Oude viool van Josef Vedral?

Discussie in 'Viool' gestart door Adriaan Kragten, 2 okt 2017.

 1. Adriaan Kragten

  Adriaan Kragten

  Lid geworden:
  2 okt 2017
  Berichten:
  18
  Ik ben nieuw op dit forum en speel trompet, bugel, gitaar, basgitaar en contrabas. Ongeveer 35 jaar geleden heb ik van een tante een oude viool gekregen waar zij zelf vroeger op gespeeld had. Ik heb geprobeerd er op te spelen maar viool is toch mijn instrument niet en daarom heeft hij jaren in het berghok gelegen. Onlangs heb ik hem weer tevoorschijn gehaald en ik vraag me af of hij wat waard is. Er zit geen stikker in de viool zelf maar er zit een houten koffer bij en in het deksel van deze koffer zit een stikker waarop staat: JOSEF VEDRAL LUTHIER Molenstraat 19 DEN HAAG Telefoon no. 7789. Ik heb wat gegoogeld op deze naam en vond dat Josef Vedral een gerespecteerde vioolbouwer was en dat instrumenten die door hem gebouwd zijn behoorlijk wat waard zijn. Ik had echter verwacht dat als mijn viool echt door hem gebouwd was dat er dan een stikker met zijn naam in de viool zou zitten. Omdat dit niet zo is denk ik dat het een viool is die door Josef Vedral is ingekocht en waarvan alleen de koffer van een stikker voorzien is. Is dit gangbaar voor een viool zonder stikker die bij Josef Vedral vandaan komt? Omdat het vermelde telefoonnummer geen kengetal heeft denk ik dat de koffer van vóór 1930 moet zijn omdat de kengetallen pas in 1930 zijn ingevoerd. Is uit het vermelde telefoonnummer af te leiden hoe oud de viool is? Als hij niet echt door Josef Vedral gebouwd is, zou het dan toch nog een waardevol instrument kunnen zijn?
   
 2. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.416
  Welkom op dit forum.
  De info op de koffer hoeft helemaal niets te zeggen over de viool.
  Misschien handig om wat foto's te plaatsen van de viool.
   
 3. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  2.653
  Ik heb ook een viool die bij Vedral vandaan komt en ook door hem is onderhouden. Vedral verkocht niet echt rommel, maar redelijk goede violen voor die tijd. Mijn viool is denk ik nu rond de 350.00 euro waard, en die is in goede staat, dus reken je niet rijk. Als herinnering is het misschien leuker om hem te houden.
   
 4. Adriaan Kragten

  Adriaan Kragten

  Lid geworden:
  2 okt 2017
  Berichten:
  18
  Ik zou het leuker vinden als er weer op gespeeld wordt dan wanneer hij bij mij thuis in de berging ligt en ik weet bijna zeker dat hij niet echt veel waard is. Maar als hij voldoende kwaliteit heeft dan is het misschien iets voor het muziekinstrumentenfonds. Omdat ik zelf geen viool speel kan ik de kwaliteit niet beoordelen en dat kun je ook niet aan een foto zien. Ik heb er een verhaaltje over geschreven waar twee foto's bij zitten en dat naar het muziekinstrumentenfonds gestuurd. Op basis daarvan adviseren zij misschien om er eens door een deskundige naar te laten kijken.
   
 5. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.416
  Misschien toch leuk voor ons om wat foto's te plaatsten zodat wij weten om welke viool het gaat.
  En bij een vioolbouwer langs gaan is altijd de beste manier voor een taxatie en eventueel een indicatie wat gebruiksklaar maken gaat kosten.
   
 6. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  958
  Adriaan, het zou inderdaad leuk zijn als je hier ook een paar foto’s plaatst. Alleen het verhaaltje over Vedral zegt niets. We vinden het vooral leuk om de viool ook te kunnen zien. :)

  De voor, achter en zijkant van de kast, goed recht fotograferen
  De voor, achter en zijkant van de kop/krul ook recht.
  Hier zijn ook forumleden die je informatie over de viool kunnen geven.
   
 7. Adriaan Kragten

  Adriaan Kragten

  Lid geworden:
  2 okt 2017
  Berichten:
  18
  IMG_7904.JPG Ik zal eens kijken of het lukt om de foto die ik van de gehele viool gemaakt heb te plaatsen. IMG_7904.JPG
   
 8. Adriaan Kragten

  Adriaan Kragten

  Lid geworden:
  2 okt 2017
  Berichten:
  18
  Ik heb net een reactie van het muziekinstrumentenfonds gehad en zij denken dat het een eenvoudige studieviool is waarvan er ook veel door Vidral geleverd zijn. Zij hebben voor dit soort instrumenten geen belangstelling; jammer want ik had hem willen schenken. Ik heb er geen behoefte meer aan om nog verder na te gaan of het iets is of om hem te laten opknappen. Hij is wel te bespelen want ik heb er ooit nieuwe snaren en stemsleutels op laten zetten. Misschien kan ik er ooit nog iemand uit de familie blij mee maken.
   
 9. Snelviooltje

  Snelviooltje

  Lid geworden:
  25 sep 2014
  Berichten:
  122
  Homepage:
  IdB en marloes s vinden dit leuk.
 10. Adriaan Kragten

  Adriaan Kragten

  Lid geworden:
  2 okt 2017
  Berichten:
  18
  Ik heb het verhaaltje dat ik over de viool geschreven heb opgestuurd naar een vioolbouwer in Eindhoven gestuurd met de vraag of hij op basis van dat verhaaltje kan bevestigen dat de viool niet echt door Vidral gebouwd is. Als hij dat niet kan, dan ga ik een keer bij hem langs om het zeker te weten.
   
 11. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  958
  Je hebt helaas niet de foto’s geplaatst zoals ik had aangeraden dus het is lastig te beoordelen.
  Maar ik zie op het eerste gezicht in de koffer iets wat lijkt op een Boheemse (Duits/Tsjechische) studie viool met vermoedelijk een gebeitste toets, geen ebbenhout. Werd gedaan om kosten te besparen. Zou Vedral vast van ebben hebben gemaakt.
  Dit is en echte Vedral:
  https://www.muziekinstrumentenfonds.nl/289/collectie/instrumenten/instrument/?id=146
   
  Laatst bewerkt: 6 okt 2017

Deel Deze Pagina