Goedenavond allemaal, Ten eerste: ik weet niet of dit topic in dit subforum hoort. Zo niet, excuses! Na jarenlang vioolles hoog op mijn wensenlijstje te hebben gehad, heb ik vorige week de stap gezet; aangemeld bij de muziekschool alhier in (Oost)Groningen, gistermiddag een kennismakingsgesprekje gehad met de docente die nog druk bezig was met het inroosteren van haar leerlingen en vanmiddag kreeg ik een mailtje: maandagavond om 19.30 uur krijg ik mijn eerste vioolles. En man o man, wat heb ik er zin in. Ik ben blanco op muziekgebied, op een blokfluit na, maar dan heb ik het over 30 jaar geleden, want ik ben niet meer de jongste met mijn 44 jaar. Dat was wel een drempel om me op te geven. Zo van: ben ik niet te oud om een beetje redelijk viool te leren spelen? Maar toen ik gister mijn huurviool ging passen en ik hem - heel onnatuurlijk - in mijn hand had, dacht ik: wow, wat is het toch een prachtig instrument. Heb ik het nog niet eens over de klanken. Maar dat gaat nog wel een lange weg worden Ik kijk nu een week of twee mee op dit forum en hoewel veel termen mij nog compleet onbekend voorkomen, merk ik wel dat ik er nóg enthousiaster van word. Hebben jullie nog tips voor een beginner? Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden bij de eerste les(sen)? Alvast heel erg bedankt en een fijn weekend alvast!
Hoi Hennetje , welkom op dit forum! Wat geweldig dat u uw droom laat uitkomen. En uw leeftijd hoeft geen probleem te zijn. Ik ben zelf op mij 41 e begonnen met cello spelen. Oké als je op onze leeftijd begint zal je waarschijnlijk nooit een stuk opvoeren in het Amsterdams conservenbouw,maar wat maakt dat uit? Het gaat vooral om het plezier van het muziek maken , iets nieuws leren, ontwikkeling op muzikaal gebied, lessen nemen en genieten van de vooruitgang die je maakt, en verrijking van het dagelijkse leven. En hierbij speelt leeftijd geen rol. Ik heb wel een paar tips voor de eerste periode. Gelukkig heb je al heel snel je eerste les das geweldig! Als je net begint is het soms moeilijk om je niet helemaal uit te leven op je instrument, gaan de lessen voor je gevoel misschien wat langzaam en zou je heel graag meer willen. Maar tijdens de eerste periode leer je vooral de basis zoals hoe je je viool en strijkstok moet vasthouden, hoe je je vingers neer zet en hoe je open snaren strijkt. Deze basis dingen zijn zeer belangrijk om goed in te slijten, rustig in te slijten, ruim de tijd voor te nemen. De komende periode leg je de basis voor je verdere viool carrière. Hou je in het begin dus vooral bezig met de lesstof ! Kijk een klein beetje experimenteren kan geen kwaad, maar je loopt het risico dat je jezelf onbewust iets aan went wat je later kan tegen werken. Dus mijn tip, hou je vooral aan de lesstof en geniet ervan. En in het begin klinkt het misschien niet zo mooi maar overeen klein poosje ga je al merken dat de klank beter word. Bouw de tijd die je gaat studeren langzaam op, neem pauzes tijdens het studeren om je spieren rust te geven en de kans te ontspannen. Maar boven alles geniet ervan dat je droom aan het verwezenlijken bent! En als.laatste hou ons op de hoogte van je belevenissen
Welkom Hennetje, jammer dat ik binnenkort uit Groningen verhuis, anders had ik vast iets voor je kunnen betekenen.
Hallo Hennetje. Welkom. Ook ik ben op 'middelbare leeftijd' begonnen met viool, nu al acht jaar geleden en het is helemaal een onderdeel van mijn leven geworden. Heel veel nuttige tips zie ik al bij mijn voorganger: goede basis leggen en automatismen aanleren en vooral genieten. Wat mij zelf ook een boost gegeven heeft (na ca 2 jaar les) is samenspelen. Viool is het perfecte instrument voor samenspel en je ontmoet 'lotgenoten'....
Welkom Hennetje. Ik denk dat je onderwerp in het juiste (sub)forum staat, dus daar blijft het ook! Veel plezier met je vioollessen en op dit forum.
Wat leuk, Hennetje, dat je voor je droom bent gegaan! Dat deed ik met cello en ook ruim 40+. Geniet van wat je bereikt en geef jezelf de tijd! De beste tips zijn al gegeven op het gebied van goede basis aanleggen en automatiseren en ook de 'boost' die je krijgt van samenspelen. Dat is ook iets dat ik helemaal kan beamen, sterker nog, ik denk dat je als je jarenlang alleen maar voor vioolles oefent, je het veel moeilijker krijgt om vol te houden. We hopen van je te horen hoe het verder gaat. In ieder geval veel plezier en succes!
Ik was je website inderdaad al tegengekomen! Maar las daar al over je verhuisplannen. Heel veel succes!
Ik zal zeker laten weten hoe het gaat. En ik las volgens mij al ergens dat jij ook 'later' was begonnen. Ik vind cello ook een prachtig instrument en heb nog even getwijfeld. Maar goed, moest wel een keuze maken
Kijk, nog een late opstarter! Dat samenspelen, hoe hebben jullie dat geregeld? Contacten opgedaan bij de muziekschool of docent?
Wat een fijne en bruikbare tips, Marloes. Dankjewel! Voor nu ben ik natuurlijk wat zenuwachtig en ben benieuwd wat mij te wachten staat. De pauzes tijdens het studeren zal ik in acht nemen, want ik ben nogal geneigd om door te gaan. Het zal natuurlijk best even wennen zijn met die onnatuurlijke draai van de pols.
Dat samen spelen is bij mij gekomen via contacten via mijn docent, weekenden en weken met muziek, zoeken op in Ternat via deze site: https://nl.musiker-sucht-musiker.de Das de site van :zoek een mede muzikant in de Benelux dus ook voor Nederland En natuurlijk kun je via dit forum zoeken. En mijn ervaring is dat hoe langer je muziek maakt hoe meer mede muzikanten je op je weg tegen komt En dat zijn weer mensen voor samenspel.
He, Bert verhuizen? Ik ga de website er ook eens op na slaan. Historie: ik woon ver van Groningen. Toen ik nog maar kort les had vertelde mijn lerares (zij hielp altijd leerlingen een cello te kopen, meestal in Amersfoort): als ik ....... zoek, dan ga ik met de leerling naar Bert Boon. Ver weg, voor mij nog onbekend en internet nog niet actief. Hoe dan ook: succes @BertBoonVioolbouw ! Met mij kwam de lerares terecht bij Contrada Musica, Juriaan van Rhoon, Amersfoort. Ook sprak ik later Bert Boon (en huurde/kocht een cello voor mijn zoon), een vioolbouwer in Maastricht en Jaap Bolink in Hilversum. Allen vakkundige kunstenaars in hout en klank. En de klank van hout is fascinerend, @Hennetje !!
Veel succes @Hennetje Alle eerste stappen, de techniek, les-voor-les, het is allemaal bedoeld om het te laten klinken. Geniet ervan vanaf de eerste streek!
Dankjewel @JosHuis en @JanHut Ik zit me erop te verheugen als een klein meisje op Sinterklaasavond. Nog één nachtje slapen!
Oei, dat is natuurlijk heerlijk voor jou @BertBoonVioolbouw , maar voor mijzelf hoop ik dat het niet te ver weg is....kan je al zeggen waar het wordt? Maar goed, @Hennetje, voordat we teveel afdwalen: welkom! Ik ben zelf ook pas begonnen op mijn 47ste dus geen probleem, zou ik zeggen. Een praktische tip van mijn kant: oefen vaak, maar kort. Dat is echt veel effectiever dan af en toe lang en minder kans op blessures. En het houdt het leuker!
Mee eens! Bijvoorbeeld: 2x 10 min. per dag, om de week les: dan gebeurt er echt wat! (Daarnaast af en toe lekker wat zitten strijken, zonder oefening). Langzamerhand kan dat naar een half uur per dag oefenen, enz.. Op den duur de les naar 1x per 14 dgn..
Je neemt je webwinkel dus gelukkig wel mee? Veel geluk op je nieuwe locatie. Begrijp ik het goed dat er een droom uit komt?