Pech onderweg, leraar-leerling conflict.

Discussie in 'Cello' gestart door ie Bie, 21 aug 2022.

 1. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Dag lieve mensen allemaal.
  Het is lang geleden dat ik hier nog iets postte. Afgelopen jaar is onze dochter zwaar ziek geweest waardoor ik mijn cello in een hoekje moest parkeren voor 8 maanden.
  Ik vond het niet erg, het klikte al even niet meer tussen de leraar en mij en die stress kon ik er niet meer bijnemen.
  Nu zou ik volgende maand enorm graag mijn cello terug opnemen en les volgen. Helaas is hij de enige leraar in de academies uit de omgeving.
  Ik moet op de tippen van mijn tenen lopen in mijn communicatie met hem, ik ga niet meer vooruit in mijn stukken (ik krijg iets, werk eraan, dan beslist hij dat hij geen tijd heeft voor een moeilijk stuk, krijg ik iets anders, moet ik de vingerzettingen bekijken, elke les wijzigt hij die dan terug om uiteindelijk ook dat stuk te laten vallen enz...). Ik werd naar de directie gestuurd de dag dat ik meldde dat ik een les zou missen omwille van ziekte van onze dochter, er zijn lesverplaatsingen waarvan ik niet op de hoogte word gebracht, ik kreeg les samen met iemand die niet half mijn niveau haalt waardoor het samenspel vooral erg langdradig werd en geheel nutteloos voor mij (maar zo interessant voor de andere leerling, zei hij), ik kreeg amper nog les, kreeg als feed-back van mijn eerste openbare examen enkel de commentaar: "Je hebt op je niveau gespeeld." en verder niets.
  Nu heb ik de keuze: of mij opnieuw inschrijven en hopen dat het dit jaar beter wordt (directeur vertelde me dat mijn leraar veel stress had door verbouwingen, ik heb liever dat hij dat niet op mij afreageert), of ik moet er meteen een kleine 4u voor uittrekken voor een uur les per week en verder gaan lesvolgen. Wat lastig is aangezien onze dochter vorige maand nog gehospitaliseerd werd en ik niet zeker ben dat ik zoveel tijd van huis kan weg zijn.
  Of ik volg geen les en 'sukkel' wat op mijn eigen verder, ik vind wel het een en ander online. Maar heel efficiënt is dat niet.
  Wat raden jullie aan? Ik kan de knoop niet doorhakken. Mensen uit mijn gezin, familie, omgeving zeggen van elders les te volgen maar de tijd... Doen? Niet doen?
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.798
  Homepage:
  Deze docent kan zijn tijd beter besteden aan leerlingen die wél een klik met hem hebben: direct iemand anders zoeken zou ik zeggen. Dat iemand verstrikt zit in een verbouwing lijkt mij nauwelijks een excuus voor een ondermaatse prestatie.
  Kun je niet iemand vinden die b.v. eens per maand wat langer les wil geven? Dat scheelt wellicht flink in de reistijd.
  Veel sterkte met alle beslommeringen!
   
 3. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Hoi Bert. Dank je voor je inzicht. Het lessysteem hier in België is anders dan bij jullie. Eens in de maand langer les, kan dus niet. We zijn normaal met 4 leerlingen voor een uur. Wanneer de ene leerling les heeft, luisteren de andere. De bedoeling is dat je zo van elkaar leert (en dus dat de leerlingen hetzelfde niveau hebben want zo krijg je uiteindelijk meer dan een kwartier les). Door Corona is dat beperkt tot 2 leerlingen. Geen idee wat ze volgend jaar gaan doen.
  Ik vind het zo jammer want in het begin hadden we een hele goede klik. Ik volgde 3 jaar les bij hem, niet lang dus.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.798
  Homepage:
  In NL zijn er naast muziekscholen (dat heet in Vlaanderen muziekacademie geloof ik) ook veel privédocenten actief waarmee je soms specifieke afspraken kunt maken. Het systeem van meerdere leerlingen in één lestijd is mogelijk niet voor elk individu het meest effectief.
  Hubertus Bogaerts is actief op dit forum en is cellodocent aan de Zuidkant van NL: wellicht heeft hij een gouden tip voor je!
   
 5. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Ik mocht eens een cello van Hubertus lenen toen de mijne in herstelling was <3 En hij kwam eens naar Gent. Super vriendelijke man!
  Privélessen zijn te duur en kan ik mij niet veroorloven. Ik ga er nog een nachtje of twee over slapen. Niet veel langer, ik denk dat de lesroosters al opgemaakt zijn.
   
 6. RolandS

  RolandS

  Lid geworden:
  24 apr 2009
  Berichten:
  81
  In zo'n slechte sfeer valt er toch niks te leren?

  Beter 1 goeie les dan 10 slechte...
   
 7. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  440
  Het is niet altijd ideaal, maar in dit geval zou je mogelijk online lessen kunnen overwegen indien het niet lukt om in de buurt een goede docent te vinden. Ik volgde zelf online les tijdens de corona pandemie en geraakte hier toch best mee vooruit, zeker indien je al een goede basis hebt. Uit jouw posts leid ik af dat je afkomstig bent uit Gent dus verbaast het me een beetje dat je zo weinig opties hebt. Indien je in Gent niets vind zijn er in Sint-niklaas of Beveren ook wel wat opties waar je geen 4u aan kwijt bent.
   
 8. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  851
  Dank je! Het verschil tussen de gesubsidieerde prijzen van de academie en de privé docenten zijn in België nog heel erg groot, als ik het goed zie betaal je op kunstacademie 'de Poel' in Gent € 373 per jaar (en is er voor mensen die dat niet kunnen betalen een gereduceerd tarief van € 150) uitgaande van zo'n kleine 40 lessen zou dat dus minder dan een tientje per les zijn, bij een privé docent bestel je € 40 of meer per lesuur. In Nederland zijn de tarieven voor muziekscholen vaak echt niet meer concurrerend vergeleken bij privé lessen. Een van de redenen dat vele beeldende amateurs in Zuid Nederland naar de academie gaan in België, want in het beeldende-kunst onderwijs is de situatie net zo.
  Ik zie wel dat er twee docenten zijn op de Poel, Vincent en Lieven. Is een tijdje ruilen een optie?
  Groepslessen met enigszins niveau verschil hoeft geen probleem te zijn, als je bijvoorbeeld barok duo's speelt (solopartij en begeleidingsbas). In het algemeen zou ik zeggen: ga samenspelen, dat houdt je bezig met aan je muzikaliteit en techniek werken, zoek een goede amateur waarmee celloduo's kunt spelen, of een pianist, of een melodie instrument en ga er continu op partijen bij spelen? Dan ben je minder afhankelijk van een docent, soms kan het ook slim te zijn om dan samen een les te nemen om aan je stukken te werken.
  Succes!
   
 9. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  440
  Het prijsverschil is in België inderdaad erg groot, met 40 lessen per (schooljaar) zit je natuurlijk wel ongeveer aan een les per week, je zou kunnen overwegen om slechts 1 les per maand te nemen (ik betaal zelf 30 euro/u voor privé les), dan kom je op een schooljaar aan 10*€30 euro en ben je zelfs iets goedkoper af dan in de academie. Als je natuurlijk in aanmerking komt voor een verlaagd tarief is er niet echt een alternatief. Ik neem zelf 2* per maand les maar merk dat er regelmatig lessen tussenuit vallen (verlof, leerkracht heeft concerten of concert voorbereidingen, ...) en zie dat ik in het afgelopen jaar (dus niet op een schooljaar) op 18 lessen kom. Op zich merk ik ook dat een uur privéles waarbij de docent zich volledig kan toeleggen op jou vorderingen voor mij meer bijbrengt dan de lessen in de muziekschool. De theorie en algemene muziek cultuur kennis krijg ik automatisch mee in de stukken die ik speel, zo bespreken we bijvoorbeeld wanneer ik een nieuw stuk krijg de verschillende componenten van het stuk en proberen we dit ook even historisch te plaatsen om te zien welke richting ik moet uitgaan in functie van bijvoorbeeld dynamiek, gebruik van vibrato, glissando, ...). Samenspelen doe ik met een kennis die dwarsfluit speelt, die is zelf afgestudeerd aan de academie en geeft me regelmatig ook nieuwe inzichten over de muziek, het feit dat hij een ander instrument speelt vind ik ook een meerwaarde omdat je daardoor ook naar de muziek kijkt vanuit een ander perspectief.
   
 10. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Hey. Ik ben niet van Gent, niet zo heel ver ervandaan maar de stad inrijden, parkeergelegenheid vinden, wandelen naar de mueziekacademie, uurtje les, hele rimram terug en ik ben een halve dag kwijt.
  Beveren en Sint Niklaas zullen me veel meer tijd kosten. Ik kan me niet zo lang vrijmaken sinds onze dochter bijna een jaar ziek is geweest en regelmatig gehospitaliseerd werd (nog wordt?). Mijn uit-huis tijd is dus nogal beperkt.
   
 11. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Ik heb me vorige week ingeschreven. Zonder het inschrijvingsgeld te betalen nog. We kregen een mail met het uurrooster. Les om 15u15. Ik mailde dat dat niet lukte omdat ik overdag bij mijn dochter moet zijn en pas 's avonds naar de les kan wanneer mijn man of zoon mij aflossen. Ik krijg geen reactie. Dat begint dus al niet zo goed. Ik ga toch Gent overwegen (hoe grappig, ik volgde daar in mijn jeugd vioolles). Andere academies nemen geen volwassenen aan omdat ze er geen subsidies voor krijgen, hopelijk zijn ze in Gent niet 'verzadigd' met hun aantal volwassenen.
  Ik betaal op onze academie inderdaad ook 373€ denk ik.
   
 12. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  851
  Een aantal docenten in de buurt van Gent bieden ook lessen aan huis aan, tegen een heel beperkte meerprijs. Als je thuis niet weg kunt, maar de situatie je wel toe zo laten om een docent te ontvangen, is dat misschien ook een goede optie? Voor dat zelfde geld kun je natuurlijk ook bijna maandelijks een uur les aan huis krijgen... En als je verhinderd bent zijn de meeste docenten flexibel, als je het maar tijdig laten weten.

  Zelf ben ik begonnen met ook les bij leerlingen aan huis geven: overwegingen waren vooral dat bij jongere leerlingen de sociale veiligheid natuurlijk gewaarborgd is als ouders in de buurt zijn, maar het voor het lesgeven wel erg prettig is dat ze echt niet constant bij hoeven te zitten... En daarnaast hoeveel leerlingen dan niet met een cello op terug te gaan fietsen (en leggen de lessen geen beslag op onze huiskamer)
  https://www.apprentus.com/nl-be/cello-lessen/gent
   
 13. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  440
  Dat is inderdaad een vervelende situatie (hopelijk is het terug wat beter met de gezondheid van je dochter). Zoals Hubertus aanhaalt zijn er wel wat docenten die ook aan huis komen (mijn docent biedt ook die mogelijkheid maar ik woon wel vlakbij). Een (privé) les per maand valt misschien nog wel te overwegen. Hopelijk vind je een goede oplossing. Meestal zijn de academies niet heel flexibel met hun lesroosters :(.
   
 14. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Dank je Satch, ze is aan de beterhand na 7 maanden. Hopelijk blijft het die richting uitgaan.
  Dank je wel Huub voor je slimme advies, je tips en je weetjes.
  Ik mailde mijn leraar nu een week geleden en heb niets van hem gehoord. Wat ik op zich sowieso vreemd vind. Het kost me erg veel moeite om over te schakelen naar een ander systeem :oops:
  Als ik op dezelfde academie blijf, dan moet ik het voor lief nemen en mag ik niet meer zeuren :rolleyes:
  Het is zo kortdag om te veranderen... tussen allemaal mensen die ik niet ken. Kippevel.
  Ik ga nog even contact zoeken met mijn leraar en kijken wat het probleem is. Desnoods wordt het weer een jaar zonder les en bereid ik me voor op een andere academie in september volgend jaar.
  *sip*
   
 15. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.111
  Homepage:
  Als ik dit zo lees word ik herinnerd aan mijn vroegere jaren waarin ik startte met de vioollessen. Ook ik startte met een groepje van vier leerlingen. Je merkt al redelijk snel op wie je steeds moet wachten omdat hij/zij het niet onder de knie heeft en krijgt. Heel vervelend want zélf wil je verder. Het groepje van vier werd een groepje van twee en al even snel kreeg ik individueel les. Ha, heerlijk. Nu kon ik vooruit komen! Het werd er allemaal wel duurder van maar blijkbaar ging het.
  De formule om met vier mensen te starten kan maar heel beperkt een succes zijn. Die is dan geheel afhankelijk van hoe de samenstelling van de groep qua aanleg uitpakt. Wanneer het al vrij snel duidelijk is dat er een stel de voortgang -onbedoeld- lopen te vertragen moet er worden ingegrepen. Bij mij werd dat gedaan. Gelukkig. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je ook maar iets zou opsteken van het gemodder van een ander. Vioolspelen moet je zélf doen.
  Ik zou gaan voor individueel onderwijs. Maar het moet wel mogelijk zijn natuurlijk. Ook financieel gezien.
   
 16. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  225
  Dank je wel voor je bericht, Frits. Ik volg je hierin helemaal.
  Intussen heb ik zaterdag de eerste les orkestklas gevolgd en het was fijn terugkomen. Al is de groep enorm uitgedund. Want de jonge leerlingen die naar het conservatorium willen gaan, worden in een sterkere groep voorbereid (ook al ligt hun niveau lager). Ergens voelde ik wat jaloezie maar ik heb mijn tijd gehad toen ik viool studeerde :) Nu ben ik de oude die de gemiddelde leeftijd daar wat opkrikt :D
  Gisteren had ik dan mijn eerste celloles. Om 19u. Een andere leerling vond het slecht uitkomen om 's avonds les te hebben en zo konden we switchen. Ik zag mijn vroegere cello-collega terug, de dame aan het secretariaat en iedereen was heel blij (ik incl).
  De les verliep zelfs ontspannen! En mijn leraar zei (na al die tijd eindelijk nog eens een positieve insteek) dat ik goed gestart ben.
  We zullen met 2 zijn voor een uur les.
  Ik voel de energie helemaal stromen en ben super gemotiveerd nu. Hopelijk blijven de sfeer en de communicatie goed (alhoewel, ik zou maandag horen wanneer ik de volgende dag naar de les kon gaan (stress op zich zo kortdag) maar kreeg het pas dinsdagmiddag te horen, hij is een chaoot en ik niet).
  Dank je wel allemaal :thumbsup:
   
  Satch vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina