mijn ideale klassieke concert

Discussie in 'Overig' gestart door Henri Vieuxtemps, 28 apr 2017.

 1. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  693
  Ik zit al een tijdje te denken wat mijn ideale klassieke concert zou zijn. Van de symfonieën voor na de pauze staat Ring Ohne Worte van Wagner van Loorin Maazel vrij hoog en de Alpensymfonie van Richard Strauss, maar de mooiste is toch de 6e symfonie van Sibelius. Eerst die ijle ijzige strijkersklank in het 1e deel, dan idem bij de blazers in het 2e deel. Een 3e deel met een gek ritme dat zo voorbij is en dan het 4e deel met de overtreffende trap erin. Voor de vioolconcerten voor de pauze zou hier goed het eveneens Finse vioolconcert van Erki Melartin bij passen, maar kies ik voor het 2e vioolconcert van Martinu. Na enige dissonante akkoorden begint de solist al snel met een cadens richting eeuwige harsvelden en een paar maten later opnieuw en dat is nog maar het begin van het vioolconcert. Bij de ouvertures had ik lang niet echt een stuk wat ik zag zitten totdat ik in m'n auto een cd-box draaide van Sibelius symfonieen en symfonische stukken en daar de zwaan van Tuonela tegenkwam. Prachtige ijl strijkersbegin met sordine en een grote solo voor de Engelse hoorn en de cellosolist die een loopje naar boven speelt. Daarna het pizzicatogedeelte dat hier iets te snel gespeeld lijkt te worden of is het meno mosso? Ook is de laatste pizzicato niet tegelijkertijd, het lijkt wel een pizzicato met voorslag. Dirigent zeg er eens iets van bij de repetitie. Blijkt er ook een harp mee te doen. Totdat 4 hoorns tegelijk een akkoord inzetten en de hoge strijkers los gaan, waarna de Engelse hoorn het weer overneemt en het stuk eindigt met het hemelse sordine gestrijk van de hoge strijkers en wordt afgesloten met de solocellist. Bovenstaande stukken heb ik zelf allemaal eens gespeeld, op de zwaan van Tuonela na, wat anders is dan de beleving van een stuk horen in de concertzaal .
  Wat is jullie favoriete concert?
  Dit zijn mijn stukken
  ouverture

  solistisch stuk

  pauze
  symfonie
   
  Laatst bewerkt: 29 apr 2017
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  4.271
  Homepage:
  Prachtig concert! Wat een leuk topic! Die ouverture kende ik tot op heden helemaal niet en dankzij jou nu wel! En dan die prachtige cellosolopartijen! Nu moet ik eens nadenken wat mijn favoriete concert zou zijn en dan ook nog eens een mooie geheel ervan maken..een uitdaging! Wordt vervolgd!
   
 3. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  2.561
  Van dit trompetconcert van Haynd word ik altijd blij. Meteen in het begin al spat de levenslust eraf. Bij de muziek van Haydn schijnt toch meestal de zon, maar bij deze muziek is het volop zomer. Dan horen we even alleen de trompet. Daarna treed als het ware de midagrust in. In het weidse landschap ligt het dorpje te dromen. De duiven zitten in de goot van het kerkje wat te doezelen in de zon. Dan opeens ontstaat er wat leven, de postkoets komt eraan. Na zijn werk gedaan te hebben verdwijnt hij weer in de verte, het dorp in zijn zomerse heerlijkheid achter zich latend.
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  4.271
  Homepage:
  Wat ik voor de pauze wil, moet ik nog beslissen, maar na de pauze:  Zeer kleurrijk met een prachtige rol voor de cello!
   
 5. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  2.561
  Zou deze muziek verboden moeten worden, ik dacht het niet. Want alles wat verboden is, willen de mensen consumeren. En dat consumeren, dus beluisteren is deze muziek volgens mij niet waard. Mag ik het eigenlijk wel muziek noemen. Muziek behoort toch aangenaam te zijn te ontroeren of anderzins het oor of het gemoed te strelen, en dat doen deze klanken niet tenminste niet bij mij. Graag zou ik dan ook in de ziel kijken van diegene die dit mooi vind. Wat zal ik daar dan aantreffen, waarschijnlijk een landschap wat ik niet ken. Een onbekend gebied nog onbekender dan de achterlant van de maan. Misschien is het mooier dan het landschap in mijn eigen ziel, misschien lelijker, maar in ieder geval anders.
   
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  4.271
  Homepage:
  Sinds wanneer word je uitgenodigd op de divan te gaan liggen als je een muziekstuk kiest voor je ideale klassieke concert?:rolleyes:
   
  Laatst bewerkt: 9 mei 2017
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  2.561
  Ik heb het niet over een divan gehad, laat staan dat ik je zou uitnodigen erop te gaan liggen.;)
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  4.271
  Homepage:
  Ah ja, weet je wel, 'zielenknijpers', divan....;)
   
 9. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  2.561
  Oké, dan voor de pauze de divan.
   

Deel Deze Pagina