Het kinstuk heeft vaak een verwoestende werking op de Viool, veel bespelers denken dat het een bankschroef is, ze draaien er dan ook lustig op los. Bij oudere Violen waarbij het kinstuk vaak op de zijkant was geplaatst, is dat dan ook te zien door deformatie van de zijranden. Ook bij het vastzetten ontstaat vaak schade omdat ze geen goede spullen gebruiken en dus diepe krassen op de zijranden achterblijven. Bij nieuwe zogenaamde fabrieksviolen ontstaat er vaak al in het begin schade aan de lak, omdat het uitharden van de lak niet wordt afgewacht en het kinstuk veel te snel geplaatst wordt. Dit zijn zo mijn bevindingen betreffende het kinstuk misschien denken de Vioolbouwers op dit forum er anders over want zij hebben natuurlijk veel meer ervaring dan ik.
Mijn fabrieksviool is inderdaad helemaal beschadigd op de plek waar de kinhouder zit. Speel nu al een tijdje zonder kinhouder overigens. Ook bij deze viool is dat te zien: http://www.christies.com/lotfinder/musical-instruments/serge-m-stam-a-violin-utrecht-circa-5482718-details.aspx
Nee, dat hoeft niet. Pas een kinstuk aanbrengen wanneer de lak volledig is uitgehard. De bevestiging met beleid aanbrengen, dus niet net zo lang doorgaan met opspannen dat er bijna een barst in komt! Dat is veel te vast!
Hier een heel artikel over ontstaan van kinsteun etc. http://www.reichelrecommends.com/corelli-and-the-elevator/