Vooruitgang als beginnend violiste

Discussie in 'Viool' gestart door Beginnertje, 5 sep 2020.

 1. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Ik vond dit filmpje van Edgar Russ altijd wel informatief, als toch bekend luthier uit Cremona weet hij er in elk geval meer van dan ik. Ook las ik her en der dat bij blinde tests bijna steeds de carbon bogen als beste worden ervaren zelfs door violisten die vooraf steeds een uitgesproken voorkeur hadden voor pernambuco. Het lijkt bijna of sommige mensen onderbewust anders reageren wanneer ze weten dat het om een carbon boog gaat.

   
 2. Snarensnaak

  Snarensnaak

  Lid geworden:
  10 jan 2020
  Berichten:
  52
  Ik lees niet veel verschil tussen carbon en baroc(n). Is het een kwestie van spelling, of gaat het toch om een ander soort stokken die niet van hout zijn? Misschien is het ook niet zo belangrijk, tenzij je de snaren met de stok zelf bestrijkt - en niet met het haar [of wat daarvoor moet doorgaan].
  Hout klinkt vast anders als carbon, wanneer je met deze materialen de snaren rechtstreeks bestrijkt :rolleyes:
   
  Laatst bewerkt: 27 sep 2020
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.029
  Homepage:
  Dit is toch een promotiefilmpje voor het merk Arcus? Er zijn wel meer merken carbon-bogen die het heel goed doen. Ook bij de carbonstrijkstokken zijn grote verschillen tussen de goedkope en de dure.
  Ik heb weleens wat betaalbare/'goedkope' stokken van Arcus mogen uitproberen, ook nam ik ze mee naar les om de mogelijkheden ervan met mijn docent te bespreken.
  Het viel op dat die 'goedkope' (want nog steeds al best aan de prijs, dus echt niet rond de 200 euro bijvoorbeeld) stokken niet mooi 'sprongen' op de snaren zodat je daarmee bijvoorbeeld een spiccato kon uitvoeren.
  Misschien is daar intussen wel verbetering in aangebracht, maar zo rond 2015 was dat niet zo.

  Het is natuurlijk wel heel mooi dat de kwaliteit van carbonstokken steeds beter wordt, want het houdt een keer op met de voorraden pernambuco en we willen wel blijven doorstrijken!
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.374
  Homepage:
  Bernd Müsing, de baas van Arcus, die overigens ook heel goede iets lager geprijsde stokken van het merk "Müsing" op de markt brengt is heel goed in PR. De Arcus stokken zijn extreem licht (vioolstokken van zelfs onder de 50 gram) maar vragen wel veel techniek. Bovendien moet je er in het begin erg aan wennen. De duurdere Arcus-stokken worden daarom vaak door professionals gekozen. Onder de 1000 euro ben je meestal beter af met een stok van CodaBow en voor onder de 100 is een Carbondix (Chinees) de beste keus. Maar hout mag natuurlijk ook, als het maar niet zo'n "echte pernambuco" stok is die voor 6 dollar of minder uit een chinees fabriekje (al dan niet met muur en wachttorens) rolt.
   
 5. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Die CodaBows hadden al mijn interesse, ik had de naam al ergens voorbij zien komen en er goeds over gelezen.
  Ik weet wat te doen met de eindejaarsbonus dit jaar.
  Ik zou natuurlijk graag eens zo een stok kunnen uittesten...

  Met echt slechte nepstokken heb ik al ervaring, die stok die bij het Stagg- ding kwam, die verloor plotsklaps haar na haar en er was niets tegen te beginnen, waardeloos ding.
  De zwarte viool houd ik voor later, als decoratie.
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.374
  Homepage:
  Testen van een of meerdere stokken is bij een vioolbouwer meestal geen probleem. Onder voorwaarden kun je er vaak ook wel een paar op zicht meekrijgen, zodat je ze rustig thuis, op les en in de repetitieruimte kunt uitproberen.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 7. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ondertussen, 3 1/2 maand verder...Eindelijk lukt het Spaans stuk, dat ik al meekreeg tijdens les 1, een stukje beter.
  Voor wie het leuk vindt te volgen:  En een ietsje betere versie van You raise me up:

   
 8. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Best goed ik ben onder de indruk van de manier waarop je je volledige boog gebruikt, het lukt je al om zonder kraken of stuiteren mooi van slof tot punt te spelen en je pols en elleboog bewegen al goed mee :thumbsup:. Ook de intonatie is best goed, bij de snaarwissels hoor ik hier en daar nog wel een dubbele noot of een snaar die niet meteen "pakt". Er mag naar mijn gevoel ook wat meer dynamiek worden gebruikt maar dat is zeer moeilijk zeker in het begin. Ik vroeg me trouwens af welke opname apparatuur je gebruikt want ik vindt de klank lang niet slecht.
   
 9. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Hey Satch, merci voor de input! Ik gebruik hier gewoon mijn smartphone, een Nokia 7.2.
  Die dynamiek dat probeer ik eigenlijk heel hard, maar ik heb het nog niet echt beet. Ik wil graag veel gevoel erin leggen, maar ik ben nog te bruut met die stok denk ik.
  Ik ben er volgens mij zonet (denk ik!?) in geslaagd op elke snaar een halve mineur toonladder te spelen.
  Ik heb een opname naar de lesgeefster verzonden, hopelijk krijg ik deze avond nog feedback.
  ALS die goed is, dan weet ik dat ik juist zit en als het zo hoort dan valt het eigenlijk veel beter mee dan ik dacht, die vingers uiteen trekken.
   
  Laatst bewerkt: 15 okt 2020
 10. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Het klinkt in ieder geval identiek als de voorbeelden van de lesgeefster op de laatste twee snaren.
  Volgens mij is het volledig gelukt:eek: Kan het bijna niet geloven, dit leek eerst aartsmoeilijk , maar plots wordt dat plezant nu ik zie dat het wel degelijk kan:D
   
 11. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Wow ik had niet gedacht dat je je opnames met enkel een smartphone deed, die microfoontjes van nokia doen het niet slecht. Dynamiek is echt moeilijk en ik heb ook al gemerkt dat je met een opname vaak wat dynamiek verliest. Voor mij blijft het ook erg moeilijk om voldoende gevoel te leggen maar ik merk wel dat naarmate mijn boogcontrole verbetert ook de dynamiek langzaam beter wordt.
   
 12. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ik krijg net de bevestiging dat ik het helemaal doorheb, die vingerzetting bij mineur toonladders. En de toevoeging dat nu nog veel meer stukken mogelijk zijn!

  Ik zit hier met een grote smile achter mijn scherm :)
   
  Nimue, Muzirene en Satch vinden dit leuk.
 13. Nimue

  Nimue

  Lid geworden:
  8 aug 2020
  Berichten:
  12
  altijd leuk om zoiets te horen!
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 14. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Waaaaa:eek: ik word helemaal gek deze keer. Ik vond vanmorgen vroeg uit het niets 'Stillenacht heilige nacht' en begon erna wat te spelen met noten en toonladders, paste dat toe in improvisatie en ik creëerde zonet een heel eigen folky deuntje met gewoon voluit te fantaseren en het ging gewoon vanzelf. Dit was leuk!!! Ik post een filmpje later als ik weer zo een gekke bui heb, het klonk eigenlijk beter dan alle stukken die ik tot nu toe speelde. Volgens mij heeft vaak naar folk luisteren toch ergens een effect gesorteerd. Dat kwam opeens vanzelf eruit.
   
  Laatst bewerkt: 20 okt 2020
  Marcelita en Nimue vinden dit leuk.
 15. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ik heb een schoudersteun gevonden die me helemaal gelukkig heeft gemaakt! Een Match One Hook, die zit als gegoten <3

  Ondertussen , Swallow tail Jig , traag :  En een gek probeersel , een Vlaamse klassieker , In de stille kempen:  Mij nu niet uitlachen aub.
   
  Satch vindt dit leuk.
 16. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  480
  Uitlachen? Nee hoor dat zou ik nooit doen, en al helemaal niet als iemand zo moedig is om zich te laten horen op dit soms wel kritische forum.
  Ik heb wel een opmerking, je moet meer gaan letten op het ritme/de maat. Er is nu eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Zegt je docent daar nooit iets over?
  Succes!
  Ria
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 17. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Hey Ria, dat ik soms mis zit met ritme en maat komt door dat ik soms een nootje er bij neem of eentje laat vallen, daar wordt aan gewerkt. Strijkmatig kan ik ook nog niet zo snel wisselen als ik zou willen, dus dat houdt het ritme voorlopig ook nog wat tegen, maar dat zal uiteindelijk wel goed komen, ik ben al beter bezig op vlak van ritme dan eerst.
  Wat nu focus is is mijn pols: ik moet nog veel meer vanuit pols strijken en werken, meer zoals het hoort bij folky style dan bij klassieke stijl heb ik begrepen. Ik denk hoe meer schwung in mijn pols en arm, hoe meer dat ritme en maat op zijn plaats gaan vallen.
   
 18. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Eerst en vooral zijn het weer goede prestaties voor een beginnende violist!
  Dat ritme komt inderdaad nog wel, mogelijk kan het ook nog wat helpen om af en toe met een metronoom te spelen.
  Zelf probeer ik ook meer en meer te focussen op het ritme omdat ik merk dat ik toch wel vaak de mist in ga en met een beetje meer aandacht klinkt alles meteen een stuk beter.
  Ik heb een beetje hetzelfde probleem als jou waarbij ik in sommige (vaak moeilijkere stukken) wat begin te lopen, zo merk ik in swallowtail jig dat je heel traag begint maar na 10 seconden stelselmatig sneller en sneller begint te spelen, nu dacht ik wel dat bij sommige jigs het de bedoeling is om steeds sneller te gaan dus misschien is het hier de bedoeling?
  Bij "in de stille Kempen" is er nog wat meer werk aan de intonatie en het ritme zit ook nog niet helemaal goed maar dat is ook maar een kwestie van meer oefenen en ervaring opdoen denk ik.
  Bij alle twee de videos merk ik ook dat je nogal veel in de bovenste helft van je strijkstok speelt wat niet altijd de beste toon geeft maar ik herinner me dat je lerares had gevraagd om meer in dat gedeelte van de boog te spelen dus misschien is het met opzet?

  Wat die pols betreft wist ik niet dat er een andere techniek wordt gebruikt voor Folk, ik ben zelf net veel aan het oefenen met flexibele pols en vingers, vroeger was mijn hand vrij statisch terwijl ik nu probeer om mijn pols en vingers dynamisch mee te laten gaan met mijn streek dat helpt wel om een mooiere klank te krijgen en maakt het makkelijker om verschillende streektechnieken aan elkaar te rijgen.
  Ik oefen nu ook op sautillé waarbij je volledig uit de pols speelt en de arm nog amper gebruikt voor snellere passages. Als voorbeeld had mijn docente me een filmpje doorgestuurd van Roby Lakatos en Dimiter Tchernookov die samen met het Gelders orkest Czardas spelen en waarbij je ziet dat zowel de solisten als het hele orkest met een erg flexibele pols spelen om de verschillende strijktechnieken naadloos in elkaar te laten overgaan. Ik post het filmpje hier niet omdat het niet echt linkt aan het topic maar je moet het maar eens opzoeken als het je interesseert.
  Een tip die ze mij gaven was om niet te proberen om de strijkstok vast te houden maar eerder deze te begeleiden in zijn natuurlijke bewegingen, voor mij hielp het om er op die manier tegenaan te kijken. Eigenlijk is het vooral een kwestie van je hand zo ontspannen mogelijk te maken en afwisselend druk en snelheid toe te voegen aan je boogbeweging zo doet je boog het meeste werk en geef je gewoon af en toe een duwtje in de juiste richting. :p
   
 19. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Merci Satch, voor jouw inzicht ! Wordt heel erg gewaardeerd!

  Zullen wij niet-doorwinterde violisten elkaar wel steunen, terwijl de Elite vanaf hun mooie perfecte ivoren toren lijdzaam neerkijkt op onze pogingen vooruitgang te boeken :p:D

  Rubato For the Win!
   
  Laatst bewerkt: 3 feb 2021
  Satch vindt dit leuk.
 20. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  97
  Hoe is het met iedereen? Wat is iedereen hier aan het spelen? Ik ben een paar weken zoet geweest met een lastig duet met mijn jongste zoon te spelen. Nu weer de vibrato-oefeningen opgepakt. Ik heb nog wel wat oefening nodig . Zo lastig om ontspannen te blijven. Als er iemand nog goede tips heeft voor het aanleren van vibrato, dan houd ik mij aanbevolen. Zo makkelijk als het positiespel gaat, zo lastig gaat het vibreren.
   

Deel Deze Pagina