Looping stations/pedals

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door jis77, 6 feb 2016.

  1. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Er is al wel wat over geschreven maar dat staat nogal verspreid, vandaar leek het mij aardig een topic te openen over looping stations.

    Net wat filmpjes bekeken en lijkt me wel leuk om hier iets mee te doen.

    Maar welke en waarom?
    Wie heeft ervaring?

    Ditto / Ditto x2
    Boss CR-3/4

    Zou wel leuk vinden om wat meerdere loopings te kunnen opslaan.
    Ik ben overigens niet op zoek naar distortion enzo, denk dat ik dat heel even leuk vind en dan niet meer ...

    Voorbeeldje:

     
    Laatst bewerkt: 6 feb 2016
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.134
    Homepage:
    Wel een heel mooi voorbeeld van loopen met e-viool!

    Ik moet zelf nog ervaring opdoen met loopings met mijn digitech 355 apparaatje. Ik denk eerlijk gezegd ook dat loopings eigenlijk wel het allerleukste is en dat de echt aardige en mooie effecten (en dat is distortion zéker niet!) voor strijkers met losse pedaaltjes af kan. En dan zou ik inderdaad investeren een loopingpedaal waar meerdere loopings mogelijk zijn en waar goede recensies op komen (op dit forum bijvoorbeeld!). We hebben best wel wat leden hier met ervaring met electrische instrumenten en apparaten dus hoop dat die hun ervaringen willen delen hier!
     
  3. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Loopers zijn itt de meeste pedalen niet specifiek voor één instrument bedoeld, door een en de zelfde looper kun je zingen, cello of viool spelen enz. Vandaar dat de besprekingen hier bv nuttig kunnen zijn.
    http://looperpedalreviews.com/

    Daarnaast kun je op een goede laptop ook prima aan de gang met loopen, ook met gratis programma's. Alleen is voetbediening natuurlijk wel veel prettiger dan met een muis moeten klikken... en een voetpedaal aan de laptop verbinden met MIDI lijkt me ook een flinke klus...

    Voor andere pedalen geldt over het algemeen dat ze voor gitaar, bas, en soms voor zang of keyboard bedoeld zijn. En voor een bepaalde 'sound' op dat instrument gericht zijn. En dan kan wat specifieke informatie voor gebruik op strijkinstrumenten heel nuttig zijn...
     
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.134
    Homepage:
    Wat is het verschil tussen loopen met bijvoorbeeld audacity en met een apparaat als die van Digitech RP355 ?
     
  5. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Audacity is oorspronkelijk geen looper, maar een programma om muziek op te nemen en te bewerken (ik zie als ik erop google dat het wel er mee kan, maar niet live).

    Met een apparaat als de RP355 kun je wel loopen, maar de loop is weg als je het apparaat uitzet. (via de usb kun je de output van een goede loop wel bewaren en later bv in audacity bewerken). Een goede looper geeft je de mogelijkheid om loops te bewaren, zodat je ze later af kunt spelen, bij gratis computerloopers als Möbius kan dat ook. Maar daar zit je dus met gebruiksgemak...

    Maar nu zitten we er een onderwerp van te maken voor een paar mensen, terwijl er elders al veel zinnigs over is geschreven... loopen is niet specifiek voor strijkers, en voor een strijkersforum kunnen we onze tijd beter gebruiken voor zaken die echt op strijken gericht zijn. (Daarnaast vind ik de manier van in je eentje "muziek" maken met loopen zoals hierboven doodsaai en heb echt niet de puf om het uit te luisteren. (ik hoor liever een halfuur Koerdische muziek op een tweesnarige viool dan 5 minuten hiervan.. Samenspel is zoveel leuker. Totaal gebrek aan variatie in tempo en erg weinig dynamiek slaan de muziek dood. Solospel geeft ruimte om alles met tempo en dynamiek te doen.... maar met een looper zo te gebruiken ben je dat allemaal kwijt. Het komt echt niet boven een kunstje uit, de mens als slaaf van de machine... )
     
    Marcelita vindt dit leuk.
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.134
    Homepage:
    Ja, dat is wél zo! Het is mijn nieuwsgierigheid naar technische mogelijkheden die mij hiertoe drijft. De mens is slaaf van de machine, daar waar de machine niet meekan in de creatieve expressiemogelijkheden van de mens. Dan moet je inleveren om nog met de machine te kunnen werken. Het wordt natuurlijk interessanter als er met looping met meerdere mensen allerlei mogelijkheden komen op interactie en expressie. Toch denk ik dat er met looping wel aardige dingen te leren en te beleven vallen. Als ik terugdenk aan wat Anne Müller tijdens het cellofestival in Dordrecht liet horen, dat was toch knap werk!

    Maar uiteindelijk denk ik dat ik het beste af met mijn acoustische instrument en dan fijn samenspelen!!! En ook solo is een acoustisch instrument zoveel intenser! Al die nuances die ik nu zelf al uit mijn cello kan halen (en zo heel gevorderd ben ik niet eens), krijg ik niet uit mijn electrische cello! En stel dat we bij Spiccato allemaal electrisch gingen spelen, dan klinkt het geheel een stuk vlakker en waarschijnlijk ook killer.
     
  7. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Absoluut kan dat, loops kunnen onwaarschijnlijk mooi zijn. Maar het maniertje waarop looping hier (en vaak) als "one man band" gebruikt wordt vind ik heel doods. Zoals ik vrijwel alle muzikale "kijk eens wat ik kan-kunstjes" doods vind...

    Heb je een leuke link naar wat ze doet?
    https://www.youtube.com/watch?v=-HVrsPPgdQI vind ik wel erg leuk,
     
  8. guillermo

    guillermo

    Lid geworden:
    1 mei 2013
    Berichten:
    4
    Recentelijk ook gekozen voor een Ditto Stereo looper. Ditto schijnt veel aandacht te hebben besteed aan het voorkomen van bijgeluiden, clean geluid. Verder super basic. De stereo optie leek me handig omdat 'ie de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld geluiden of een (koerdisch..) muziekje in te laden waarmee dan meegespeeld kan worden.
    Had nog twee Barcus Berry piezo elementjes liggen van 30(?) jaar terug of zo, vond ze nooit zo geweldig klinken en heb er nu een microfoontje bij besteld plus nog een budget piezo. Met de stereo optie levert dat wellicht wat mogelijkheden om met de klank te experimenteren (twee ingangen). Of b.v. samen met een ander instrument.
    E.a. gecombineerd met een Kustom Sienna versterker, alles bij elkaar schappelijk van prijs.

    Ben het wel eens met het eerder genoemde mechanische karakter wat met looping mee kan komen maar de mens vindt altijd wel weer maniertjes om daar creatief mee om te gaan. Een pré is ook dat het repeteren leuker kan worden, zonder de afleiding van allerlei effecten, alleen maar loopen. Ben benieuwd want UPS moet e.a. nog bezorgen : ).
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.134
    Homepage:
    En @guillermo, hoe is het intussen met de Ditto Stereo looper?

    Ben heel benieuwd naar wélke maniertjes dan. Hoe kun je het mechanische karakter wat wegpoetsen?
     
  10. guillermo

    guillermo

    Lid geworden:
    1 mei 2013
    Berichten:
    4
    @Marcelita, ja zoals de Ditto wordt geadverteerd eigenlijk, eenvoud en geluid zonder toevoegingen. Beperking is wellicht dat je per sessie één loop kan bewerken en opslaan. Als je daarna een andere wilt starten kan je of wissen of opslaan op je computer. Voordeel van beperkingen vind ik weer dat je beter gaat onderzoeken wat er binnen de grenzen mogelijk is.

    Nou misschien niet zo zeer wegpoetsen maar ook weer de grenzen opzoeken binnen dat mechanische of er juist op mee surfen. Het blijft natuurlijk digitaal en repeterend maar één loop kan tot vijf minuten duren (bij Ditto) en daarbinnen kan je natuurlijk al het mogelijke uithalen, tempowisselingen etc. Bij de laatst opgenomen loop is het mogelijk om het volume te variëren achteraf. En op de loops kan natuurlijk geïmproviseerd worden, evt. gewoon akoestisch.
    Kwam dit toevallig tegen, de cellist zegt dat hij door loopen (van soort dance music) sommige ritmische klassieke stukken beter kan interpreteren. Tja... voor 't oefenen kan het volgens mij iig een handige middel zijn om daar lol in te krijgen.
     
  11. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Als ik die muziek van SuperDirt beluister (en dit soort muziek láát zich prima beluisteren) dan is volgens mij de loop een 'tool' bij uitstek om het ritme eindeloos lang constant te houden. En dat is wat er ook gebeurt! Dat is de kracht van die ritmecomputers, voor zover ik daar verstand van heb want popmuziek is voor mij niet weggelegd!
    De cellist improviseert op dat ritme. Het gaat naar mijn mening ook veel meer om dat ritme dan wat er daadwerkelijk aan klanken wordt geproduceerd.
     

Deel Deze Pagina