Voor het vak muziek moeten we een presentatie houden over de Renaissance. Daarbij moeten we ook muziekvoorbeelden laten horen, van CD of zelf spelen. Weet iemand van jullie een muziekstuk dat typisch bij deze periode past en niet zo heel moeilijk is? Ons groepje speelt/speln piano/orgel, panfluit, gitaar, hobo en dwarsfluit als instrumenten. En weet er iemand nog een site/boek waar veel informatie over deze periode instaat? bvd, Melanie PS: ja sorry, het past niet echt op een strijkersforum, maar jullie weten nogal wat van muziek.... vandaar....
Je zou eenvoudige koormuziek kunnen spelen. Een bekend boek is Ars Musica, daar staan heel veel eenvoudige renaissance koorstukken in. Wat ook niet zo moeilijk is, zijn engelse kanons. In de renaissance had je de zgn. glee clubs, waarin mensen samen zongen. Verder heb je de vereniging van Huismuziek die heel veel eenvoudige renaissancemuziek heeft uitgegeven. Succes,
Er is er ook nog eentje die viool speelt. @ (sorry, maar aan vind ik ook zo officieel) mela, Ik heb van de projectweken van vioolles ook nog wat stukjes (sowieso 3) uit de renaissance (vierstemmig, zijn heel simpel)... misschien dat we daar ook nog wat mee kunnen.
Wat een leuk project! Op de volgende link is allerlei muziek te kopieren van internet. http://imslp.org/wiki/Category:Renaissance_composers Ondanks dat voor de bezetting die je noemt, geen hapklare stukken te vinden zullen zijn, is er ongetwijfeld iets zo te bewerken dat dat wel kan. In de renaissance kom je veel consort-muziek tegen zoals werken voor bijvoorbeeld blokfluitensembles. Eigenlijk betekent consort dat het op gelijksoortige instrumenten gespeeld moet worden. Maar wij maken hier ook met meerderen plezier door zo af en toe de historische authenticiteit aan onze laars te lappen. Werken van Byrd, Morley en Ortiz klinken evengoed in een andere bezetting. Wat wij met rebec en renaissance-blokfluit spelen, is ook met viool en dwarsfluit te doen. Kenmerkend voor versieringen is dat trillers in de renaissance ritmisch uitgeschreven werden en heen en weer gestreken als bijvoorbeeld zestienden i.p.v. een ritmisch vrije triller op één streek. Moeilijk en virtuoos is die muziek zeker niet, maar het verlangt zeker een nauwkeurige vorm van samenspel en transparantie. Succes.
Een van de standaardwerken over de Westerse muziekgeschiedenis is Geschiedenis van de westerse muziek van Donald J. Grout en Claude V. Palisca. Voor vijftien euro kan je 'm kopen bij de grotere boekwinkels (of 'm gewoon bestellen bij je lokale boekhandel). In dit werk worden alle perioden van de westerse muziekgeschiedenis van de oude Grieken tot ver in de twintigste eeuw beschreven. Overigens, een andere interessante renaissancecomponist is Giovanni Gabrieli.