Viool gezocht voor demente vrouw...

Discussie in 'Gevraagd' gestart door Muzirene, 14 jun 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Dit kwam ik op Marktplaats tegen:

  (Deze advertentie is nu verdwenen:
  http://www.marktplaats.nl/a/kleding...285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr)
  Het betrof een advertentie van een verzorgster van een verzorgingstehuis voor demente bejaarden. Zij vroeg om een viool voor een van de oude bewoners daar, hoopte dat iemand die had en wilde schenken. Deze oude dame was vroeger violiste en was aldoor op zoek naar haar viool....

  Als ik zo een viool had liggen zou ik hem persoonlijk gaan brengen....
   
  Laatst bewerkt: 2 nov 2014
 2. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Normaal gesproken mogen er geen marktplaats advertenties op het forum omdat deze verlopen en de link dan gebroken is. In dit geval maak ik een tijdelijke uitzonderingen omdat het voor zo een goed doel is. Over een week of 2 ruim ik hem op om de genoemde reden.

  Locatie Hilversum.... jammer dat NoName#2 niet meer mee leest want die heeft er misschien wel een liggen die terug komt uit de verhuur in een andere staat dan dat de viool heen is gegaan.
   
 3. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Er is veel schooierij op markplaats, ik ben daarom altijd geneigd om dit soort zielige verhalen niet onmiddellijk te geloven. Maar dat zegt misschien meer over mij dan over de adverteerder :p
  Als die oude mevrouw echt vioolles heeft gegeven dan kan de familie toch ook wel zorgen voor een eenvoudige viool? of één van 45 euro op marktplaats? Ik denk niet de aanvrager veel moeite heeft gedaan om zelf een viool te vinden.
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Als iemand vroeger vioolles heeft gegeven, zou die dan geen eigen viool meer hebben?
  Instrument wellicht ingepikt door de familie "tante is 'm toch vergeten..." Het lijkt erop dat de aanvraagster een medewerkster van het verpleeghuis is. Die zou natuurlijk ook de familie kunnen activeren voor zoiets.

  Een verpleeghuis waar ze voor een bewoonster een muziekinstrument willen? Ik hoorde altijd dat mensen die naar een verpleeghuis moesten, hun instrument niet mee van huis mochten nemen. Teveel overlast. Mijn oudtante moest zo haar prachtige monumentale piano aan haar familie overdragen, en dat terwijl ze prachtig speelde. Wat had zij nog plezier van haar muziek kunnen hebben en ook medebewoners! Met dementerende ouderen die nog hun passie voor muziek actief kunnen (mogen:)) uitleven, schijnt het zelfs beter te gaan in de zin van minder snel verloop en meer welzijn. Alleen dat laatste al is het waard genoeg deze mensen te faciliteren in muziek maken. Ik ken in ieder geval één voorbeeld van iemand die nog lekker veel piano speelt, terwijl ze last van alzheimer heeft.
  Daarom speerpunt voor de zorg: plaats voor muziek! Bezuinigen hierop is mogelijk wel een van de domste missers!:(
   
 5. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  481
  Waarom zou deze oproep in de rubriek Dameskleding zijn geplaatst?
   
  Skanulleke vindt dit leuk.
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Echt? Gauw ff kijken, jazeker: dameskleding!
  Tja, geen idee, misschien jurkje aan en dan concertje geven, oeps, geen viool:eek:
   
  Oosterhof Vioolbouw vindt dit leuk.
 7. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Geert,
  De toon van de advertentie gaf mij het gevoel dat dit niet iemand was die met zielige verhalen op Marktplaats dingen voor elkaar wil zien te krijgen. Het voelde als iemand die begaan is met een oude vrouw en ik heb even contact gezocht met de adverteerder. Hier een deel van de mailwisseling (onderaan mijn mail, daarboven de reactie), dit geeft wat duidelijkheid:

  Dank je, Willeke, dat je deze advertentie even wil laten staan. Wie weet komt er een actie op touw voor deze mevrouw...
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Irene, dat vind ik nou een goede actie van je! Dat trekt het topic gelijk over het niveau van verdachtmakingen jegens gemakzuchtige, jattende etc. familieleden heen. Het gaat hier om een serieuze en betrokken medewerk(st)er. En inderdaad wel een doordacht idee om de aanvraag bij dameskleding te zetten vanwege de mogelijke aandacht.
  Ja, ik ben een beetje ongepast melig geweest, hoort niet!

  Soms wil een serviceclub in de bres springen, vooral als je het project iets algemener formuleert (materiaal voor muziekactiviteiten met dementerende ouderen, de viool inbegrepen en blijft eigendom van verpleeghuis, zodat ook een volgende bewoner weer gelukkig kan worden). Er zijn wel vaker goede-doelen-acties, dus waarom niet deze?

  Of iemand biedt hier zijn/haar gironummer aan, forumleden doen een kleine bijdrage (waarde van één biertje in de kroeg tijdens het kijken naar een WK -voetbalwedstrijd) en voor je het weet, kan er al een viool worden gekocht van onder de 100 euro. Gewoon een keer omdat we niet te beroerd zijn:D. En dan spelen blije oudjes op de forumviool.
   
  Muzirene en Oosterhof Vioolbouw vinden dit leuk.
 9. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Even een update:
  Ik heb nu flink contact met die verzorgster en ze heeft echt hart voor deze oude dame. Ze gaat vanavond eens goed met haar zitten om wat meer informatie los te peuteren over haar viool en ook kijken of ze kan achterhalen of ze met een vioolbouwer contact had. De vrouw is vroeger viooldocente geweest en wellicht waren er ook leerlingen van haar die bij die bouwer kwamen. Het kan dan vast niet kwaad (mocht die bouwer nog actief zijn) hem op de hoogte te brengen over hoe het nu met deze dame gaat.
  Daarnaast heb ik die verzorgster getipt over NoName#2 (blijkt vlakbij haar te zitten) en hebben we gebrainstormd over andere mogelijke acties. Ze weet ook over dit topic en leest mee.

  Marcelita, ik vind jouw idee om hier op deze manier een actie te starten geweldig lief. Nu begreep ik dat deze dame fysiek in staat zal kunnen zijn om nog viool te spelen, dus weet ik niet of een viool van onder de 100 euro een goed plan is. Maar wellicht kunnen we hier dan wel wat mee, ik heb wel een idee, maar dat is dan iets wat we later zouden kunnen oppakken. Voor nu denk ik dat er een paar mogelijkheden liggen, waar die verzorgster mee aan de slag gaat. Mooi zou zijn als haar eigen vioolbouwer gevonden kan worden. Die weet namelijk ook op wat voor instrument deze vrouw speelde.
  Wat ik ook fantastisch vind is dat ze bij hun tehuis de bewoners heerlijk muziek laten maken, als ze daar behoefte aan hebben. Er staat bijvoorbeeld een piano en er woont ook iemand die piano kan spelen. Dus gelukkig is bij hun duidelijk plaats voor muziek! Wie weet horen we over een tijdje dat daar een ouderenbandje is gestart :D

  Laatst was een onderzoek gedaan over het leren van een vreemde taal, op latere leeftijd. Er kwam uit dat dat de geest jong houdt. Ik denk dat dit zeker ook telt voor het spelen van een instrument. En mocht dat niet zo zijn, dan zal het zeker de levensvreugde verhogen! (Geldt m.i. trouwens niet alleen voor ouderen....)
   
 10. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Met NoName#2 heb ik prima ervaring gehad! Erg bereidwillig, heeft mijn bestelling ook keurig geleverd en alle geduld met strijkstokken uitproberen en alle heen en weer verzendgedoe eromheen! Ze reageerde ook heel sportief toen het uiteindelijk toch niet tot een bestelling kwam. En wat ik wél kon gebruiken, heeft ze dus keurig geleverd!
  Ik ga haar dit topic voorleggen en het zou zomaar kunnen dat zij er met haar contacten in ondernemerswereld wat mee wil en kan.
   
 11. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  De verzorgster mailde me nog dat ze zich had vergist in de leeftijd van deze mevrouw: ze is namelijk zelfs al 93.... Zou toch geweldig zijn om die nog een viool in handen te kunnen geven om nog een paar jaar te kunnen genieten....
   
 12. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Een lieve actie van deze verzorgende! Ik vraag me alleen af of ze niet overwogen heeft om contact met de bewindvoerder te zoeken, om te vragen of er een viooltje uit haar eigen budget kan worden aangeschaft. Ook een demente bewoonster in een verpleeghuis met alleen AOW houdt immers elke maand nog wel wat over na aftrek van de eigen bijdrage.
   
 13. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Best een goede tip! Maar dan eerder om een viool te huren van dat geld. Mij lijkt toch echt dat iemand die vioollerares is geweest, niet vrolijk wordt van een vakantiechineesje.... :p
   
 14. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Ik had verwacht dat één van de vioolhandelaren onder ons misschien wel een viool ter beschikking zou willen stellen. Daar is de meeste kans dat er een winkeldochter of een inruiler op de plank ligt stof te vangen.
  Uit die hoek heb ik n.l. geen enkele reactie gezien op dit topic. Is overigens geen verwijt en ook wel begrijpelijk, als je er je brood mee moet verdienen ben je natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling.

  Ze moeten overigens zeker niet gaan huren voor deze dame. Als er wel een ongelukje gebeurt jaag je deze mensen alsnog op kosten. En of ze er nog echt op zal kunnen spelen? ik betwijfel het. Gewoon een goedkope maar stevige viool en een jaren-30 koffer op de kop tikken die mee kan in het bakje van de rollator.
   
 15. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  En ik denk ook dat met de familie moet worden gepraat over wat hún bijdrage is. Als ze horen dat er zich meer mensen om hun tante bekommeren, zullen ze (met een beetje eergevoel) best ook mee bijdragen.
  Ik weet niet hoeveel AOW en evt. pensioen zij heeft, maar de eigen bijdrage voor verpleegzorg is best pittig. En als daarover ook nog bewindsvoerders'loon' (daar zijn wettelijke tarieven voor) wordt geheven, geen idee hoeveel er dan nog overblijft. Het is wel handig te weten hoeveel er evt. aangevuld moet worden voor een hebbelijke huurviool.

  Ik kijk nu bij NoName#2 op de site en zie dat ze voor 15 euro per maand een viool te huur heeft. Met nog een heleboel service erbij en dat zo ongeveer op loopafstand van haar (vermoedelijk).

  http://www.vioolspelen.nl/verhuur/prijzen/

  Zou dat niet al haalbaar zijn uit de middelen die die mevrouw zelf heeft? En als er bijgepast moet worden, gaat het om bedragen die te overzien zijn. Het gaat over 180 euro per jaar om te verwerven via een actie als "met de pet rond", misschien concertjes voor het goede doel (vioolkoffer open voor de bijdragen). En wat die mevrouw per maand kan betalen, gaat er dan nog vanaf. Veel geluk voor een te overzien bedrag. Kom mensen....:)
  (misschien wordt ze wel heel gelukkig 100 dankzij die viool! Kan ze de burgemeester op een concertje tracteren:))
   
  Oosterhof Vioolbouw vindt dit leuk.
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Hé Geert, we waren tegelijk aan het posten.
  Vioolverzekering? Hoeveel zou dat bovenop de huur zijn?

  Er bestaan vioolhandelaren die een talentvol kind sponsoren door ter beschikking stellen van instrument.
  Deze mevrouw heeft vast wel genoeg talent, gezien haar achtergrond. Meestal kunnen mensen nog heel lang spelen en is dementie niet direct de boosdoender maar bijvoorbeeld reumatische klachten. Ik begrijp dat er bij die mevrouw geen sprake is van fysieke beperkingen als reuma. Verder zou het mij wel benieuwen hoe het verpleeghuis verder het vioolspelen met haar dacht te organiseren. Hoe het met de veiligheid voor het instrument zit (igv vallen en jatten). Dit zijn wel beren op de weg, maar daar kan wat aan gedaan worden.
   
 17. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Ik weet dat deze vrouw eigenlijk geen familie meer heeft. Ergens nog een neef en zijn vrouw. Dus zoeken naar de familie met eergevoel, ik denk dat dat niet zo zal lukken.
  Maar de verzorgster leest mee op dit forum en zal misschien de familie hierover kunnen informeren. Kan me ook zo voorstellen dat de familie geen weet heeft van de mogelijkheden, zoals het huren voor een gering bedrag van de viool.

  Bij het huren van een viool zit, bij mijn vioolbouwer tenminste, een verzekering. Zit gewoon bij de huurprijs van 15 euro in of het was eenmalig een klein bedrag (weet ik eigenlijk niet meer precies). Gelukkig maar, want de stok van mijn dochtertje is al eens gesneuveld (meteen na de eerste vioolles, ze liet mij zien hoe ze de stok moest vasthouden. Nu, zo dus niet.... LOL). Ze kreeg meteen een nieuwe stok en nooit iets gehoord over de kosten van de oude. En haar viooltje is laatst gevallen op de zijkant, kinsteun, waardoor er nu een buts in de rand zit. Er is nog wel op te spelen, maar binnenkort zal ze overgaan op een 1/4 viool en de bouwer zal deze viool dan weer moeten repareren.

  In het verpleeghuis is ruimte voor het spelen van een instrument. Er staat bijvoorbeeld ook een piano. En de verzorgster begint zelf een actie, dus zal het verpleeghuis hier vast wel raad mee weten.

  Ik denk er trouwens over om Radio 4 hierover te informeren. Geen idee wat ze ermee willen en kunnen, maar al is het maar een oproepje doen..................
   
 18. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  ik heb gelezen: het is een verpleeghuis met alleen maar dementerende bewoners zowel jong dementerende als oude.

  ik waardeer je initiatief en ik wil niet negatief overkomen maar ik kom regelmatig op bezoek in zo'n instelling en daar moet je geen (al te hoge) verwachtingen van hebben, zeker als het gaat om muziek e.d. Het is niet te vergelijken met een "gewoon" bejaardentehuis waar de mensen nog dingen kunnen ondernemen, samen spelletjes kunnen doen en in het koor kunnen zingen.
  (Iedereen die wel eens in een huiskamer met 6 dementerende bejaarden is geweest snapt denk ik wel wat ik bedoel.)
  Maar ik snap ook dat ze haar viool zoekt (zoals een ander daar op zoek is naar de bushalte of de koeien) en daar is vast wel iets aan te doen.
   
  Oosterhof Vioolbouw vindt dit leuk.
 19. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Mijn opa dementeerde op een gegeven moment, maar kon nog prachtig gregoriaans zingen. Kreeg je kippenvel van. Ik denk niet dat je dementerende mensen over één kam moet scheren.
  Daarnaast zegt de verzorgster ook dat ze verwacht dat deze dame nog wel zal kunnen spelen. Ik neem aan dat zij dat het beste kan inschatten, nietwaar?

  Het is toch op zijn minst het proberen waard? Wie weet wat voor muzikaal vreugde ze kan brengen in dat tehuis!
   
  Oosterhof Vioolbouw vindt dit leuk.
 20. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  ok, dat zou mooi zijn
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina