vraagje voor de specialisten

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door Satch, 31 jul 2021.

  1. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Ik kon dit weekend een oude altviool op de kop tikken, deze was vergezeld van een strijkstok. Bij de strijkstok heb ik echter wat vragen. Volgens mij is het een viool stok en geen altvioolstok, hij meet 75 cm en weegt 63 gram. Verder valt het me op dat de haren aan de slof breder zijn dan aan de punt wat ik wat eigenaardig vindt, aan de slof zijn de haren breder dan mijn huidige boog maar aan de punt smaller. Op de zijkant staat een merk waarvan ik denk de letters Riechers te kunnen onderscheiden, ik vindt onder die naam echter niet meteen veel terug. Kan iemand me zeggen of mijn vermoeden juist is en dit een vioolstrijkstok is en zegt de naam Riechers iemand iets?
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Een altvioolstok heeft doorgaans een gewicht van ca. 70 gram, de slof is (meestal) afgerond bij de hiel en de kop is vrijwel altijd iets hoger dan bij een vioolstok. Vioolstokken hebben (meestal) een rechte hiel, wegen rond 60 gram. De breedte van de kop en de uitsparing in de kop voor de bevestiging van de haarbundel is niet echt gestandaardiseerd: breder en smaller komen beide voor.
    Stempels op de stang zeggen niet altijd iets over de bouwer of het atelier van oorsprong: daarbij is soms ook flink gefantaseerd.
     
  3. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Bedankt voor de info, deze stok heeft een rechte hiel en gezien het gewicht lijkt het me dan inderdaad om een vioolstok te gaan. Van het merk zal ik me dan maar niet teveel aantrekken, de stok is wel goed in balans en is een leuke afwisseling met mijn carbon exemplaar dus voorlopig ga ik hem wat testen met mijn viool, alleen zal ik voor de alt dan een stok moeten kopen.
     
  4. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Nog een bijkomend vraagje, deze stok heeft een 15 tal jaar ongebruikt in de kist gezeten, het haar lijkt ok en ook het span mechaniek lijkt goed te werken maar zijn er onderhoudsgewijs zaken die ik best doe/nakijk voor de boog in gebruik te nemen?
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Als het haar nog in tact is en niet aangetast door ongedierte (komt vaak voor bij stokken die lang ongebruikt in een kist hebben gelegen) en er is nog fatsoenlijk mee te spelen, dan hoeft het naar nog niet te worden vervangen. De slofas smeren met kaarsvet (geen olie) kan nooit kwaad.
     
    Laatst bewerkt: 2 aug 2021
  6. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Ok, bedankt voor de info, dat is voor mij nieuwe informatie, dus gewoon het slot moertje (of hoe je dat juist moet noemen) eruit draaien en de as invrijven met een parafine kaars?
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Ja!
     
    Satch vindt dit leuk.
  8. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Ondertussen langs een luthier geweest met de boog, ik wilde er toch het fijne van weten. Hij achte het heel waarschijnlijk dat de boog uit de ateliers van August Riechers komt. Gezien de grote hoeveelheid bogen (en violen die daar werden geproduceert is de kans klein dat deze van de hand van Riechers zelf is, hij liet me wel weten dat de boog een zeer goede gewichtsverdeling heeft en uit zeer kwalitatief hout is vervaardigt vermoedelijk ergens rond 1870. Ik heb hem voor de zekerheid toch opnieuw laten beharen. Ik ben er erg tevreden van want hij speelt een stuk aangenamer dan mijn wel erg levendig springerige carbon boog (die trouwens voor de prijs lang niet slecht presteert maar wel veel controle vraagt). De luthier was erg geïnteresseerd en bood me spontaan aan de boog over te kopen maar gezien ik zelf al even op zoek was naar een 2de boog en gezien het redelijk grote verschil met mijn andere houd ik hem graag bij.
     
    Laatst bewerkt: 5 aug 2021

Deel Deze Pagina