Newbie op het forum - opgegeven voor vioolles

Discussie in 'Viool' gestart door Hennetje, 6 sep 2018.

 1. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  Ik buig beschaamd het hoofd. Een viool is een meisje. Had ik moeten weten.
  Dank Tobias, voor deze waardevolle tips. Ik neem ze ter harte. En groeten aan Haraldina!
   
 2. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  @rise Poe, dat is behoorlijk wat! Kan me voorstellen dat je even moet puzzelen om een overzichtelijk oefen-sessie te maken.

  Bij mij zit er niet echt een systeem in, volgens mij. Na les 3 moest ik vier liedjes oefenen (echt héle simpele hoor, bladzijde 1 van Stepping Stones) en voor komende week weer dezelfde liedjes, waarvan 1 liedje portato en twee nieuwe liedjes. Daarnaast dus inderdaad weer een beetje feeling krijgen met de vingers, dus drie vingers op alle snaren oefenen. Maar dat is niks meer en minder dan gewoon een beetje voorbereiding, vermoed ik. Daar gaan we verder op borduren. Ik vind het een crime om mijn vingers goed te krijgen op de snaar en daarbij tegelijkertijd mijn linkerhand goed te houden. Vooral mijn middel- en wijsvinger, die dicht bij elkaar geplaatst moeten worden, mik ik negen van de tien keer mis. De docente boetseerde mijn hand in de goede positie en maakte daarna een foto die ze mij per Whatsapp stuurde. Heb ik een graadmeter bij het oefenen. Maar wat ik al zei; het is met name spelenderwijs voorbereiding.

  Of ik stickertjes op mijn viool heb? Haha, hij is van boven tot onder beplakt. Er zitten stickers op de punten waar ik mijn schoudersteun ongeveer moet hebben, een sticker op het evenwichtspunt van mijn strijkstok en inderdaad ook op de plekken waar de vingers moeten staan. Heb jij die ook? Die zaten er ook al op trouwens, ik heb een huurtje van de muziekschool.
   
 3. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Wat grappig om dit allemaal te lezen, zo ben ik ook begonnen met vioolles in 2011. Intussen heb ik heel wat de revue zien passeren. Na de zomervakantie ben ik na 3 jaar altviool spelen weer terug naar de gewone viool gegaan en speel ik alleen altviool in het strijkerskwartet van mijn viooldocente. Er zal nog veel op je pad komen Hennetje, de viool blijft een leuk instrument. Ik leer nog steeds nieuwe dingen erbij, en de lat word ook steeds hoger gelegd. veel plezier met vioolspelen.
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Met al die stickers wordt het wel heel erg moeilijk om nog een blik te werpen op het notenschrift. Dat dwingt tot alles uit het hoofd spelen. ;)
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 5. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Hennetje, wat een verschillen tussen de lesmethodes en waarschijnlijk ook de leraren/leraressen. Ik begrijp dat jij al diverse vingers moet plaatsen ? Ik alleen de eerste vinger nog maar hoor.

  Jeetje, zoveel stickertjes ? Ook voor de schoudersteun en het evenwichtspunt van de strijkstok ? Ik wist niet eens dat die ook bestickerd konden worden haha.
  Maar wat hierboven al wordt gezegd, hoe lees je dan nog de noten ? Dat vraag ik me al af bij dat ene stickertje voor de eerste vinger. Hoe kan ik nou en noten lezen en naar dat stickertje kijken ?
   
 6. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Liedje uit je hoofd leren. Is nog wel te doen met die liedjes.

  Maar er zijn inderdaad heel veel verschillen. En dat is eigenlijk best fijn, want er zijn ook heel veel verschillende leerlingen. Ik vind het fijn als een docent de manier vindt die bij een leerling past!
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 7. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  IdB, ja dat zal moeten dan idd, uit je hoofd leren van het liedje als je ook de stickers wilt zien. Liedjes zijn idd nog erg kort, maar 5 is al best aardig wat. Tenminste..... dat vind ik ...nu ;)

  mijn lerares is een super lief mens, maar volgens mij denkt ze dat ik snel snel snel wil. En daarin heeft ze ook wel gelijk, alleen ik wil ook goed, beter, best. En dat gaat niet zo samen met snel.
   
 8. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Tip: doe rustig aan. Basis goed leren is belangrijk, neem lekker de tijd!
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 9. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Ja, volgende keer maar eens vragen of het misschien wat langzamer kan. Tweede vinger stond in de planning geloof ik.
  Alhoewel ik wel eerlijk moet zeggen dat een liedje dat ik in les 3 nog moeilijk vond, nu niet meer moeilijk is ( na les 5 ). Ook al zijn we gewoon verder gegaan met andere liedjes en uitdagingen.
   
 10. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  481
  Als ik dat allemaal zo lees, dan is er toch heel wat veranderd in de loop der jaren. Toen ik 60 jaar geleden mijn eerste vioollessen kreeg waren er nog weinig lesmethodes, ik kreeg te maken met Crickboom en Sevcik. Heel gedegen, maar ik denk naar de huidige maatstaven ook wel heel saai, hoewel ik dat nooit zo heb ervaren. En stickertjes op de viool of de stok? Nog nooit van gehoord. Toen mijn dochter vioolles kreeg was er al een iets speelsere methode van Louis Metz, maar ook zij had geen stickertjes op de viool, ook niet op de stok. En toch hebben we viool leren spelen.
  Iets om over na te denken..............
   
  Tobias vindt dit leuk.
 11. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Ik heb nu 1 sticker op mijn viool, maar ik kijk er amper naar. Dus zelfde principe als tig jaren geleden dus eigenlijk ;)
   
 12. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Jaaaa Sevcik! :D:D:D
   
 13. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  Poe, wat je zegt. Het elegante is nu wel een beetje van het instrument af! :)
   
 14. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  De stukjes zijn nog zo simpel dat ik ze na twee keer spelen uit mijn hoofd ken, wat nu nog makkelijk gaat aangezien het alleen maar stukjes met open snaren zijn. Maar ik dwing mezelf om naar mijn boek te kijken, aangezien ik wel (weer) noten wil kunnen lezen. Ik denk dat het inderdaad het meest belangrijk is dat een methode bij je past. Mijn docente hanteert ook geen echte methode volgens mij, gewoon elke keer weer verder waar we de vorige keer waren gebleven. Zo lang we er maar lol in hebben, toch?
   
 15. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  Ik denk dat dat ook een beetje afhankelijk is per individu. Ben persoonlijk ook niet voor de hele rataplan aan hulpmiddelen en ben van mening dat je met een stuk gezond verstand een heel end komt, maar ik vind de stickers op de schoudersteun wel ideaal als ik heel eerlijk ben. Ik ben nog steeds zoekende naar een goede stand voor op mijn schouder en een beetje hulp is daarbij wel welkom. Anders sta ik eerst een kwartier te hannesen om de steun in een goede stand krijgen en is de les alweer half voorbij. ;)

  Op mijn lesavond, maandagavond, is het altijd een drukte van belang in de muziekschool. Veel kletsende ouders die op hun kroost zitten te wachten. Er is mij al een paar keer gevraagd of ik ook een kind op muziekles heb. "Nee, ík heb les!', roep ik dan enthousiast.
   
 16. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  156
  Ik vind de altviool een prachtige klank hebben! Waarom ben je teruggegaan naar de viool, als ik vragen mag? Was het een moeilijke keuze?
   
 17. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Toen ik in de grijze oudheid jong was, bestonden er niet eens stickertjes. Als er al eens geplakt moest worden, deden we dat met eerlijke witte plaksel in een poesie album, naar niet op een viool. Al die onzin met die hulpmiddelen, later moet je het weer afleren.
   
 18. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Ik heb ook geen stickertjes gehad, gelukkig. Maar met de BLO kinderen gebruik ik ze wel.

  Over noten willen leren lezen: kinderen leren het anders, die zien een bolletje en weten welke klank en vingerzetting erbij hoort. Noten willen lezen/benoemen is weer een extra mentale activiteit erbij, echt iets voor volwassenen. Ik zou me, nu ik ouder en wijzer ben, liever eerst lekker focussen op je instrument, het strijken en je vingers goed plaatsen en zo, en dat lezen van die stomme bolletjes voor later bewaren. Komt vanzelf ook wel en het komt nu het leren bespelen van je viool niet ten goede.
   
 19. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Iedereen die niet dood gaat wordt ouder. Maar niet iedereen wordt wijzer, maar jij wel Irene.
  Want daar heb je helemaal gelijk in, eerst focussen op het instrument, strijken en de vingers goed plaatsten. Het is al meer gezegd, een kind leert eerst praten en dan pas lezen. Dus eerst strijken en dat goed onder de knie krijgen en dan pas noten leren lezen.
   
 20. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Stickers gebruiken op de toets van de viool geven een korte termijn resultaat. Maar bij vioolspelen moet je de oren openzetten, goed luisteren dus. Niet op je ogen vertrouwen maar op je oren. Met die stickers luister je niet, omdat je daar op vertrouwt.
   

Deel Deze Pagina