben. In de meeste gevallen zal dat kloppen en zal het beheersen van dubbelgrepen liggen aan de techniek.
  Het is de kunst ook op een eenvoudig instrument er alles uit te halen wat er in zit. Als dat lukt komt er een moment waarop je tegen de beperking aanloopt van het instrument, niet van je eigen kunnen. Ik spreek uit ervaring. Omdat ik op een heel eenvoudig instrument viool heb leren spelen. Mijn vader wilde er niet al teveel aan uitgeven. Op een zeker moment ga je experimenteren met het geluid: ik wilde een veel diepere en warmere G-snaar, vooral in de hogere posities. Dat kreeg ik door het linker f-gat af te plakken. Zo ontstond mijn ideaalbeeld hoe mijn toekomstige viool zou moeten klinken. Maar ik heb toch vele jaren op het goedkope instrument gespeeld (moeten spelen want er wás geen andere) en gaf er ook concerten mee. Men maakte zelfs opmerkingen in de trant van "wat klinkt jou viool toch mooi!" Zo zie je maar eens weer. :)
  Ik ben van mening dat het ontwikkelen van een ideaalbeeld qua klank tijd nodig heeft. Bovenal geldt, dat je in staat moet zijn de klank die er nu uitkomt te analyseren en te kunnen detecteren wat er aan mankeert of wat je anders gezien zou hebben. Alleen dan kun je ook op zoek naar dat ene instrument, wat daar aan moet voldoen.
  Ik krijg wel eens mensen die hier een viool uitproberen en die tussen twee instrumenten eigenlijk geen verschil horen. Als dat het geval is, ben je nog lang niet aan een ander instrument toe.
   
 4. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  97
  Voor wat betreft de dubbelgrepen: ik vermoed dat de snaren een fractie dichter bij elkaar liggen. Mijn techniek is de grootste horde, maar op de viool van mijn dochter gaat het nakkelijker. Ook mijn docent vond het op mijn viool niet heel makkelijk gaan.
  Ook snaarwisselingen gaan op de viool van mijn dochter makkelijker overigens, ik vermoed door de vorm van de kam.

  Ik heb er de afgelopen dagen nog over nagedacht en ik bedacht mij dat ik mijn viool eigenlijk nog prima vind spelen. Wellicht komt er ooit wat mooiers/duurders, maar het heeft geen haast en is over een jaar of 3 ook prima. Dan kan ik mij er ook lang op verheugen .
   
 5. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.174
  Homepage:
  Misschien eens even overleggen met je vioolbouwer. Mogelijk kan hij iets doen zodat de snaren prettiger liggen. Ook als de snaren iets (te) hoog boven de toets zitten zijn dubbelgrepen lastiger (en speelt je viool ook minder soepel, is mijn ervaring). Maar ook aan de kam is vast wat te doen. Ik zou het in ieder geval eens overleggen, vooral omdat ook je docent aangeeft dat het op je viool niet makkelijk gaat.
   

Deel Deze Pagina