Heren en dames, Twee absolute aanraders voor e-fiddelaars die jazz of pop spelen, of die met een goedkoop instrument een geweldig goed geluid willen produceren. Het Realbook voor de iphone bestaat al lannger, maar kende ik nog niet. Alle standaard jazznummers in een tel op het scherm, met de unieke mogelijkheid om ze te transponeren. Overigens alleen accoordenschema's, geen melodie. Maar heel lekker als je met zangers of zangeressen optreedt die eigen voorkeuren voor de toonhoogte hebben. En natuurlijk perfect voor jamsessies. Bij dit realbook kan je ook nog twee ritmemodules kopen, waardoor je je kan laten begeleiden door een jazzcombo of gypsykwartet. In het tempo dat je wilt, keuze uit 12 jazz- en 12 latinstijlen. En voor een idioot lage prijs, ik geloof alles samen voor minder dan 20 euri. En dan nog een toptip voor wie ontevreden is over zijn geluid. De Peavey AmpKit is een connector waar je een electrisch instrument en een koptelefoon (of een versterker) op aan kan sluiten. De connector kost 35 euro, het programma is gratis en geeft je toegang tot een geweldige versterker met enkele gratis effectpedalen. Voor een tientje heb ik er nog een setje pedalen bijgekocht, met een octaver (cello spelen op de fiddle), echo's en een wah-pedaal. Wie een mooi 'gewoon' vioolgeluid wil, kan met de cleanstand van de versterker aan de slag. Toonregeling, galm, texture etc, even experimenteren en je krijgt een geweldig helder geluid (ook met mijn vermaledijde mahoniehouten pretletter van Stagg, maar laten we daar niet over soebatten). Wie symfonische rock wil spelen, of reggae. of avantgardejazz, of wat dan ook, kan de leadstand kiezen en vervolgens wat goochelen met de instellingen daarvan, eventueel met een noisepedaal om ongewenste ruis te onderdrukken. Heb je al een iphone of pad en enig wisselgeld op zak, wacht geen moment. En anders: ga sparen en koop geen dure viool of versterker tot je dit een keer gehoord hebt. Op youtube vind je allerlei filmpjes waar gitaristen het spul demonstreren. Maar voor de viool werkt het net zo goed.
Heb je al een iphone of pad en enig wisselgeld op zak, wacht geen moment. En anders: ga sparen en koop geen dure viool of versterker tot je dit een keer gehoord hebt. Op youtube vind je allerlei filmpjes waar gitaristen het spul demonstreren. Maar voor de viool werkt het net zo goed. _______________ ipad 2 cases ipad 2 leather cases iPad2 case
Als er dan geen verwijzingen komen naar de toepassing voor viool (YouTube) is dit pure reclame voor een iPad en worden bovenstaande links verwijderd! Administrator
Nu zit ik hier met mijn dure Yamaha SV150 Had ik dit twee jaar eerder geweten, dan had ik een andere viool én andere gsm gekocht (ik ben helaas geen trotse bezitter van een iPhone...)!
Nou ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt. Lijkt me niet praktisch om de telefoon tussen de viool en de versterker te hangen. Alsof aandacht en geld besteden aan een goed signaalpad bij de effecten ineens te veel gevraagd is. Voor een paar tientjes koop je een multi-effectpedaal. Zoom, Beringer, Boss e.a. Daarmee kan je effecten leren kennen. Op den duur kan je voor de effecten die je bruikbaar vindt een paar aparte goede apparaten kopen. Het is zoeken wat werkt met viool (of cello) en strijkstok. Vrijwel alle effectapparaten zijn voor (bas)gitaar gemaakt, een heel ander instrument. Ik ben daar zelf ook nog mee bezig. Denk in eerste instantie aan equalizing, reverb (galm), delay, misschien chorus, mischien octaver/harmonizer, phaser, evt. een wahwah-pedaal ... is ook een kwestie van smaak.
Ik gebruik ook af en toe nog wel de distortions. Met name een mooie ijle stack (denk aan de sologitarist van Pink Floyd in The Wall). Over het gebruik van de pad of phone als effectpedaal heeft eric wel gelijk, je kunt ook een multieffectpedaal kopen (al lijkt een paar tientjes me wel een tweedehandsje, de boss me-50 die ik gebruik kostte iets boven de € 250,-). Het voordeel van pad en phone is wel dat je ermee op vakantie kan, ik heb daarvoor ook mijn e-fiddle gekocht, hij mag in de tent. Maar het realbook op de ipad is heel tof, en een toepassing als garagebox is ook heel leuk als je meerstemmige stukken wilt inspelen.
Toekomstmuziek, maar mogelijk helemaal niet zo ver weg ... Op podia zie ik (als toeschouwer) regelmatig een laptop. Overigens ook in combinatie met effectpedalen. Een laptop biedt meer rekenkracht, software en bedieningsgemak dan een phone of pad. Ze kunnen meer dan de grootste flightcase vol effectpedalen. Al is het misschien niet voor puristen, ik kan me goed voorstellen dat de pad (niet de telefoon) deze functie van de laptop gaat overnemen. Het formaat is prettig, de aangeboden software en toebehoren worden steeds interessanter. Iets heel anders. In wezen kan je een pad op de lessenaar zetten en de bladmuziek daarop tonen (als pdf-bestand). Wanneer je een goede bril hebt, natuurlijk. Waarschijnlijk is voor deze toepassing het wachten op het zogenaamde ePaper. Interactieve bladmuziek, misschien is dat wel wat.
Ik heb het irealbook nu ook op mijn android telefoon gezet. Werkt even goed als de ipad voor Apple apparaten. Erg handig voor als je wilt leren improviseren. En ik treed er zelfs mee op op kleine huisfeestjes (als er geen geld voor een complete band is). Overigens, voor de Peavey ampkit heb ik nu de 'American Acoustic' versterkermodule gekocht (voor een paar euro). Dan kun je je toonkwaliteit wel echt fantastisch afstellen. Ik zie niet wat het probleem is met viool spelen via je telefoon, als je er zo'n geweldig geluid voor krijgt. Niet te vergelijken met een goedkoop voetpedaal hoor. Wie het horen wil is welkom.