tecnniekstudies voor cello (beginner)

Discussie in 'Cello' gestart door Solange, 29 mrt 2016.

 1. Solange

  Solange

  Lid geworden:
  25 apr 2014
  Berichten:
  154
  Hoi iedereen,

  Voor viool zijn deeltjes van studies van Schradieck, Carl Flesch en Kayser voor mij dagdagelijks oefenmateriaal. Voor cello heb ik tot nu toe enkel de eerste positie geleerd en oefen ik als opwarming toonladder van Do Groot, Sol Groot en Re Groot. (+ arpeggio).
  Welke techniekstudie (cello) raden jullie aan voor een beginner? Of welke techniekstudies kregen jullie destijds voor cello van de leerkracht?

  Benieuwd naar jullie reacties!
   
 2. Nikin

  Nikin

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  480
  Ik kreeg het eerste deel van de 113 etudes van Dotzauer dat hier gratis te downloaden is: http://cellomusicsheets.blogspot.nl/p/test.html. Mijn leraar is heel enthousiast over deze etudes. Hij vindt ze heel nuttig omdat iedere etude één specifiek stukje techniek aanbiedt. Maar ik vind ze helemaal niet leuk. Zelf geeft hij ook wel toe dat ze niet leuk zijn, hij zegt dat ieder stuk een blz. te lang duurt, ook als ze maar één blz. zijn. Maar ze zijn dus wel nuttig.

  Wat ik wel leuk vind, zijn de duetten van Popper, die tegelijk etudes zijn: http://www.free-scores.com/download-sheet-music.php?pdf=65668. Het eerste boek met 15 duetten valt wel mee. Uit het tweede deel (van 10 stukken, geen duetten) ben ik nu het tweede stuk aan het oefenen, maar die vind ik nog wel erg moeilijk. Ik speel nu overigens ongeveer 9 maanden cello.

  Verder moest ik vanaf les 1 proberen op iedere snaar de c te vinden, de d, de e, enz. De greep in de eerste positie geeft dezelfde noot (uiteraard een octaaf lager) als dezelfde greep in de vierde positie. Ga je weer een snaar hoger, dan haal je er twee vingers vanaf (waarbij twee vingers van een greep met één vinger afhalen betekent dat je naar de losse snaar gaat). En om de weg op de cello te leren ook een oefening doen waarbij je steeds 2 noten in de eerste positie speelt en dan 2 in de 4e, dan weer 2 in de eerste, dan weer 2 in de 4e, enz. op deze manier: 01-12-23-34-43-32-21-10 en daarbij de namen van de noten opzeggen, heb ik zelfs op de fiets geoefend (zonder cello uiteraard).

  Een oefening die ik dagelijks zou moeten spelen, is de oefening van Cossmann. Je begint ergens, bijv. in de 4e positie en speelt 4 keer 1434, 4 keer 1424, 4 keer 1323 en maakt dan een grote greep naar één noot hoger en dan begin je weer opnieuw met het patroontje, dan weer een grote greep, enz. tot je boven bent. Bij iedere keer dat je het patroontje van 12 keer 4 noten doet, varieer je in streek, bijv. 1 noot op een stok, dan 2, dan 4, 8, 16, 32, 48, 96 (zoveel kan ik uiteraard ook niet) of 1 heen 3 terug, waarbij iedere noot even lang blijft duren, dus moet je sneller of langzamer strijken, want 1 heen vraagt evenveel stok als 3 terug, enz.

  En verder uiteraard toonladders, weer met verschillende streekindelingen, 1 op een stok, 2, 3, 4, 5, enz. Laatst moest ik ook een nieuw stuk spelen met een toonladder in plaats van met de tonen die er stonden. Dus wel het ritme en de streekindeling zoals bedoeld, maar de eerste maat bijv. alleen c's, tweede alleen d's, enz. Daarna per halve maat steeds een toon hoger (wat best lastig is als je kwart-half-kwart moet spelen).

  Van Marloes kreeg ik op het forum ook nog een tip om de website http://stringskills.com/ te bekijken, daar staan ook veel oefeningen en uitleg.

  Veel succes en ik ben benieuwd waar je mee aan de slag gaat!
   
 3. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.286
  Ik herinner me een bundel met vele oefeningen van Grant; ws is het: Beginners Guide to the cello.
   
  Solange vindt dit leuk.
 4. Solange

  Solange

  Lid geworden:
  25 apr 2014
  Berichten:
  154
  Hartelijk dank, Nikin!
  Dit is precies wat ik zocht! En helemaal gratis er bovenop!
  Ik ga starten met iets simpel, want ik speel nog maar een goeie 5-tal maanden. Zeker niets in positie want dat heb ik nog niet geleerd maar wel iets met een uitdaging. Denk dat ze allemaal van pas komen op verschillende momenten in mijn oefentijd. De weg zoeken op de cello vind ik zeer interessant en ik ga de oefening zeker proberen ook al ben ik nog niet verder dan eerste pos geweest.
  De duetjes van Popper lijken me superleuk!
  Aan de slag dus ...
   
 5. Cellolina

  Cellolina

  Lid geworden:
  20 jan 2015
  Berichten:
  95
  Met dank aan de link van Nikin, weet ik nu dat ik af en toe een blaadje oefeningen van Duport meekrijg...
   

Deel Deze Pagina