tips voor een goede viool. huren of kopen? en waar?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door obadja777, 8 jul 2010.

 1. obadja777

  obadja777

  Lid geworden:
  7 jul 2010
  Berichten:
  4
  dag iedereen,
  ik ben nieuw hier en ga pas beginnen met viool te bespelen.
  ik heb natuurlijk wel enkele vraagjes en jullie zijn denk ik de ideale personen om mij een beetje verder te helpen.
  ik heb een studie viool gevonden via een site en daar zou ik aanstaande zaterdag achtergaan maar zou toch graag even jullie mening horen over deze viool.
  ik zal even de link doorgeven:
  http://www.proarte.be/viool.htm
  het is de studieviool model avanti.
  graag hoor ik wat jullie hiervan denken.
  ik heb nog nooit een viool in mijn handen gehad maar wat ik zo geweldig vind aan de viool is de passie,het gevoel dat je er kan in leggen. het lijkt mij toch zo dat je als het ware jezelf in de emotie van het vioolspel volkomen kan inleggen.(hoop dat dit wat goed geformuleerd is )
  verder hou ik enorm veel van de joodse stijl.
  zo dat was het voor nu .
  ik kijk uit naar jullie meningen.
  lieve groeten,
  obadja777
   
 2. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  287
  Waarom wil je er eentje kopen in plaats van huren?

  Mocht je concluderen dat vioolspelen anders is dan jij had verwacht, ben je er bij een gehuurde zonder veel geld aan kwijt te zijn geweest er makkelijk weer vanaf. Je levert de viool gewoon weer in. Ander voordeel bij huur is, dat je zeker een goede viool meekrijgt van een vioolbouwer.
  Bovendien is die dan speelklaar gemaakt voor jou.

  Een vioolbouwer is echt iemand anders dan een handelaar of muziekwinkel die een heel scala instrumenten aanbiedt.
  Een goede studie viool is niet via internet te koop. De kans op de bekende ''kat in de zak'' is te groot.

  Elders op dit forum is hier al ruim aandacht aan gegeven en zijn de pro's en contra's al breed uitgemeten bij 'spel' en 'instrument of toebehoren'.
   
 3. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Een goede tip is huren. Een goede studieviool kan je huren bij je lokale vioolbouwer. Het instrument wordt dan speelklaar opgeleverd, heeft een redelijke tot goede klank, en is voorzien van kist en strijkstok. Soms is het instrument na afloop van een bepaalde periode over te nemen.
  Heb je al een leraar, vraag hem dan of hij een goed adres weet. Heel vaak hebben leraren speciale banden met sommige vioolbouwers. Dat kan je schelen in kwaliteit van het instrument. Heb je nog geen leraar, wacht dan even tot je er een hebt. Dan kan je dit samen oplossen. Sommige leraren verhuren ook instrumenten.

  Ik zou ook voor mezelf nooit een viool aanschaffen, die ik niet beluisterd heb, bespeeld heb en dus in handen heb gehad.
  Dat moet jij dus ook nooit doen. Grote kans, dat je een kat in de zak koopt. Nooit een viool zomaar van het internet kopen.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.294
  Homepage:
  Als ik de beschrijving zie in de catalogus van ProArte, dan wordt je bestookt met kreten die nietszeggend zijn. Bijvoorbeeld:

  Aangepast topkieltje.
  Tja, wat is er dan aangepast denk ik dan. Is het een mislukte uitvoering en is die zodanig aangepast dat er mee te spelen valt? Een kielhoutje moet gewoon perfect zijn gedimensioneerd, zodanig dat de snaren niet te hoog en niet te laag liggen, verder niks.

  Ebbenhouten stemschroeven.
  So what? Niks speciaals hoor.

  Ebbenhouten toets op holling gebracht.
  Toe maar, nou nou. En dan te beseffen dat dit standaard behoort te zijn!!

  Duurzame vernis.
  Ja, moet je je eens voorstellen dat het niet duurzaam is en de lak er met een maand weer af ligt. Dat zijn toch kreten waar je niets mee kunt?

  Echte randinleg.
  Nou vooruit, dit kan een argument zijn t.o.v. de biezen die er op geverfd worden door sommige fabrikanten.

  Aangepaste stapel.
  Nog zo’n mooie: natuurlijk moet de stapel zodanig zijn gesneden dat die niet alleen perfect past maar ook nog op de juiste plaats staat en niet te strak en niet te los is ingepast.

  Ebbenhouten eindknopje.
  Niks bijzonders. Komt bij nagenoeg iedere viool voor.

  Massieve corpus met uitgestoken welving van rug.
  Massief zal de corpus niet zijn, dus dat lijken me verkeerde bewoordingen.
  Met een uitgestoken welving wordt verwezen naar bladen die in het juiste model geperst worden. Maar dat mag je toch ook verwachten van een beetje viool? Het gekke is dat niet wordt gezegd, dat het bovenblad ook gestoken is. En dat baart mij zorgen, want het is veel gemakkelijker Fichte in de vorm te persen dan esdoorn. Dus naar mijn idee: het bovenblad is in de vorm geperste Fichte.

  Wittner staartstuk.
  Het enige wat als argument kan dienen.

  De viool wordt te koop aangeboden voor € 342,=
  Ik vraag me af of dat het geld waard is.

  Frits
   
 5. obadja777

  obadja777

  Lid geworden:
  7 jul 2010
  Berichten:
  4
  hallo,
  hartelijk dank voor jullie reacties.
  ik denk na dit alles idd een viool te gaan huren.
  maar nu dus nog een goede viool vinden om te huren in Oost Vlaanderen.
  als jullie iemand weten hoor ik het graag.
  Verder wat een leraar betreft is het ook een beetje moeilijk want naar de muziekschool ga ik niet graag omdat je daar eerst 2 jaar notenleer moet volgen en aangezien ik 6 jaar orgel en keyboard heb gevolgd in een privé muziekschool kan ik wel mijn noten lezen :p
  Dus zal ik ook eens nagaan via internet of er hier in Oost Vl. privé leraren te vinden zijn.
  of als jullie hier voorstellen hebben hoor ik het ook graag.

  Alvast hartelijk bedankt voor jullie hulp.
  groetjes,
  obadja777
   
 6. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Heb je geïnformeerd bij de muziekschool of je die 2 jaar niet kunt overslaan, omdat je inderdaad al de kennis op zak hebt?

  Bied pro arte niet de mogelijkheid om te huren?

  Mocht je niets vinden, dan kun je bij mij huren en stuur ik de viool gewoon op (gezien het buiten NL is moet ik wel wat verzendkosten rekenen). Dat zijn ook goed afgestelde studieviolen.
   
 7. obadja777

  obadja777

  Lid geworden:
  7 jul 2010
  Berichten:
  4
  dag zlata, ik heb intussen een viool in handen.heb er 1 tje gehuurd bij gert schrijvers een vioolbouwer in hasselt. het was wel een eindje rijden 2,5 uur heen en 2,5 uur terug.ik heb opgemerkt dat er in nederland veel meer vioolbouwers en leraars zijn dan hier in belgie.
  intussen gaat het al vrij vlot.ben nu het lied jerusalem of gold aan het leren en hatikva. nu hopen natuurlijk dat ik het goed aanleer en geen dingen doe die niet correct zijn. verder ben ik in blijde verwachting van het boek regenboog ...... en van de e cursus.
  tot binnekort,
  mvg,
  obadja777
   
 8. NicoDezaire

  NicoDezaire Nico Dezaire

  Lid geworden:
  2 apr 2010
  Berichten:
  32
  Homepage:
  Hoi Obadja,

  Naar mijn idee kun je alleen maar fatsoenlijk viool leren spelen bij een goede docent en niet via een e-cursus op internet of in het wilde weg boeken bestellen en aan de slag gaan. Ik weet dat de meningen hierover nogal uiteen lopen maar als ik zie hoe mijn leerlingen spelen en zie hoe sommige andere spelen die het zichzelf hebben aangeleerd zit daar een wereld van verschil tussen.

  De reden dat er in België veel minder privé docenten zitten is dat het prijsverschil met de muziekschool enorm groot is. De muziekschool in België krijgt enorm veel subsidie en daarom is het bijna niet te doen om leerlingen te vinden voor privé les. Je moet dan wel heel veel extra bieden om dat prijsverschil goed te maken.

  Mijn topografie in België is niet heel goed maar er zit een viooldocent op 2 plaatsen met een privé school in België (en ook hier in Waalre waar ik ook werk, vandaar dat ik hem ken). Wellicht heeft hij een lokatie bij jou in de buurt?

  http://www.arcobene.com/

  Mijn advies is dus om op zoek te gaan naar een gediplomeerde docent en les te nemen.

  Succes
   
 9. camilero

  camilero

  Lid geworden:
  25 sep 2009
  Berichten:
  3
  Even een vervolgvraagje: (als ik hier een nieuw topic voor aan moet maken zeg het maar)
  Ik speel nu een jaar en ben er wel van overtuigd dat ik wil blijven spelen, gewoon als hobby, zonder zeer hoogdravende ambities.
  Maar nu is de vraag: Is het verstandig om nu al een instrument te kopen, of zou ik moeten wachten op iets meer speelervaring en nog een jaartje huren?
   
 10. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.411
  Homepage:
  Op het moment dat je besluit viool te blijven spelen, kun je er -als je middelen dat toelaten- natuurlijk net zo goed een aanschaffen. Koop dan wel een goede, bij een vioolbouwer die een collectie heeft waar je uit meerdere instrumenten kunt kiezen en laat je begeleiden door je docent of een andere geoefende strijker. Op dit forum staan meerdere posts over het aanschaffen van een instrument; veel daarvan zijn behartenswaardig.
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.294
  Homepage:
  Ha, ik heb er een woord bijgeleerd. Behartenswaardig. Dat moest ik eerlijk gezegd even opzoeken, maar het is een goed woord: 'de moeite waard om ter harte te nemen' betekent het. Dus ik neem het mij ter harte.
   
 12. camilero

  camilero

  Lid geworden:
  25 sep 2009
  Berichten:
  3
  Bedankt voor je reactie.
  Vandaag gebeld met de vioolbouwer waar ik op het moment 3 instrumenten van huur, en hij gaat een aantal violen voor me reserveren, die ik na de vakantie kan uitproberen :)
   

Deel Deze Pagina