Strijkstok kopen: waar op letten?

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door Renate, 7 jun 2017.

 1. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Sinds twee jaar huur ik een cello, waar ik een standaard carbon strijkstok bij heb gekregen. Deze stok heeft mij nooit lekker in de hand gelegen. Hiervoor speelde ik een paar maanden op de cello van een vriendin, haar stok lag mij veel beter. Nu ga ik vrijdag naar de vioolbouwer toe om het hier over te hebben, ik vind het ook prima om alvast een strijkstok te kopen, ondanks dat ik de cello nog even blijf huren. Maar waar let je op als je een strijkstok koopt? Is het alleen dat ie goed aan moet voelen en natuurlijk binnen budget past? Of zijn er meer zaken waar ik op moet letten?
   
 2. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Je schrijft dat je de cello nog even blijft huren. Wat is 'nog even' ? Ben je wel van plan om t.z.t. een eigen cello te kopen? Een strijkstok moet nl. wel passen bij een cello. Het kan dus zijn dat je een strijkstok koopt waar je in combinatie met je huurcello heel lekker mee speelt en dat het helemaal niet matcht als je een andere cello koopt.
   
 3. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Ik ga deze cello kopen, alleen heb ik daar nu het geld nog niet voor. Dus ik blijf hem huren en koop hem over een jaar ofzo. Nee, ben te blij met deze cello, die geef ik niet meer uit handen. We willen alleen eerst een ander huis kopen, daarna ga ik sparen voor de cello zelf. :)
   
  JanHut vindt dit leuk.
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Inderdaad kan dat een probleem worden. Maar nu spelen met een strijkstok die echt niet fijn is, vind ik ook geen optie.
  Je kunt nu dus een strijkstok kopen die met je huurcello een fijn duo vormt. Dus dat je met die strijkstok de klanken eruit krijgt die je een goed gevoel geven. Je zou die strijkstok nog altijd kunnen inruilen, evt. met bijbetaling voor een andere.
  Ik vraag mij af of dat echt heel erg nodig is. Met een strijkstok die goed 'ligt' kun je natuurlijk ook tzt. celli uitproberen. Tenslotte moet je érgens mee beginnen. Het schijnt regel te zijn dat je eerst de cello kiest en dan de stok, maar voor mij voelt het een beetje als de kip of het ei dilemma. Ik denk zelfs dat als de stok goed bij je past (de juiste verdeling in zwaarte bijvoorbeeld) je juist weer heel goed celli kunt uitproberen. Immers, als het niet lekker met de stok loopt, hoe wil je dan strijkend een cello verkennen? Dat gaat dan toch niet lekker?

  Zelf heb ik met een goed ingestreken stok (dus met zorg uitgekozen, ook mijn leraar keek mee bij het uittesten) mijn 'Oefenchinees/Vakantiechinees' uitgezocht. Het hielp mij de mooiste binnen een bepaalde (lagere) prijsklasse te vinden. Bij die cello zat ook inclusief een stok van het type die ik dus bij voorkeur niet gebruikte bij de selectie.

  Heb je celloles? Ik kan je aanraden je docent te betrekken bij de selectie. Dat kan door de stokken die je te leen hebt voor selectie mee te nemen naar les en met die stokken om de beurt bijvoorbeeld een etude te spelen. Ook je docent kan al spelend met die stok een oordeel geven. Uiteindelijk ben je het zelf die beslist, maar dan heb je meer het gevoel goed gefundeerd te kiezen.

  (we waren net tegelijkertijd bezig. ik zie nu dat je de huurcello wilt gaan kopen tzt. Nu, dan kun je al helemaal mooi stok en cello bijelkaar kiezen!)
   
 5. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Als het gebruikelijk is om stokken eerst te lenen voor je ze koopt (wist ik niet!) is mee naar les nemen een hele goeie! Bedankt voor de tip!
   
 6. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.917
  Het is niet echt lenen, je mag ze vaak voor een bepaalde tijd uitproberen.
  Zelf hebik pas een nieuwe strijkstok voor bij mijn cello gekocht.
  Een butget bepalen is handig.
  Verder heb ik vooral op klank en speelgemak uitgekozen.
  Afspraak gemaakt bij mijvioolbouwer gezegd in welke prijsklasse ik zocht, en hij had er 10 klaar liggen.
  Van die 10 vielen er bij de eerste ronde uitproberen al direct 5 af.
  Uiteindelijk 2 mee naar huis en naar les.
  1van die 2 is het uiteindelijk geworden.
  En ik ben er zeer blij mee.:)
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Bij de zoektocht naar de juiste stok, kreeg ik de strijkstokken (twee á drie tegelijk) mee naar huis voor minstens een week (bij het ene adres) en meerdere weken (bij de andere). Degene die de stokken meegeeft, moet natuurlijk wel het vertrouwen hebben dat je er goed mee omgaat en echt serieus op zoek bent naar de voor jou meest geschikte stok.
   
 8. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Ik heb destijds bij de vioolbouwer aangegeven wat mijn budget was en heb er vervolgens voor gekozen dat ik van de stokken die ik uitprobeerde, niet de prijs te horen kreeg. Ik wilde nl. zo objectief mogelijk zoeken en me niet laten beïnvloeden door de prijs. IK kreeg een koffer vol stokken mee en heb ze op les uitgeprobeerd.
  Een paar vielen heel snel af, maar een drietal stokken heb ik echt goed moeten uitproberen. Je moet er soms ook even aan wennen, een andere stok. De eerste indruk zegt dus niet alles. Het heeft me echt wel 14 dagen gekost voordat ik idee kreeg van welke stok de voorkeur ging krijgen.
  Grappig is, dat de stok die ik uiteindelijk het fijnst vond en de mooiste klank gaf, slechts iets meer dan de helft bleek te kosten van de op één na mooiste stok. De prijs zegt dus niet alles. (Had ik de prijs vooraf geweten, dan had ik misschien de duurste op voorhand 'beter' gevonden :D)
   
 9. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.302
  Als je zo duidelijk weet dat dit straks jouw cello wordt (en dus al is!) is het een stuk eenvoudiger om een stok te vinden. Toen ik op een betere stok uit was werd een hele lade opengetrokken. Ik koos er steeds 2 uit, speelde een poosje en legde de fijnste apart. Die werd dan weer vergeleken met de volgende. Er beleven er 2 over en de keuze werd gemaakt.
  Sommige cellisten vinden de strijkstok nog persoonlijker en belangrijker dan de cello ... .
  Carbonstokken zijn vaak heel licht en sommigen houten ook. Die zijn heel wendbaar, maar ook springerig en vegend. Een stok met ietsje meer gewicht (bijv. het gemiddelde binnen de norm van vioolbouwers), daardoor komt al snel wat meer klank en evenwicht.
   
 10. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  338
  Ik heb mijn huidige strijkstok voor de viool bij een strijkstokmaker gekocht. Keus genoeg, maar ik merk nu dat ik mischien wel naar een andere strijkstok voor mijn viool moet gaan kijken. Mijn strijktechniek is na 7 jaar niet meer te vergelijken met mijn 1e jaar.
   
  JanHut vindt dit leuk.
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Ja, bij de strijkstokmaker ben je inderdaad op een heel goed adres! Zeer ruim aanbod met grote diversiteit.
  Wellicht ook efficient om gelijk bij de strijkstokkenbouwer te beginnen met de selectie van je 'droomstok'.
   
 12. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Bedankt voor de reacties! Ik ben bij de vioolbouwer geweest waar ik ook mijn cello huur, maar die had niet heel veel opties. Ik heb er nu dus eentje meegekregen om twee weken uit te proberen, maar ik betwijfel of ik deze ook ga kopen. Ik vind hem nog niet heel fijn spelen (derde dag nu). Maar goed, misschien komt het nog, ik neem hem volgende week in ieder geval mee naar les. Mocht ik toch besluiten deze stok niet te kopen, dan wil ik in Arnhem eens kijken bij Henk te Hietbrink en ik kreeg via een privé-bericht ook nog een adres in Nijmegen door. Kortom: ik neem er gewoon lekker de tijd voor. :)
   
 13. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  338

  Mijn strijkstok komt ook van Henk te Hietbrink.
  Ik mocht er meteen 12 strijkstokken meenemen, Netjes in een strijkstokken kist. Henk vraagt eerst welke genre je speelt en in welke prijsklasse je strijkstok wilt kopen. Hierop gaat hij de strijkstokken selecteren. Hij noteerde mijn naam en adres en gaf zo, zonder blikken of blozen de strijkstokken mee. Voor mijn gevoel liep ik met een vermogen over straat.

  Mijn viooldocente heeft ook haar strijkstok bij Henk gekocht. Haar eisen zijn natuurlijk hoger dan dat mijn eisen destijds waren. Ik adviseer je om verschillende strijkstokken uit te proberen. Je instrument klinkt steeds anders, en op een gegeven moment pak je tussen al die strijkstokken toch steeds die ene strijkstok, en dan is er een match tussen jou en de strijkstok en de match tussen de strijkstok en je instrument.

  Suc 6.
   
 14. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Fijn om zo'n goede ervaring te lezen, bedankt voor je reactie!
   
 15. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.917
  Lijkt mij dat je de beslissing over deze stok al gemaakt hebt, deze word het niet!

  Ik verwacht namelijk dat jou stok je vanaf het eerste moment aanspreekt en niet meer loslaat.

  Mijn huidige stok heb ik gekocht bij ijm eigen vioolbouwer .
  Ik probeer daar een aantal stokken uit.
  Deze stok trok mijn aandacht, speelde zo heerlijk en paste perfect in mijn, nogal kleine, hand.
  Maar ik had mijzelf opgelegd dat ik bij meerdere vioolbouwers langs zou gaan om te ervaren wat er nog meer in strijkstokkenland te krijgen was .
  En dus bracht ik de stok netjes terug naar de vioolbouwer.
  De nachten erna kon ik niet slapen.
  Ik bleef maar denken aan hoe fijn die stok was.
  En in de 3e nacht bedacht ik hoe verdrietig ik zou zijn als deze fijne stok ondertussen aan iemand anders verkocht zou worden.
  En dat was het moment dat ik een nieuwe afspraak heb gemaakt.
  Opnieuw meerdere strijkstokken heb geprobeerd om te ontdekken of deze mooie strijkstok in mijn gedachte niet fijner was gewordendan die in werkelijkheid was.
  Maar de stok sprong er opnieuw uit, een dus heeft die stok nu een nieuw huisje en een nieuwe liefde namelijk mijn cello.:)
   
 16. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Marloes: zo'n klik had ik zeker weten niet met die stok. Ik speelde de afgelopen dagen steeds eerst met m'n geleende stok en daarna met mijn oude stok, die voelde dan fijner. Morgen eens andersom proberen..
   
 17. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.917
  Zou fijn bij Henk langs gaan en verder deze stok terug brengen.
  Succes!
   
 18. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Vandaag kon ik mijn stok weer bij Hek te Hietbrink ophalen: zarelon eraf en nu 1e kwaliteit witte beharing erop.
  Speelde weer heerlijk! Mijn celloleraar ging ook even met die stok aan de haal en zei dat deze stok van mij niet onderdeed voor een hele goeie (professionele) stok van hem, een franse van 300 jaar. Mijn stok is er één van genoemde stokkenbouwer. Eigen product.
   
 19. Renate

  Renate

  Lid geworden:
  27 nov 2015
  Berichten:
  16
  Fijn om nog zo'n fijne ervaring te lezen! Ik merk de laatste dagen dat ik toch mijn oude strijkstok vaker pak, geen goed teken dus. Binnenkort maar eens een middagje naar Arnhem dus (sowieso leuk, heb er jaren gewoond).
   
 20. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.302
  In een interview zei de Vlaamse cellist Roel Dieltiens 'ik houd niet zo van dure instrumenten'. Jaren lang speelde hij op een relatief eenvoudig instrument. Zijn dure Franse strijkstokken hangen aan de haak, want de (enorm goede, niet dure) stok van Henk te Hietbrink bevalt hem veel beter. Ons landje kent, in Arnhem, Zutphen, Amsterdam en meer, stokkenbouwers met hoge kwaliteit.
   
  Marcelita vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina