Waarde van een (nu gehuurde) viool

Discussie in 'Overig' gestart door rise, 3 okt 2018.

 1. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Ik vroeg me af, stel ik neem mijn nu gehuurde viool over na een half jaar. Nieuw kost hij 600 euro, hoe gaat het dan verder met die waarde ? Blijft een viool constant van waarde, of gaat er per jaar heel veel vanaf ?
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  De prijs van een viool komt tot stand volgens het principe W.D.G.E.V.G. (wat de gek er voor geeft) Een studieviool van 600 euro zou ik (wel of niet) kopen om er fijn op te spelen, niet als beleggingsobject. De meeste belastinginspecteurs zijn van mening dat je op een viool niet mag afschrijven, wat indiceert dat het een object met een zekere blijvende waarde zou zijn: niet zoals een nieuwe auto die bij het verlaten van de showroom reeds enige duizenden van zijn waarde is verloren, maar de echte prijs van een viool komt altijd tot stand op het moment van verkoop.
   
  Tobias vindt dit leuk.
 3. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Maar een oude viool met een waarde van 600 euro zal veel vaster zijn in waarde als een nieuwe viool van 600 euro denk ik ?
  Een nieuwe viool die nu 600 euro kost, wat brengt die nog op na 2 jaar b.v. ? En wat een oude viool van 600 euro na 2 jaar ? Hoe wordt die waarde bepaald ?
  Kortom, wat is een betere investering ?
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Wat de ander ziet in jouw viool. Hoe jij jouw viool aanprijst en of de ander daarin meegaat.
  Kortom, inderdaad Wat De Gek Ervoor Geeft. En oude violen zijn niet persé beter dan nieuwe violen. Er zijn nieuwe violen die het qua klank beter deden dan Strads in een blinde test.

  Ik denk zelfs: ga niet als beginner of klein beetje gevorderde strijker beleggen in een viool/cello. Pas als je een heel gevorderde speler bent, kun je ook overtuigender je instrument verkopen en haal je er zo ook meer uit. Met je ontwikkeling als strijker groeit m.i. ook je overtuigingskracht.
  Ga als beginner gewoon voor een instrument dat goed aanspreekt, de klank je aanspreekt, de bouw deugdelijk en financieel haalbaar.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat je, niet gehinderd door enige strijkvaardigheid zelfs ahw een knol voor een citroen kunt verkopen. Een viool die je voor 600 euro hebt aangekocht voor het tien- of honderdvoudige weten te verkopen door listig bespelen van je klant. Deze tak van sport:eek: wil ik hier maar even buiten beschouwing laten. Besef wel dat je zo iemand kunt tegenkomen als je meent op marktplaats de slag van je leven te kunnen maken met de aankoop van een "topinstrument".

  En in alle gevallen, laat een ander die meer ervaring heeft er ook eens op spelen en naar kijken!
   
 5. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Een viool is geen beleggingsobject. Een viool is voor een echte muzikant een emotioneel ding.
  Wat kan het mij bommen wat mijn viool waard is, als ik er tevreden mee ben en er fijn op kan spelen is het goed. Gaat hij toch na langere of kortere tijd de deur uit, dan zie ik wel wat ik er voor krijg. Ik heb er plezier van gehad, en ieder pleziertje kost geld-
  Nu is het zo dat ik best veel violen heb gekocht en ook weer verkocht, meestal met verlies. Maar ik heb ook enkele violen die ik nooit wegdoe. Die horen tot de kern zal ik maar zeggen, dat zijn vrienden geworden. Van de vier violen wordt er maar één bespeeld. Het is het jonge broekie van de vier. Maar wat kan die griet zingen zeg.
   
 6. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Jullie hebben waarschijnlijk helemaal gelijk. Het enige probleem is dat ik mijn huidige huurviool niet heel fijn vindt klinken op de E snaar. Zo snerpend. Dus of ik deze viool ook over een tijdje over wil kopen ??? Geen idee.
   
 7. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Dat vind ik toch een praktijk die niet door de beugel kan. :(
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Nee, natuurlijk niet! Maar het kan voorkomen en dat is al één van de redenen om nog met een ander te komen als je bijvoorbeeld een viool gaat kopen.
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Maar uit een ander draadje maak ik op dat je nog niet zo lang viool speelt en net met lessen bent begonnen. Zou het daarom niet kunnen dat je streektechniek nog niet voldoende ontwikkeld is en dat je nog niet zo'n mooie toon kunt vormen? Misschien valt die viool dan toch wel mee.
   
 10. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Dat zou best kunnen hoor, maar ook mijn docente snapt wel wat ik bedoel. Ook bij haar klinkt bij "scherper", maar wel al stukken mooier.
  De viool galmt ook heel lang na. Bij de G snaar best mooi, maar bij de E snaar ? Oeff. Volgende keer proberen met een sourdine te spelen.
   
 11. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  misschien kun je de E snaar laten vervangen door een E snaar van Pirastro gold. Deze word vaak gebruikt als ze van de scherpte van de E snaar af willen. Deze kost ergens rond de 10 euro. En misschien strijk je te hard op de E snaar waardoor deze gaat snerpen. De E snaar dient delicaat benaderd te worden. toen ik van de altviool terug ging naar de gewone viool, moest ik weer even wennen aan de E snaar, deze streek ik te grof aan waardoor deze lelijk klonk. nu ik weer ingespeeld ben op de E snaar klinkt deze weer mooi.
   
 12. Snelviooltje

  Snelviooltje

  Lid geworden:
  25 sep 2014
  Berichten:
  170
  Als je de snaar ook te scherp vindt klinken wanneer je docent erop speelt, si er volgens mij maar 1 oplossing: terug naar de verhuurder en vragen om een andere viool. Iedere viool klinkt anders en je hebt er wel of geen klik mee. Tenzij je de e snaar in het algemeen niet mooi vindt, en dan is altviool waarschijnlijk meer jouw instrument.
  Overigens helpt het ook niet mee dat je het geluid meteen 'onder je oor' hoort. De viool zit zo dichtbij dat je oor ook alle snerpende en strijkgeluiden erbij krijgt. Spelen met een oordopje in je linkeroor kan ook veel oplossen, maar hier waarschijnlijk niet dé oplossing omdat je het ook ervaart als je docent op de viool speelt (is overigens sowieso gezonder voor je oor. Een viool maakt makkelijk 80 of meer decibel onder je oor en gehoorschade komt erg veel voor. Maar dat is weer een ander topic)
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Wie een beetje handig is met zoeken en een webshop niet schuwt komt voor de helft van het geld in bezit van de E-Gold.
   
 14. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Dank jullie wel voor alle reacties. Misschien is dat inderdaad wel een oplossing, een E-gold snaar. Ik zal het eens vragen aan mijn docente.
  En waarschijnlijk ben ik ook te snel met oordelen, ik ben net 7 weken bezig .....
   
 15. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ik denk eerder dat bekeken moet worden of de stapel mogelijk te dichtbij (en misschien wel bijna onder) de rechter kamvoet staat. Vaak kan met een paar mm verplaatsing richting staartstuk al heel veel worden bereikt. Het effect van een Pirastro Gold E om minder schel te klinken, geloof ik niet zo hard. Een stapelpositie optimaliseren kost tijd en het is maar de vraag of de vioolbouwer dat wil doen aan een huurviool.
   
 16. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Nog beter (bovendien een stuk goedkoper) dan de E Gold van Pirastro is de Optima (vroeger Lenzner) E Goldbrokat. Superieur aan de vergulde E van Pirastro, die hier wellicht abusievelijk wordt bedoeld (verkocht onder verschillende namen als Obligato en Oliv) is de Optima Goldbrokat premium Gold, die bovendien in veel verschillende dikten te krijgen is. Gezien de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en de veel betere kwaliteit van het goudlaagje op de snaar is dit een regelmatige keus van professionals, maar hij is voor een ieder beschikbaar. De E snaren van Optima zijn zonder meer aanraders, wat helaas niet gezegd kan worden voor de A, D en G snaren.
   
 17. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Begrijp ik het goed dat de Optima E snaar maar 2,70 euro kost ? Ik heb alleen geen idee of ik die zelf op mijn viool kan zetten. En dan kiezen voor de extra zacht of zacht waarschijnlijk ?

  De stapelpositie kan ik waarschijnlijk al helemaal niet zelf beoordelen ?
  Het is ook zo dat de viool eigenlijk op alle snaren nogal na-galmt. Op de E snaar ervaar ik dat als niet prettig. Geen idee of dat ook met de stapelpositie te maken kan hebben ?
   
 18. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Wat je natuurlijk ook kunt doen is terug gaan naar je verhuurder( ik ga er vanuit dat dit een vioolbouwer is) en kijken of je wat violen mag uit proberen.
  Misschien vind je eentje die je betere ligt.
  Dan ruil je je viool om.
  Dan ben je direct klaar.
  :)
   
 19. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Galm betekent doorgaans dat de stapel te ver naar achteren (richting Zuid) staat. Naar de vioolbouwer waar je hem hebt gehuurd hebt ermee dus, die zal een kleine ingreep aan een bij hem/haar gehuurd instrument heus niet in rekening brengen.

  Edit: reclame weg gehaald.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 16 okt 2018
 20. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  209
  Ik heb mijn huurviool niet bij een vioolbouwer gehuurd.... Maar ik zal eens navraag doen binnenkort.
   

Deel Deze Pagina